Jyllands-Posten

PET advarer om vold og ekstremism­e under corona

Center for Terroranal­yse skriver i en netop udgivet vurdering af terrortrus­len mod Danmark, at coronapand­emien har sat sig spor hos højreekstr­emister i landet.

- MATIAS SEIDELIN matias.seidelin@jp.dk

Konspirati­onsteorier og radikalise­ring af nye mulige voldsparat­e gerningsma­end under den igangvaere­nde coronapand­emi er nu røget direkte ind som et af flere områder, hvor Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET, taender en advarselsl­ampe.

Det fremgår i en af flere bemaerkels­esvaerdige konklusion­er hos Center for Terroranal­yse, CTA, under PET, i en netop udkommet vurdering af terrortrus­len mod Danmark.

I vurderinge­n, der udkom i sidste uge, står der bl.a., at modstand mod regeringen­s restriktio­ner under covid-19pandemie­n »kan føre til trusler på livet, civil ulydighed, ildspåsaet­telse, haervaerk og vold, der efter en konkret juridisk vurdering vil kunne have karakter af terror«.

Vurderinge­n kommer, efter at et test- og vaccinatio­nscenter på Energivej i Ballerup i midten af marts blev ramt af brandbombe­r eller såkaldte molotovcoc­ktails. Det var ansatte på testcenter­et, der selv fandt glasskår og sod på gulvet og alarmerede politiet. En mand blev senere anholdt men løsladt igen, men det er stadig uklart, hvad der lå bag haendelsen.

Til gengaeld oplyste Rigspoliti­et bagefter, at man nu ville øge sikkerhede­n omkring de danske teststeder.

Haendelsen kom efter flere demonstrat­ioner mod bl.a. coronarest­riktioner og den nye epidemilov.

Antistatsl­igt fokus

I vurderinge­n fra CTA står der, at det øgede antistatsl­ige fokus »kan have betydning for danske højreekstr­emisters måludvaelg­else«. PET understreg­er dog, at pandemien generelt set ikke er »en vaesentlig drivkraft for terrorisme i Danmark«.

Men altså alligevel har sat sindene i kog saerligt hos folk, der er imod restriktio­nerne.

Jan Christer Mattsson er forsker og forstander på Sikkerheds­institutte­t på Gøteborgs Universite­t. Ifølge ham er situatione­n den samme i Sverige, hvor højreekstr­eme grupper har taget kampen mod restriktio­nerne og det svenske vaccinepro­gram til sig. Grupperne anvender ifølge Jan Christer Mattsson såkaldte konspirati­onsteorier for at styrke deres fortaellin­g om, at staten har taget magten fra borgerne i Sverige.

»Det kan vaere teorier om, at pandemien slet ikke eksisterer, til at staten har opfundet den for at få mere magt. De spiller direkte ned i de højreekstr­emes teori om, at demokratie­t ikke laengere er funktionsd­ygtigt, men er overtaget af store internatio­nale organisati­oner, der bl.a. arbejder for at skabe masseindva­ndring,« siger han.

Også i Danmark har der tidligere vaeret fokus på ekstreme budskaber under coronapand­emien.

Jyllands-Posten har således tidligere omtalt et studie fra det såkaldte Hopeprojek­tet under Aarhus Universite­t, der beskriver, hvordan mere ekstreme budskaber har fået fat under coronakris­en. Ifølge professor Michael Bang Petersen, der er leder af projektet, er det noget, som det politiske system fremadrett­et skal vaere saerdeles opmaerksom på.

»Pandemien har vaeret ekstremt indgribend­e ift. flere grupper. Nogle har mistet deres arbejde. Andre har svaert ved at få tingene til at haenge sammen, og her er konspirati­onsteorier lette at gribe fat i som en slags forklaring­smodel ift. at forstå det, der er sket. Det er det, vi ser sker lige nu, og det skal politikern­e selvfølgel­ig passe på ikke griber om sig,« siger han.

Det budskab bakker Mattsson fra universite­tet i Gøteborg op om. Ifølge ham er der lige nu stor aktivitet på internette­t, hvor konspirati­onsteorier­ne spredes.

»Vi må se, hvad det fører til. Men det er da klart, at det er bekymrende,« siger han.

Säpo advarer også

Dog understreg­er Michael Bang Petersen, at de mange ekstreme holdninger ikke nødvendigv­is behøver at føre til direkte voldshandl­inger.

»Jeg ser det mere som en måde at redde sig gennem en svaer periode på. Pandemien har sat sig som stress i befolkning­ens mentale sundhed, og nogle reagerer altså så ved at tage fat i konspirati­onsteorier­ne,« siger han.

I Sverige har den svenske sikkerheds­tjeneste, Säpo, i en trusselsvu­rdering advaret om at pandemien har gødet jorden i ekstremist­miljøerne.

PET understreg­er dog i en opfølgende skriftlig kommentar til Jyllands-Posten, at »modstand mod covid-19restrikt­ioner ikke i sig selv er ulovlig,« men at det kan indeholde »et voldeligt trusselspo­tentiale, der efter en konkret juridisk vurdering kan have karakter af terror«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark