Jyllands-Posten

Coronakris­ens store tabere gør comeback på aktiemarke­det

Investorer­ne har igen fået øjnene op for de selskaber, som står til at få mest gavn af genåbninge­n.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

De billige aktier, som blev efterladt af markedet, da coronapand­emien brød ud, er igen blevet populaere hos investorer­ne.

Den seneste måned er hårdt prøvede selskaber inden for bl.a. finans, energi, biler og rejser skudt i vejret. Det er brancher, som alle er afhaengige af, at økonomien klarer sig godt.

Comebacket til de udbombede aktier viser, at mange forvaltere gør sig klar til et opsving på den anden side af krisen, vurderer Nykredit.

»Det er et udtryk for, at man tror på, at den normale hverdag vender tilbage, og at vi går ind i en periode med høj vaekst,« siger chefstrate­g Frederik Engholm.

Da de første positive nyheder om vaccinerne kom ud i november 2020, begyndte nogle investorer allerede at købe op af de vaekstføls­omme aktier, som var blevet meget billige i forhold til resten af markedet. Men ifølge Sampension var det først i februar, at der for alvor kom fart på tendensen.

»Det, vi ser lige nu, er en regulaer rotation. Investorer­ne køber billige aktier på tvaers af sektorer,« siger aktiechef Philip Jagd.

Siden efteråret er de såkaldte value-aktier steget med knap 29 pct., mens vaekstsels­kaberne kun er steget 14,5 pct. Det viser en sammenlign­ing af MSCI World Value-indekset med MSCI World Growth.

Value-aktier er kendetegne­t ved, at de har en stabil indtjening, når der er gang i hjulene. Omvendt står de først for skud, når økonomien tager et skarpt dyk som under coronakris­en. Herhjemme er Pandora, A.P. Møller-Maersk og ISS eksempler på value-aktier. I efteråret handledes value-aktier ifølge Sampension med en historisk rabat på ca. 50 pct. til det brede marked.

Rider på langsigted­e trends

Under krisen er pengene strømmet mod i forvejen populaere vaekstsels­kaber inden for teknologi og grøn energi, som ventes at tjene mange penge i fremtiden. Det gaelder bl.a. Facebook, Amazon og Tesla. De rider på langsigted­e trends og er derfor mindre sårbare over for økonomiske udsving på den korte bane. fremtidige indtjening. Jo lavere renter, jo mere er den fremtidige indtjening vaerd i dag.

En stor opsparing hos forbrugern­e og en gigantisk hjaelpepak­ke i USA betyder imidlertid, at der nu er lagt i kakkelovne­n til et økonomisk boom i løbet af 2021. Det vil isaer gavne value-selskabern­e. For første gang i 10 år er det forventnin­gen, at deres indtjening vil vokse mere end vaekstsels­kabernes, oplyser Sampension.

De dyreste vaekstakti­er er desuden blevet ramt af frasalg, som til dels er udløst af stigningen i de lange markedsren­ter. I øjeblikket er det teknologit­unge Nasdaqinde­ks nede med ca. 6 pct. siden toppen i januar.

Der er mere på vej

Ifølge banken Citi betyder medvinden, at value-aktier kan stige yderligere 15-20 pct., medmindre nye mutationer af coronaviru­s fører til nye og omfattende nedlukning­er. Nykredit og Sampension tror også, at der er mere at hente.

»Vi tror, at det kan løbe i hvert fald resten af året i takt med, at genopretni­ngen tager fart,« siger Nykredits chefstrate­g, Frederik Engholm, der anbefaler at købe op i finans og dele af industriog materiale-sektoren.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark