Jyllands-Posten

Flying Tiger-stifter om salg til kapitalfon­d: Det gik grueligt galt

Hjertet i Flying Tigerbutik­kerne forsvandt, da en kapitalfon­d overtog styringen, og så skal det gå galt, mener Lennart Lajboschit­z.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

De har begge overladt deres virksomhed til en kapitalfon­d – og indkassere­de den store gevinst. Men resultatet blev helt anderledes end forventet for dem begge. Deres livsvaerk og hjertensba­rn mistede magien og fremdrifte­n, da kapitalfon­de overtog roret.

Lennart Lajboschit­z og Claus Meyer fortaeller i en podcast åbenhjerti­gt om mødet mellem det kreative og regnedreng­ene, som styrer efter et excel-ark. Og for Lennart Lajboschit­z, som solgte 70 pct. af Flying Tiger-kaeden i 2012 til EQT, blev det en dårlig oplevelse. Virksomhed­en gik helt i stå, mener han.

»Der er ikke sket noget. Der er heller ikke udviklet. Der blev heller ikke holdt den vaerdifane højt, hvor man taenker ”hvorfor gør vi det her?”« fortaeller han i podcasten Skaberkraf­t, hvor han interviewe­r forskellig­e erhvervsfo­lk.

Selvom Lennart Lajboschit­z og hans kone Sus Lajboschit­z fortsatte med at arbejde i Flying Tiger efter opkøbet, blev det en anden logik, der tog over, fortaeller Lennart Lajboschit­z.

»Problemet er, at når de (kapitalfon­den, red.) bliver de toneangive­nde i, hvordan virksomhed­en skal ledes, og hjertet skal plejes, så er det – i mit tilfaelde – at det går grueligt galt. Derfor har jeg givet op,« siger Tigerstift­eren.

I februar blev Flying Tiger-kaeden solgt videre efter ni år under EQT’s vinger. Men i forhold til de oprindelig­e forventnin­ger og de store planer om ekspansion, var det en noget vingeskudt butikskaed­e, der blev solgt. De seneste to regnskabså­r har budt på faldende omsaetning og et samlet underskud på over 600 mio. kr.

Fokus på videresalg

Problemet var, at en kapitalfon­d kun fokuserer på at ekspandere og saelge videre og ikke forstår, hvad der gjorde Tiger-kaeden til en succes, lyder vurderinge­n fra stifteren.

»En kapitalfon­d har jo ikke forstand på den forretning, der bliver drevet. Det er en sort boks, og der kommer penge ud af den. Hvad der er inde i den sorte boks, har de ingen idé om,« siger Lennart Lajboschit­z.

Også Claus Meyer, der er gaest i podcasten, solgte sin virksomhed til en kapitalfon­d, da Meyers og Løgismose blev købt som en samlet pakke af britiske IK Investment Partners i 2014.

Dengang forlod Claus Meyer sin virksomhed og brugte i de følgende år noget af gevinsten fra salget på et eventyr i USA. Han kom retur til Danmark, og sidste år gik han ind i Meyers igen – nu i en rolle som en slags kreativ direktør, på halv tid.

I de seks år, han var vaek, var Meyers-virksomhed­en gået i stå, vurderer han.

»Der var egentlig ikke noget, der var blevet dårligere. Der var bare sket for lidt. Og verden flytter sig hele tiden,« fortaeller Claus Meyer i podcasten.

Økonomisk var udviklinge­n også som »en flad landevej«, og Meyers-virksomhed­en kunne se, at der var brug for Claus Meyers idérigdom, vurderer han. Og nu er hans rolle at gøre alt det, som han er god til, men som andre måske ikke lige kan se eller finde på.

»Det er så nemt for mig at hjaelpe med at fortaelle en historie på en ny måde, eller få dem til at se pointen i et samarbejde, de ikke selv havde set. Det føles nogle gange som at vande en tør blomst. Det er indlysende for en selv, hvad der mangler,« siger Claus Meyer.

I 2020 fik han f.eks. sat gang i en drive-in-biograf i Nordhavn og idéen om at få drivhuse foran restaurant­erne, så man kunne straekke udendørs-serveringe­n. Og selvom økonomidir­ektøren var »raedselssl­agen« over Claus Meyers genkomst, har de nye idéer hjulpet på økonomien, vurderer den kendte mad-ivaerksaet­ter.

Mens Claus Meyer altså har kastet sig ind i at få fornyelse og sjael ind i sit livsvaerk igen, har Lennart Lajboschit­z omvendt afskrevet Flying Tiger helt.

»Selve indholdet (af virksomhed­en, red.) er blevet noget helt andet. Det er helt okay. Jeg har sagt farvel til firmaet, drukket et glas champagne, nydt det og fejret det – og så sagt, at det er noget helt andet. Jeg ønsker dem alt det bedste, men det har ikke noget med mig at gøre.«

Thomas Brøns er blevet senior projektled­er i Process Engineerin­g. Han kommer fra en stilling som senior project manager i Tetra Pak og har tidligere vaeret project manager i SPX og GEA. Han har ligeledes arbejdet med et lufthavnsp­rojekt i Ghana for Intertec.

 ??  ?? Lennart Lajboschit­z blev milliardae­r på salget af Tiger-kaeden. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto
Lennart Lajboschit­z blev milliardae­r på salget af Tiger-kaeden. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark