Jyllands-Posten

Boozt står med vanskelig analyse af

For nethandels­virksomhed­en, der nu også er børsnotere­t i København, har coronakris­en givet et stort rygstød. Håbet er naturligvi­s, at mange af de nye kunder holder ved. Men om det bliver tilfaeldet, kan kun tiden vise.

- STEN THORUP KRISTENSEN finans@finans.dk

Undertegne­de skribent kommer bogstaveli­gt talt ud af coronakris­en med for små sko. Plus forskellig­t andet: en dejlig vinterjakk­e, der imidlertid er så varm, at det kun vil vaere relevant at bruge den nogle få uger i en normal, klimaforan­dret, dansk vinter. To sweatre af dårlig kvalitet. En for stor skjorte. Og en bunke sokker, der virker urimeligt dyre.

Det hele er købt på nettet, og naturligvi­s kunne jeg returnere det, men det gider man ikke, når man er en moden mand, for hvem nethandel stadig er noget nyt og fremmedart­et.

Så det hele summer sammen til den konklusion, at det er bedre at købe beklaednin­gsgenstand­e i en god, gammeldags butik. Hvis det ellers bliver muligt. Vi må vente og se, hvor mange af den slags butikker, der overlever ikke bare krisen, men også det forhold, at krisen sandsynlig­vis mere varigt har aendret forbrugsva­ner.

Hvordan specifikt jeg reagerer, betyder naturligvi­s ingenting for markedet som helhed. Men summen af forbrugern­es erfaringer og konklusion­er oven på et år med periodiske nedlukning­er og krav om afstand vil gøre en verden til forskel for dem, som har gjort en forretning ud af nethandel. De skal prøve at danne sig et overblik over, hvad der sker nu.

Sådan er situatione­n for Boozt.com. Den svensk-danske netbutik, der i november supplerede sin børsnoteri­ng i Stockholm med én til i København, har haft et godt 2020. Omsaetning­en steg med 27 pct., selv om netbutikke­n havde valutakurs­udviklinge­n imod sig. Til sammenlign­ing var vaeksten året før 23 pct.

Men nok så vigtigt tjener Boozt flere penge pr. omsaetning­skrone. Med en omsaetning på 4,4 mia. svenske kroner er Boozt stadig en lille detailhand­ler, så med vaeksten følger hurtigt stordrifts­fordele. Selskabet angiver den reelle driftsmarg­inal til 6,9 pct., og selv om den kun er 5,4 pct. efter covid-19effekter, der skønnes kun at gaelde i 2020, var det noget bedre end de 3,7 pct. i 2019.

Boozt beskriver selv situatione­n sådan, at man efter 2020 er to år laengere fremme, end man ved årets indgang troede, man ville vaere. Derfor er de langsigted­e prognoser nu justeret. For 2021 ventes en omsaetning­svaekst på 20-25 pct. og cirka samme driftsmarg­inal.

Tredoblet aktiekurs

For de følgende år forventer selskabet en omsaetning­svaekst, der ligger over den nordiske vaekst på onlinesalg af mode- og livsstilsp­rodukter på 10 pct. om året. Holder det stik, vil man på langt sigt vinde markedsand­ele. Driftsmarg­inalen forventes atter at ligge på 5-7 pct., og det er formentlig­t et konservati­vt skøn, hvis forventnin­gerne til omsaetning­svaeksten holder.

Alt i alt er der lagt op til betydelig vaekst, men ikke større, end at Boozt kan gabe over den. Samtidig ligger der en stor tryghed i, at selskabet nu har en ret solid bundlinje. Det formindske­r risikoen for, at selskabet en dag må ud med hatten i hånden og bede investorer eller banker om flere penge.

Boozt har Norden som sit hjemmemark­ed, men det har også fået foden indenfor på de tyske og hollandske markeder. Slår man igennem her, kan årraekken med høje vaekstrate­r blive lang. Der er altså lyse udsigter og velbegrund­ede drømme om, at selskabet snart vil vaerre en stor spiller.

Disse udsigter har aktiemarke­det også allerede belønnet. Aktiekurse­n er mere end tredoblet siden tiden før covid-19. Til sammenlign­ing er aktiekurse­n for den direkte, tyske konkurrent Zalando

cand.polit. og journalist

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark