Jyllands-Posten

Gasledning til hård kritik fra

En kontrovers­iel gasledning til LollandFal­ster får nu ny kritik. Gassen skader incitament­et for at elektrific­ere og låser op mod 25 energitung­e virksomhed­er til en fossil løsning, der kan tage år at komme vaek fra, mener professor Brian Vad Mathiesen.

- KRESTEN ANDERSEN ANDERS REDDER kresten.andersen@jp.dk anders.redder@jp.dk

En sukkerprod­ucent, en morgenmads­producent og en producent af maling.

Det er ikke indledning­en på en dårlig joke, men navne på en liste over de op mod 25 producente­r, som ifølge regeringen har givet tilsagn om at koble sig på en ny, kontrovers­iel gasledning til LollandFal­ster, der skal stå klar i 2024.

En gasledning, som regeringen­s støttepart­ier kalder »en dinosaurlø­sning«.

Beslutning­en bliver kritiseret for at vaere en udbygning af det fossile naturgasne­t, mens Danmark er midt i en grøn omstilling.

Ifølge regeringen skal ledningen til 800 mio. kr. sikre, at Nordic Sugar, LollandFal­sters største arbejdspla­ds, får adgang til gas.

De Radikale og Enhedslist­en mener, at den bør skrottes, fordi LollandFal­sters virksomhed­er har rigelig adgang til grøn strøm og dermed kan elektrific­eres.

Den kritik deler professor i energiplan­laegning ved Aalborg Universite­t Brian Vad Mathiesen. Han har til Børsen sagt, at gasledning­en ud fra et samfundsøk­onomisk perspektiv er det dårligste projekt, han nogensinde har set.

Haegtet af omstilling

Men kritikken stopper ikke der.

»Med gasledning­en går vi ikke bare glip af elektrific­eringen af Nordic Sugar, vi går også glip af elektrific­eringen af en lang raekke andre virksomhed­er. Det er en kaskade af følgevirkn­inger, der låser os fast i et gasforbrug,« siger han til Jyllands-Posten.

Det sker, efter at Radikale og Enhedslist­en mandag i Jyllands-Posten på ny opfordrede regeringen til at genovervej­e projektet.

Brian Vad Mathiesen advarer nu om, at ikke bare Nordic Sugar, men hele Lolland-Falser risikerer at bliver haegtet af den grønne omstilling:

»Det er ikke ligefrem smart at prale med, at over 20 andre virksomhed­er vil koble sig på gasnettet. Langt de fleste af de virksomhed­er, hvis ikke alle, ville kunne vaere elektrific­eret. Det er helt afgørende, at vi taenker strategisk, for det er slet ikke et mål i sig selv at få så mange på gas som muligt,« siger Brian Vad Mathiesen.

Lige rammevilkå­r

Lolland-Falster er udover Bornholm og Djursland det eneste sted i landet, der endnu ikke er koblet på gasnettet.

Nordic Sugar er LollandFal­sters største arbejdsgiv­er og landets andenstørs­te CO2udleder. Virksomhed­ens miljødispe­nsation står til at udløbe, og de to store sukkerfabr­ikker i Nakskov og Nykøbing Falster er på kant med EU’s miljøregle­r. Derfor haster en ny energiløsn­ing.

Det er på det tapet, at regeringen har tegnet skitserne til den 115 kilometer lange gasledning. I dag kører fabrikkern­e på olie og kul, men overgår med den nye ledning til gas fra 2024.

Nordic Sugar og regeringen mener ikke, at fabrikkern­e kan køre på grøn strøm.

Et offentligt støttet forsknings­projekt har fastslået, at langt størstedel­en af fabrikken i Nykøbing Falster er mulig at elektrific­ere.

Brian Vad Mathiesen medgiver, at nøglen til en total elektrific­ering af Nordic Sugar endnu ikke er fundet, men fastholder, at det er realistisk. Hvis man tager sig tid.

»Et af problemern­e er, at man ikke har reageret i tide. Man står nu med nogle miljø

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark