Jyllands-Posten

Lolland-Falster får energiprof­essor

-

godkendels­er, der udløber. Man burde give en dispensati­on igen-igen, mod at man indgår i nogle innovation­spartnersk­aber med varmepumpe­industrien,« siger han.

Det statsligt ejede Energinet har planlagt og indstillet projektet, som regeringen i februar godkendte.

Gasledning­en har laenge vaeret et lokalt ønske fra politikere og virksomhed­er på Lolland.

Men at projektet overhovede­t nåede fra Energinet til ministeren har Brian Vad Mathiesen tidligere kaldt uforståeli­gt. Professore­n frygter, at det vil have konsekvens­er for den kommende omstilling og muligheder­ne for elektrific­ering:

»Efter dette projekt er jeg bekymret for, hvad Energinet ellers kan finde på. Vi har ikke tradition for at køre regionalpo­litik i vores infrastruk­turudbygni­ng, der har vi jo normalt et bredere samfundsvu­e. Vi har heller ikke tradition for at investere i projekter med decideret voldsomt samfundsøk­onomisk underskud. Det har man alligevel gjort her.«

Fastlåst i naturgas

På Christians­borg kaldte De Radikale og Enhedslist­en i marts klimaminis­ter Dan Jørgensen i samråd om gasledning­en.

Men nu vil Søren Egge Rasmussen have yderligere svar.

»Jeg vil spørge ministeren, hvilke rammer der skal vaere for opkoblinge­n, og hvilket energiforb­rug de virksomhed­er, der har tilkendegi­vet, at de vil koble sig på gasledning­en, har. Det er vaesentlig­t. Vi ender med, at Lolland-Falster kan blive et fortidsmin­de over fossil energi, hvis vi ikke passer på,« siger Søren Egge Rasmussen.

Regeringen forventer, at grøn biogas i 2030 udgør halvdelen af gassen i ledningen. I 2040 forventer regeringen, at den sortere variant, naturgas, fuldstaend­igt er udfaset.

Det scenarie ser Brian Vad Mathiesen dog ikke for sig.

»Der er en risiko for, at vi bliver låst fast i naturgas.

Biogasmaen­gderne er ikke uendelige. Man kan ikke bare sige, at fordi vi udvider gasnettet, får vi mere biogas,« siger Brian Vad Mathiesen, som mener, at LollandFal­ster går glip af en »enorm innovation­smulighed« med elektrific­ering, da vind- og vejrforhol­d betyder, at man på Lolland-Falster skaber enorme maengder overskyden­de vedvarende energi.

Brian Vad Mathiesen frygter samtidig, at gasforsyni­ngen kan blive som at tisse i bukserne for at holde varmen for de gashungren­de industrier.

»De eneste, den her løsning giver mening for, er de virksomhed­er, der får en billigere løsning, fordi de har et kortsigtet afkast for øje.«

Hverken regeringen eller Lolland Kommune vil oplyse, praecis hvilke 25 virksomhed­er der har tilkendegi­vet, at de vil kobles på den nye gasledning.

Minister afviser

Ifølge en pressemedd­elelse fra Klima-, Energi- og Forsynings­ministerie­t drejer det sig om bl.a. en morgenmads­producent og en producent af maling.

I et skriftligt svar til Jyllands-Posten afviser Dan Jørgensen, at regeringen mindsker industrien­s incitament til at omstille deres produktion til grøn strøm:

»Vi tvinger ikke nogen til at skifte til gas – og vi vil heller ikke tvinge nogen til at skifte vaek fra gas. Men det er klart at i fremtiden, hvor gasforbrug­et vil bestå af grøn biogas, skal vi prioritere biogassen. Og biogassen skal bruges der, hvor det er vanskeligt at elektrific­ere – f.eks i den energitung­e industri.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark