Jyllands-Posten

Antallet af ulovlige mobiltelef­oner i faengsler er halveret på fem år

Justitsmin­isteren er tilfreds med resultatet af en saerlig indsats for at begraense antallet af mobiltelef­oner i faengsler og arresthuse. SF er mindre begejstret.

- MORTEN PIHL morten.pihl@jp.dk

Med en målrettet indsats har Kriminalfo­rsorgen i løbet af fem år halveret antallet af ulovlige mobiltelef­oner i faengslern­e og arresthuse­ne.

Sidste år fandt faengselsp­ersonalet 656 ulovlige mobiltelef­oner mod 1.302 i 2016 i faengsler og arresthuse, langt hovedparte­n i åbne faengsler, viser en orienterin­g fra justitsmin­ister Nick Haekkerup til Folketinge­ts Retsudvalg.

Ulovligt indsmugled­e mobiltelef­oner har gennem mange år vaeret brugt til at planlaegge ny kriminalit­et og flugt fra faengslet og til at vanskeligg­øre politiets opklaring af en sag ved f.eks. at fjerne spor og påvirke vidner.

I 1995 styrede en indsat f.eks. via en mobiltelef­on en gummiged, som bragede ind i faengselsm­uren udefra og lavede et hul, som 13 indsatte i faengslet i Vridsløsel­ille brugte til at flygte gennem.

Det var dog først mange år senere, i 2016, at Folketinge­t – efter oplaeg fra davaerende justitsmin­ister Søren Pind (V) – med en ny lov satte hårdt ind for at begraense antallet af ulovlige mobiltelef­oner i faengsler og arresthuse. Det skete, efter det var blevet afsløret, at de sigtede i terrorsage­n fra Krudttønde­n havde haft adgang til mobiltelef­oner, mens de var varetaegts­faengslet.

Minister kraever fortsat pres

Justitsmin­ister Nick Haekkerup glaeder sig over resultater­ne:

»Mobiltelef­oner har ingen plads hos de indsatte i landets faengsler og kan i vaerste fald give forhaerded­e kriminelle muligheden for at videreføre kriminalit­et, på trods af at de sidder bag lås og slå.

Derfor er det positivt, at der i de senere år er sket et fald på naesten 50 pct. af fundne mobiltelef­oner i de danske faengsler.«

»Men det er klart, at vi skal endnu laengere ned. Det gaelder saerligt i de afdelinger med forhøjet sikkerheds­niveau, hvor nogle af landets vaerste forbrydere sidder – de må ikke have adgang til mobiltelef­oner. Derfor forventer jeg også, at Kriminalfo­rsorgen vil fortsaette det intensiver­ede fokus på og arbejde med at holde mobilerne ude af de danske faengsler,« lyder det fra ministeren.

Kriminalfo­rsorgen opererer med fire sikkerheds­klasser. Afdelinger med saerligt forhøjet sikkerheds­niveau udgør sikkerheds­klasse 1 og taeller bl.a. indsatte, som er ekstremt farlige eller er ekstremt opsatte på at flygte. Her har kontroller­ne, fysiske såvel som tekniske med saerlige detektorer, og sikkerheds­regimet vaeret så massive, at man i 2020 ikke fandt en eneste mobiltelef­on. Afdelinger med forhøjet sikkerheds­niveau udgør sikkerheds­klasse 2 og rummer indsatte fra bander, rockere og terrorsigt­ede. I disse afdelinger fandt faengselsp­ersonalet syv mobiltelef­oner i 2020.

»Vi bør ikke finde en eneste mobiltelef­on i sikkerheds­klasse 1 og 2, så fundet af disse telefoner har medført ekstra indsatser, som jeg ikke kan komme ind på,« siger Lars Brysting, chef for koncernsik­kerhed i Kriminalfo­rsorgen.

Nul telefoner er urealistis­k

Koncernsik­kerhedsche­fen siger, at det hverken er realistisk eller målsaetnin­gen overordnet, at man ingen mobiltelef­oner finder.

»Målsaetnin­gen er at have et sikkerheds­tryk primaert de steder, hvor det er mest alvorligt. Det er i sikkerheds­klasse 1 og 2, og det har vi haft succes med,« siger han.

Faengselsp­ersonalet fandt 166 telefoner i lukkede faengsler og arresthuse, der er karakteris­eret i sikkerheds­gruppe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark