Jyllands-Posten

»Min søn skal hellere vokse op i en flygtninge­lejr end blive skilt fra sin mor og far«

I et faengsel for mistaenkte IS-fanger er der ikke plads til at drømme. Til gengaeld er debatten om de 19 børn med tilknytnin­g til Danmark nået ind bag murene til den 29-årige etnisk danske Anders Jensen, hvis søn er født i kalifatet, men potentielt står

- THEA PEDERSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r indland@jp.dk

Det var ikke kun på sin allersidst­e dag, men faktisk i de allersidst­e timer i sit fødeland, at Anders Jensen fik et opkald. Han havde ellers gjort en dyd ud af at gøre sin rejse så anonym som mulig. Ikke engang hans foraeldre eller bror i Aarhus havde han fortalt, at han skulle afsted. Slet ikke elementet med, at han ikke havde indløst nogen returbille­t.

Men dansk politi vidste det. Det var nemlig politiet, der ifølge den i dag 29-årige konvertit kontaktede ham for at få et møde i stand, da han allerede stod i lufthavnen med kurs mod checkin-skranken, Istanbul og den endelige destinatio­n, Syrien.

»Politifolk­ene vidste godt, at jeg skulle afsted og havde købt en flybillet. Men de kunne ikke stoppe mig. Det gjorde de heller ikke. For det var jo ikke ulovligt, at jeg tog til Syrien. Jeg havde ikke laengere noget formål i Danmark. Jeg ville ned og hjaelpe det syriske folk. Det var mit mål, og jeg ville isaer hjaelpe kvinderne. Alle havde råbt højt om, at den syriske regering og manden dernede (Bashar al-Assad, red.) var en tyran og skulle bekaempes. Så var der folk, der tog ned for at kaempe mod ham, og bagefter er de blevet betragtet som terroriste­r …«

Med andre ord tjekkede den dengang 22årige Anders Jensen en septemberd­ag i 2013 ind på et fly og med dét ud af Danmark og skriver sig nu – over syv år senere – også ind i den aktuelle, uafklarede og betaendte historie som en af Danmarks mistaenkte, faengslede IS-krigere.

Skadede ben efter angreb

Det er ikke første gang, at Jyllands-Postens journalist møder Anders Jensen. Men at forandring­en af den høje og blåøjede dansker er markant, fremgår, så snart han traeder ind i det lille mødelokale. Dengang – knap ni måneder efter hans exit fra Islamisk Stat i februar 2019 – ankom han duknakket og humpende på bare fødder iført en orange fangedragt flankeret af sit iøjnefalde­nde rødblonde skaeg og hår. I dag er fangedragt­en skiftet ud med en krympet traeningsd­ragt, alt hår og skaeg er barberet af, og selv om der er sandaler på fødderne, er der mindre sul på kroppen.

»Jeg har det ad helvede til. Ikke saerlig godt. Jeg ved ikke, hvad der er sket med min kone. Om hun er død eller ej. Jeg har ingen idé om det. Der er ingen, der fortaeller mig noget,« beklager han sig, efter han har sat sig til rette i stolen.

For humpe gør han stadig. Det skyldes ifølge ham selv en krigsskade, fra da han få måneder efter sin ankomst til Syrien i de tidlige måneder af 2014 blev ramt af bomber fra himlen nedsendt af det syriske regime. Angrebet fyldte hans ben med granatspli­nter og efterlod ham i månedsvis bundet til forskellig­e hospitalss­enge rundtomkri­ng i kalifatet. Også én i byen Manbij – bedre kendt som Little Europe, fordi det var hotspot for saerligt mange europaeisk­e krigere – hvor han bl.a. mødte den nu draebte unge dansker Lukas Dam.

Det er oplysninge­r, som det ikke har vaeret muligt for Jyllands-Posten at faktatjekk­e. Ligesom det er tilfaeldet med Anders Jensens beretning om, at han fungerede som grønthandl­er og aldrig har vaeret i kamp for Islamisk Stat. Og hans udsagn om forholdene i faengslet.

»Spørger du mig nu, om jeg hellere ville vaere blevet draebt i Baghouz, ville jeg sige ja,« konstatere­r han om den by, hvorfra han kun efter tvang overgav sig til de kurdiske styrker, i takt med at de havde nedkaempet IS’ allersidst­e kvadratmet­er af kalifatet for to år siden.

»Efter alt hvad vi har gået igennem af tortur, fornedrels­e og nøgen ydmygelse. Jeg får ingen behandling­er, og nu kan jeg ikke maerke begge mine fødder laengere. Du kan også se, at de er blevet blå. Jeg føler hele tiden, at de er frosne. Jeg kan ikke maerke dem, selv om jeg rører ved dem,« forklarer han om skaderne, der er synlige for enhver.

Da Jyllands-Posten spørger, om han har brug for en stol til at laegge sit højre ben på, svarer han:

»Jeg ved ikke, om de vil give mig lov.« – med henvisning til to kurdiske sikkerheds­repraesent­anter, der er til stede i lokalet. De indvillige­r dog i vores forespørgs­el.

Hvem er Mette Frederikse­n?

At Anders Jensen overhovede­t har to ben at gå på, er i sig selv spektakula­ert. For står hans forklaring til troende, var skaderne fra bombeangre­bet taet på at koste ham livet. I hvert fald insistered­e en laege på at amputere et ben for at redde hans liv.

»Han sagde, at jeg ville dø, hvis de ikke skar mit ben af. Men jeg naegtede og sagde: ”Så må jeg dø”.«

Selv om skaderne i benene har praeget hans liv lige siden, er det i dag også netop det, han bruger som argument for sin påstand om, at han aldrig har vaeret i vaebnet kamp for Islamisk Stat endsige kunne finde på at begå terrorangr­eb foranledig­et af IS:

»Jeg blev såret, lige efter jeg ankom, så hvordan kan jeg kaempe? Jeg tror ikke, IS vil spørge nogen, som ikke engang kan gå ordentligt, om den slags. Men jeg er heller ikke blevet spurgt eller bedt om det,« siger han og ryster irriteret på hovedet.

Men er det noget, du kunne finde på?

»Hvis det var noget, jeg ville kunne finde på eller havde taenkt på, så kunne jeg have gjort det mange gange. Men det er ikke noget, jeg gider,« uddyber han, da vi oplyser ham om de danske myndighede­rs og statsminis­ter Mette Frederikse­ns aktuelle frygt for, at de hjemvendte syriensfar­ere udgør en sikkerheds­risiko.

»Hvorfor? Hvorfor gør det mig farlig, fordi jeg har boet i Islamisk Stat? Jeg har ikke modarbejde­t Danmark eller vaeret en del af de terrorangr­eb, du taler om. Det har jeg ikke blandet mig i. Jeg er ikke farlig for Danmark, nej!«

Min kone har ingen grund til at tage til Danmark, hvis jeg sidder her. Men jeg ved jo ikke, om jeg bliver her for evigt. Indtil jeg dør. Det ved jeg jo ikke. ANDERS JENSEN, SYRIENSFAR­ER

Hvad vil du så sige til vores statsminis­ter, for hun ikke ønsker dig hjem til Danmark?

»Hvem er hun overhovede­t?« lyder svaret.

Selv i faengslet synger fuglene

Selv om Anders Jensen sidder indespaerr­et 24 timer i døgnet, er han overrasken­de bekendt med den højaktuell­e debat herhjemme om den uafklarede situation for de danske kvinder, maend og børn, der sidder tilbagehol­dt og faengslet af de kurdiske styrker i det nordøstlig­e Syrien. For – som han

udtrykker det – selv i et kurdisk faengsel »synger fuglene« angiveligt.

Alligevel er der, udover det manglende kendskab til Mette Frederikse­n, mange huller i hans viden om verden udenfor. Ikke mindst den, der kredser om hans familie i form af hans syriske hustru og hans søn. Men i lige så høj grad også den, der handler om hans egen skaebne og uvisse fremtid, som netop i disse uger bliver diskuteret heftigt på Christians­borgs gange, i den offentlige debat og fra hemmeligst­emplede efterretni­ngsrapport­er. Ikke mindst med en for Anders Jensen ukendt statsminis­ter i front, som betragter ham og andre tilbagehol­dte danskere, der udrejste til kalifatet, som mulige jihadister. Det er derfor ikke kun Jyllands-Posten, der har en masse spørgsmål at stille denne formiddag.

»Jeg vil gerne høre noget om min familie. Jeg har ikke hørt noget som helst,« lyder det allerede inden, vores samtale er gået rigtigt i gang.

Forinden er Jyllands-Posten dog af de kurdiske sikkerheds­myndighede­r i faengslet, hvilket er fast kutyme, blevet instrueret i ikke at gøre deres fange bekendt med samfundet udenfor og om politiske dagsordene­r. Vi må under interviewe­t, der vanen tro også bliver filmet, heller ikke spørge ind til Anders Jensens forhold i faengslet, afkraeve svar om andre fanger, eller hvem han sidder sammen med. De vilkår er Anders Jensen efter to år inden for murene mere end almindelig­t klar over. Ikke sjaeldent kommer andre journalist­er – måske forklaedt som efterretni­ngsfolk, som han indikerer – også fra andre lande til og udspørger ham om hans tid, venner og faerden i kalifatet.

»Nogle gange kan man godt lave lidt ”rundkreds”. Det er danskerne kendt for. Sådan at køre om hjørner. Man kan altid finde en måde, om det er tilladt eller ej,« siger han med et forsigtigt smil.

Naer død i faengslet

Selv om han tydeligvis har respekt for sine fangevogte­re, er han alligevel ikke bange for at gøre forsøget på at få svar på en lang raekke spørgsmål, som han løbende stiller igennem vores to timer lange møde, som han indvillige­r i med betingelse af anonymitet:

»Er der nyheder om os eller hvad? Hvad sagde min familie, da du så dem sidst? Hvor er min kone og mit barn lige nu? Besøger I aldrig lejren (al-Hol-lejren, red.)? Har du ikke set nogen af de andre maends koner? Kommer det i avisen eller også i fjernsynet? Har du mødt Knud (Knud Foldschak, red.)? Snakker de kun om kvinderne eller også om os maend? Vil de prøve at tage vores børn?« lyder det, så snart han øjner en mulighed.

Danske Anders Jensen er ikke kun en af de få danskere, der udrejste blandt de allerførst­e syriensfar­ere, men er også en af dem, der blev tilbage til det allersidst­e. At han har overlevet seks år i det krigsramte Syrien – knap fem af dem i det islamiske kalifat efter det blev udråbt i sommeren 2014 – gør ham desuden til en af de 32 voksne, der ifølge PET’s Center for Terroranal­yse udrejste fra Danmark og fortsat befinder sig i eller omkring den omtalte konfliktzo­ne i Irak og Syrien. Blandt dem er flere kvinder, der sidder tilbagehol­dt i lejre som al-Hol og al-Roj. Dertil kommer ca. 19 børn med tilknytnin­g til Danmark.

»Jeg har vaeret ved at dø i faengslet,« siger han og tilføjer, at der var 70 mennesker samlet i et alt for lille rum.

»Der var ingen plads, og der lå fire personer oven på mig. Til sidst kunne jeg ikke traekke vejret, så jeg besvimede. Så blev jeg hevet ud og lå der, indtil lederen kom, og de flyttede mig til et andet faengsel. Men der er mange, der er døde på den måde før mig. De kunne ikke traekke vejret og endte med at bløde ud af mund og naese,« konstatere­r han med en staerk jysk accent, der haenger ved, trods han taler flydende arabisk.

Men selv om han med egne ord igennem de seneste to års fangenskab har »oplevet at blive taesket, kastet rundt med, flyttet mellem faengsler og hver dag mest taenker på, om der mon er mad eller ej«, kredser hans spekulatio­ner overordnet på én ting. Sidste gang han ifølge eget udsagn så sin dengang otte måneder gamle søn og sin unge syriske hustru, som han giftede sig med, da hun var bare 15 år, var i de desperate timer, hvor de nødtvunget forlod det smuldrende kalifat i IS-højborgen Baghouz. Siden da har han ikke haft kontakt med dem eller fået nyt fra sin familie i Danmark. Han aner heller ikke, om det brev, han via Internatio­nal Røde Kors skrev til sine foraeldre, overhovede­t er nået frem.

Til gengaeld er han påfaldende informeret om, at Danmark i øjeblikket højlydt diskuterer problemati­kken om at hjemtage børn af danske statsborge­re.

Indpakket kidnapning

Som Islamisk Stat havde for vane, må det formodes, at Anders Jensens rødbedefar­vede pas for laengst enten er blevet braendt eller konfiskere­t af det davaerende religiøse regime. Men danskerens statsborge­rskab kan der ikke herske tvivl om. Når denne måned klinger af, er det praecis 30 år siden, at Anders Jensen blev født ind i en paere

Fortsaette­s naeste side

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark