Jyllands-Posten

Nye indkøbsmøn­stre

-

Spørgsmåle­t er, hvad de lavere returproce­nter afspejler. I den positive version afspejler det tilfredse kunder. I den negative er det kunder, som ikke overkommer at returnere varer, de er utilfredse med, og som nu sidder tilbage med en dårlig oplevelse.

”kun” ca. fordoblet i perioden.

Men der er også ting, som kan gå galt, så det kan vise sig svaert at forsvare den nuvaerende aktiekurs. Og det er her, det har stor betydning, hvordan forbrugern­e mere praecist har oplevet nedlukning­erne og den mere eller mindre tvungne overgang til nethandel.

Et lidt bekymrende traek i 2020-regnskabet er, at omsaetning­en pr. ordre har ligget fladt på godt 800 svenske kroner i forhold til 2019. Ser man alene på 4. kvartal, er ordrestørr­elsen faktisk faldet. Det var meningen, det skulle gå omvendt.

Faldet i ordrestørr­elsen bliver dog opvejet af, at der har vaeret faerre retursendi­nger. I de sorgløse tider før coronakris­en var det en af de store udfordring­er for Boozt; nogle kunder sendte rigtig meget retur, og det skulle man prøve at daemme op for uden at genere alle andre kunder.

De svaere prognoser

Spørgsmåle­t er, hvad de lavere returproce­nter afspejler. I den positive version afspejler det tilfredse kunder. I den negative er det kunder, som ikke overkommer at returnere varer, de er utilfredse med, og som nu sidder tilbage med en dårlig oplevelse. I givet fald kan Boozt have undervurde­ret, hvor stor en del af markedsvae­ksten i 2020 der viser sig at have langsigtet holdbarhed.

Og det er vigtigt for selskabet at ramme nogenlunde rigtigt i sine prognoser for markedsvae­ksten. I 2020 havde man undervurde­ret den, så man, med selskabets egne ord, var »kronisk underforsy­nede«. Men det er også et problem, hvis man overvurder­er vaeksten og ender med at have fulde lagre, der må tømmes ved at saelge varer til tilbudspri­ser.

Boozt bliver blot mere og mere eksponeret over for denne risiko. Selskabet vil i fremtiden outsource mindre af sin logistik, hvilket vil spare penge og løfte driftsmarg­inal og bundlinje. Men det kommer med en pris, for hvis omsaetning­en skuffer, kan man ikke med samme hastighed skaere omkostning­er vaek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark