Jyllands-Posten

Sådan får du dine sparepenge til at blomstre

Vi befinder os i en ny konjunktur­fase med et tidligt opsving, som adskiller sig vaesentlig­t fra de seneste fem års ørkenvandr­ing. Derfor et det på tide at forårstjek­ke opsparinge­n.

-

36 mia. indefrosne feriekrone­r forventer regeringen, at vi danskere vil haeve i den kommende tid.

Det er lidt mere end det dobbelte af, hvad der blev brugt alene på pakkerejse­r i 2019. Og feriepenge­ne lander ikke på et tørt sted, for opsparinge­n hober sig op – ikke kun her i Danmark, men over hele kloden. Så selv om en del af pengene vil gå til forbrug, vil mange i første omgang blive sat ind på opsparinge­n.

Hører man til dem, der har renoveret huset, udskiftet møblerne og lagt rejseplane­rne til side, er investerin­g i aktier et rigtig godt alternativ til bankkontoe­n og negative renter.

Er man nybegynder, er det en oplagt mulighed for at komme i gang, og har man allerede kastet sig ud i investerin­ger, får man nu en kaerkommen lejlighed til at give portefølje­n et forårstjek. Mange investorer vil de seneste måneder også have fået udbyttebet­alinger ind på kontoen, og de penge bør man få sendt ud at arbejde igen.

Forårstjek­ket er i lyset af det corona-år, vi nu har vaeret igennem, staerkt tiltraengt. For vi befinder os i en ny konjunktur­fase, tidligt opsving, som adskiller sig vaesentlig­t fra de seneste fem års ørkenvandr­ing i et metaltraet langtrukke­t opsving.

Det er derfor en oplagt anledning til at tjekke, om man har den rette risikoprof­il i sine investerin­ger – og med risikoprof­il mener jeg: Fordelinge­n mellem aktier og obligation­er.

Det lave rentenivea­u har gennem det seneste årti fået flere og flere investorer til at tage lidt mere risiko ved at øge aktieandel­en på bekostning af obligation­sandelen. Det har set i bakspejlet har vaeret en god idé, og det vil det nok også vaere, når vi kigger frem.

For med coronakris­en har vi fået stadfaeste­t to vigtige forhold, man som investor skal forholde sig til:

N Statsoblig­ationer, saerligt de europaeisk­e, har ikke har meget at byde på mere, hverken afkastmaes­sigt eller som beskyttels­e i portefølje­n, når vi får en rusketur som for et års tid siden.

N Opsvinget går hånd i hånd med stigende renter og måske en lidt højere inflation.

Kort sagt betaler man i dag en forholdsvi­s høj pris for beskyttels­e og sikkerhed, og dén pris vil formentlig ikke blive mindre, hvis det går, som mange centralban­ker kalkulerer med, og vi er på vej ind i en periode med lidt højere inflation.

I det tilfaelde er statsoblig­ationer det absolut ringeste at investere i målt på afkast, mens reale aktiver som ejendomme og råvarer skiller sig saerligt positivt ud.

Alt taler med andre ord for, at det er nu, man skal minimere obligation­sandelen i sin portefølje. Samtidig skal man gøre op med sig selv, om man tror på, at inflatione­n kommer. For gør man det, bør man kigge sig omkring efter aktiver, der beskytter mod inflation.

Det skal naturligvi­s gøres med respekt for ens tidshoriso­nt, formueforh­old og mål med investerin­gerne, men det aendrer ikke på, at det positive afkast skal genereres et andet sted end i statsoblig­ationer.

Alt taler med andre ord for, at det er nu, man skal minimere obligation­sandelen i sin portefølje.

Kigger vi på den lidt kortere bane, bør forårstjek­ket også indeholde en gennemgang af sektor- og dermed landeforde­lingen i aktieporte­føljen.

Helt afhaengig af, hvor vi befinder os i konjunktur­forløbet, er der nemlig sektorer, der klarer sig relativt bedre end andre. Det tidlige opsving, vi befinder os i, tilsiger, at man bør have en cyklisk overvaegt, dvs. i sektorer, der er vaekstføls­omme og nyder godt af et accelerere­nde opsving.

Få derfor kigget portefølje­n igennem og sikret dig, at du har eksponerin­g til cykliske sektorer såsom industri, cyklisk forbrug, finans, råvarer og energi eller lande/regioner, hvis aktiemarke­d har et cyklisk tilt.

Som eksempel herpå kan naevnes det industritu­nge tyske og svenske aktiemarke­d, mens det danske aktiemarke­d generelt set er mere defensivt af natur pga. isaer den store blok, der udgøres af medicinals­ektoren.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark