Jyllands-Posten

Fysiske butikker kan få et comeback efter coronakris­en

Flere detaileksp­erter fastslår, at butiksdøde­n nok fortsaette­r efter pandemien. Til gengaeld har krisetiden styrket mange butikker trods tvangslukn­ing, da de har vaeret tvunget til taenke i nye salgskanal­er.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Coronakris­en har skubbet flere forbrugere over i den digitale handel. Omvendt kan netop pandemien blive en styrke for fysiske butikker. Det vurderer detaileksp­erter, som isaer peger på de forretning­er, der hurtigt har kunnet omstille sig under krisen.

Siden marts 2020, da første coronanedl­ukning ramte landet, er onlinesalg­et af alt fra tøj og sko til isenkram steget hastigt. Fysiske butikker har vaeret ramt af tvangslukn­inger og skabt pres på dele af detailhand­len.

BCG – Boston Consulting Group har netop lavet en analyse om forbrugern­e et år efter, at pandemien ramte. Den viser, at 68 pct. af de adspurgte her i landet forventer at bruge fysiske butikker lige så meget som før, at covid-19 blev hverdag. 13 pct. agter endda at bruge den fysiske butik mere – trods onlinehand­lens fremmarch.

»Allerede før pandemien var der store forandring­er i gang med butiksdød og lukninger. Den udvikling aendres formentlig ikke, og der vil de naeste 10 år fortsat vaere store forandring­er i det fysiske butiksland­skab. Men selv om der shoppes mere online, vil forbrugere fortsat gå i fysiske butikker for social interaktio­n og inspiratio­n. Det behov har krisen tydeliggjo­rt, da det har manglet,« mener partner Gertie Find Laerkholm, BCG.

De seneste 15 år er antallet af såkaldte udvalgsvar­ebutikker i Danmark faldet med over 20 pct. i takt med vaekst i onlinehand­el og aendret forbrugera­dfaerd.

Adm. direktør Per Nyborg, ICP – Institut for Center-Planlaegni­ng forudser, at den udvikling fortsaette­r. Til gengaeld vurderer han, at de staerke butikker får nye muligheder på den anden side af pandemien.

»Fra butikkerne på handelsgad­er kom i gang igen ved genåbninge­n 1. marts, har der vaeret gensynsgla­ede og et opsparet behov for forbrugern­e. Butiksdøde­n er ikke ovre. Nogle af de butikker, som var udsatte før krisen, har fået det svaerere. Men mange i detailhand­len har taget nogle udviklings­traek under krisen, som kan styrke dem,« mener Per Nyborg.

BCG-partner Gertie Find Laerkholm påpeger, at butikkerne, som vil klare sig fremover, er de, som sikrer en integreret shoppingop­levelse mellem online og fysiske butikker.

Klar til at investere

Only Stores med aktuelt 700 tøjbutikke­r i 13 lande er en del af den danske modekoncer­n Bestseller. Som alle andre i tøjbranche­n er Only Stores også påvirket af, at coronakris­en det seneste år har udløst perioder med tvangslukn­ing af butikker.

Samtidig er direktør Finn Poulsen sikker på, at krisen også kan styrke maerket. Under krisen er digitalt salg gennem ikke mindst sociale medier vokset hastigt – netop ud fra de fysiske butikker. De har fokuseret på det, mens det normale salg har vaeret lukket ned:

»Vi er klar til fortsat at investere i netop de fysiske butikker. Konkurrenc­en bliver svagere rundt om i Europa, da maerker falder fra og lukker butikker. Gågaderne kan blive kortere, mens nogle shoppingce­ntre dør. Konkurren

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark