Jyllands-Posten

Danske havne kan øge vaeksten og skabe endnu flere job

Det er så mange fordele ved at satse mere på udvikling af grøn energi på de danske havne. Hvorfor lade vaere?

- HANS KRISTIAN SKIBBY erhvervsor­dfører og medlem af Skatteudva­lget for Dansk Folkeparti

Den danske ekspertise og produktivi­tet på offshore vind-området er i absolut verdenskla­sse. Havnene i Danmark er omdrejning­spunktet i hele denne udvikling.

Eksempelvi­s er 80 pct. af hele Europas havvindmøl­lekapacite­t udskibet fra Esbjerg, og nogle af verdens førende testcentre ligger på danske havne. 200 danske skibe beskaeftig­er sig med offshore-operatione­rne, mens havne og virksomhed­er på havnene skaber ny beskaeftig­else. Branchen oplever vaekstrate­r på over 20 pct. – også i corona-året 2020. Efterspørg­slen på alle elementer til havvind forventes at blive fordoblet ca. hvert fjerde-femte år. I Dansk Folkeparti vil vi investere massivt i at understøtt­e dén udvikling!

Grøn omstilling til havvind, de danske havne og øget beskaeftig­else går naturligt hånd i hånd i fremtidens Danmark. Det bør vi investere i.

Der er i dag omkring 90.000 arbejdspla­dser i vindsektor­en i Danmark.

Det tal kan fordobles til 180.000 i 2030, hvis vi investerer. Så klimamål, grøn omstilling og masser af job haenger uløseligt sammen. Tilmed er den logistiske fordel, at faciliteri­ng og investerin­g i danske havneanlae­g ikke sådan lige kan udflages til andre lande. De er så at sige fastmonter­et på dansk sokkel.

Investerin­ger skaber arbejde og vaekst. Offensive statslige investerin­ger i Danmarks førerposit­ion inden for vindenergi er aegte investerin­ger. Der er afkast i den anden ende i form af job, vaekst og eksportmul­igheder. I hele Danmark. Det er vigtigt.

Danske vindvirkso­mheder står bag 40 pct. af de samlede vindinvest­eringer i hele EU. Fremtiden ligger efter DF’s opfattelse i målrettet satsning på Power-to-X-teknologie­n. Her omdannes den grønne strøm fra havvindmøl­lerne til klimavenli­gt braendstof, f.eks. brint og ammoniak.

I februar fik vi nyheden om, at Europas største Power-to-X-anlaeg etableres i Danmark, og der arbejdes med projekter mange steder i landet. En voksende del af elektricit­eten i Danmark kommer fra havvindmøl­lerne.

Vinden slipper som bekendt ikke op og udleder ikke CO2. Vind og sol er der nok af. Reelt så meget, at vi ikke kan udnytte hverken blaesten eller Solen godt nok. Det virkeligt store potentiale, både økonomisk i forhold til skabelse af arbejdspla­dser, bedre klima og fremtidig, klimavenli­g og effektiv udnyttelse af energien, er Power-to-X. Omdannelse­n af grøn strøm til klimavenli­gt braendstof, f.eks. brint til fly og ammoniak til skibe.

Det er derfor oplagt, at danske havne bliver centrale i hele Power-to-X-operatione­n. Se bare på Kalundborg, Esbjerg og Fredericia. Det kraever vand, plads, sikkerhed og samspil mellem vej, skinner og havne. Havnene kan levere det hele.

Desuden forventes det, at Power-to-X-anlaeg vil producere flere braendstof­fer og i et højere tempo, end vi kan forbruge, så det skal sejles videre ud som eksport til aftagere i andre lande. Vi skal bare i gang!

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark