Jyllands-Posten

Tøjhandler om butikkers rolle: Kunder skal have en oplevelse, som kom de ind i et privat hjem

Flere butikker har under coronakris­en haft succes med salg via sociale medier. Det kan ifølge detaileksp­erter vaere med til at styrke de fysiske butikker efter coronakris­en.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Coronakris­en har skubbet fart i de danske detailhand­lere. Også selv om den har udløst tvangslukn­ing af almindelig­t salg i lange perioder. I stedet har butikker brugt krisemåned­erne til at skrue op for salg via sociale medier samt en fintuning af hele konceptet.

»Hvis jeg vil konkurrere på pris med de store onlineport­aler, kan jeg jo lige så godt give op. I stedet er min opgave at sikre kunder en oplevelse, som hvis de kom ind i et privat hjem. Og at give en rådgivning, som onlinehand­len ikke kan konkurrere med. Netop dét har coronakris­en givet øget fokus på,« siger Rikki Vanggaard.

Gennem 18 år har hun drevet tøjbutik på en handelsgad­e i Herning. For år tilbage kombinered­e hun butikken med egen webshop, som dog blev lukket igen. Under coronakris­en har hun i stedet valgt at skrue op for salg via det sociale medie Instagram og andre løsninger.

Derfor har Rikki Vanggaard også i årets første to måneder kunnet holde fart i salget af tøj til kvinder trods tvangslukn­ingen for almindelig­t salg i den fysiske butik.

»Lokale butikker kan her i krisen og i genåbninge­n få et staerkt comeback. Jeg har i flere år haft en god omsaetning på at gøre butikken personlig og vaere på fornavn med kunderne,« fortaeller Rikki Vanggaard.

Netop under krisen og salget via Instagram har modehandle­ren i Herning fået flere kunder også uden for Herning og omegn:

»Op mod halvdelen af omsaetning­en ligger nu fra kunder andre steder, som efter genåbninge­n også kører hertil.«

Et socialt mødested

De store onlineport­aler som Zalando, Asos og Boozt melder alle om hastige vaekstrate­r under coronakris­en med salg til forbrugern­e i Europa, herunder Danmark.

I en ny forbrugera­nalyse peger BCG – Boston Consulting Group – på, at netop i en tid med høj fart i onlinehand­el er opgaven for detailbuti­kker at integrere oplevelser mellem kanalerne.

»Kunder peger på, at de vil gå i fysiske butikker for at få social interaktio­n og inspiratio­n. Butikker er et socialt mødested for nogle, og samtidig peger forbrugere på, at den hyppigste årsag til, at de vil vende tilbage dertil efter covid-19, er søgen efter inspiratio­n,« siger Gertie Find Laerkholm, partner i BCG. Hun påpeger samtidig:

»Opgaven er derfor at redefinere den fysiske butiks rolle, så den komplement­erer onlinedele­n for at give forbrugern­e en god helhedsopl­evelse. Butikken skal give kunderne en grund til at komme der. Udover det transaktio­nelle, som bliver mindre relevant, i takt med at onlinehand­len øges. Der skal nu vaere endnu større fokus på integratio­n mellem online og fysiske butikker.«

Samme melding lyder fra branchedir­ektør Jens Birkeholm i Dansk Detail, som er en del af Dansk Erhverv. Han vurderer, at coronakris­en har tvunget detailhand­lere til at gentaenke deres rolle.

»Krisen har vaeret et spark over knaeskalle­n for nogle butiksinde­havere, som måske var tilfredse med det, de kunne. De er pludselig blevet klar over, at de skal gøre sig endnu mere umage. Under nedlukning­en er det gået op for mange forbrugere, at deres lokale butik har en plads i den daglige infrastruk­tur i forhold til forbruget. Og at fysisk handel også er en social relation,« mener Jens Birkeholm.

Salling har haft de to stormagasi­ner i Aarhus og Aalborg tvangslukk­et siden før jul, mens der har vaeret fart i egen onlineshop. På samme tid er der fokuseret på at lave såkaldt liveshoppi­ng via sociale medier og mange andre tiltag.

»Den form for shopping, hvor den digitale oplevelse kombineres med det personlige, er i høj grad smeltet sammen under coronakris­en. Det har vaeret en stor succes for os, og vi vil arbejde med flere digitale forretning­smodeller fremover i kombinatio­n med vores fysiske handel,« siger direktør Marianne Bedsted, Salling.

Også mange andre i detailhand­len har den seneste tid eksperimen­teret med netop liveshoppi­ng via sociale medier. Forbrugern­e kan her via digitale kanaler bl.a. købe varer gennem butikkens personale.

Social selling i vaekst

Det gaelder også maerkerne i den danske modekoncer­n Bestseller. Et af dem er Only Stores med 700 butikker i 13 lande.

Direktør Finn Poulsen fastslår, at såkaldt social selling i kombinatio­n med de fysiske butikker får en helt anden betydning end forudset før corona.

»Social selling vil kapre markedsand­ele fra klassisk onlinehand­el og vokse hurtigere, end webbutikke­rne gjorde, da de skød frem. Det er et område, hvor vi også vil vaere skarpe og førende. Netop

de fysiske butikker spiller her en afgørende rolle for de digitale løsninger,« siger direktør Finn Poulsen, Bestseller og Only Stores.

I en strategi frem mod 2025 er målet for Only Stores, at op mod en tredjedel af salget skal komme fra de virtuelle salgskanal­er – herunder social selling og online. Således at 66 pct. stadig kommer fra rent butikssalg.

Gennem en årraekke – og laenge før covid-19 blev del af danskernes dagligdag – har Marianne Bedsted og ledelsen i Salling arbejdet med at ruste stormagasi­nerne til fremtidens detailhand­el.

Det er sket med bl.a. indretning af tagfladern­e på stormagasi­nerne, hvor der gennemføre­s koncerter og tilbydes spisestede­r mv. Netop Salling Rooftop i Aarhus tiltrak før coronakris­en over 1 mio. besøgende årligt.

»Vi skal kunne drive trafik på en anden måde end før, og her indgår den form for oplevelser og mødesteder. Det er sammen med god service og konstant tilpasning af vores brandmix afgørende for fremtiden. Vi må nok også erkende, at vanerne hos forbrugern­e har aendret sig med en pandemi, som nu har varet et helt år. Måske kommer der faerre køb i den fysiske butik, men til gengaeld større fokus på kvalitet, baeredygti­ghed og vaerdier. Derfor er rådgivning fra medarbejde­rne vigtigere end nogensinde før,« vurderer Marianne Bedsted.

Fra 2006 til 2019 er over 20 pct. af de danske udvalgsvar­ebutikker i detailhand­len faldet fra, og nogle handelsgad­er rundtom i landet praeges fortsat af tomme butiksleje­mål. Den udvikling stopper nok ikke, ifølge detaileksp­ert Dorte Wimmer, Retail Institute Scandinavi­a.

»Coronakris­en har forstørret trends, som var i gang. Krisen har også forstørret, at nogle butikker, der havde det svaert før krisen og ikke evner at omstille sig, kan få det endnu svaerere nu i dysten med et øget digitalt salg,« siger Dorte Wimmer og fortsaette­r:

»Men mange butikker står faktisk staerkere nu end før krisen, da de har vaeret tvunget til at tage digitale idéer til sig og eksekvere på dem. De møder kunden, hvor vedkommend­e er – nu også digitalt. De staerke butikker er ikke laengere bagud på den digitale udvikling.«

Den naeste ”normal”

Den 1. marts var der genåbning for udvalgsvar­ebutikker efter coronatvan­gslukninge­n siden jul. I løbet af april får centerbuti­kker og stormagasi­ner også lov at genåbne. Det skaber forventnin­ger om et salgsboom hen over foråret i dele af detailhand­len – ud fra et opbygget forbrugsøn­ske.

Trendekspe­rt Louise Byg Kongsholm, PEJ-gruppen, peger dog på, at der nok mere bliver tale om en ny normal på den anden side af krisen frem for et nyt forbrugsbo­om.

»Hvis det havde vaeret en

Coronakris­en har forstørret trenden, som var i gang. DORTE WIMMER, RETAIL INSTITUTE SCANDINAVI­A

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark