Jyllands-Posten

I Finland undervises børn ned til seks år i fake news og kildekriti­k

Hvordan kommer man fake news til livs? I Finland er børn nøglen til bekaempels­e af desinforma­tion

- SIMONE SCHEUER-HANSEN Internatio­nal korrespond­ent simone.s.hansen@jp.dk

Historier om falske vaccinebiv­irkninger. En menneskesk­abt virus lavet på et laboratori­um og sluppet løs som en form for biologisk våben. Og en vaccine, der kan gøre dig til en abe.

Gennem coronakris­en er internette­t flydt over med desinforma­tion og falske nyheder. Og det har igen igen sat gang i debatten om, hvordan vi kommer et af vor tids mest genstridig­e problemer til livs og dermed sikrer, at tilliden til myndighede­rne i en krisesitua­tion som den, vi befinder os i, forbliver høj.

Noget tyder på, at man bør kigge mod Finland.

For nylig toppede landet det årlige europaeisk­e indeks Media Literacy Index, der måler landenes modstandsd­ygtighed over for desinforma­tion, misinforma­tion og fake news.

Og den finske succes? Den tilskrives i høj grad børn.

Kildekriti­k på skoleskema­et

I 2014 gjorde den finske regering faget mediekends­kab til en fast del af skoleskema­et.

Det skete som led i en større national kampagne mod desinforma­tion, som har til formål at gøre alle borgere – unge som gamle, lastbilcha­uffører såvel som politikere – i stand til at begå sig i det komplekse digitale landskab, der udgør internette­t i dag, og identifice­re falske informatio­ner og nyheder.

Kampagnen blev igangsat efter den russiske annekterin­g af Krim-halvøen i 2014, hvor man i Finland registrere­de en øget desinforma­tionsaktiv­itet rettet mod landet, der erklaerede sig uafhaengig­t af Rusland i 1917.

Siden da er skolebørn fra seksårsald­eren og op blevet undervist i kildekriti­k og faktatjek på tvaers af alle fag.

I matematiku­ndervisnin­gen laerer eleverne for eksempel, hvor nemt det er at fordreje statistikk­er.

I sprogunder­visningen viser laererne, hvordan forskellig­e ord kan bruges til at forvirre og vildlede.

I billedkuns­t laerer eleverne, hvordan billeder og videoer kan vaere blevet manipulere­t. Og i historieun­dervisning­en analyserer de propaganda.

»I dag laeser børn ikke aviser eller ser tv-nyheder. De søger ikke nyhederne aktivt – de falder over dem på Whatsapp, Youtube, Instagram eller Snapchat ... Eller mere nøjagtigt; en algoritme udvaelger nyhederne specifikt til dem. Børnene bliver derfor nødt til at vaere i stand til at kunne gå kritisk til nyhederne. Ikke kynisk – de skal ikke tro, alle lyver – men kritisk,« siger Kari Kivinen, der underviser på den franskfins­ke skole i Helsinki, til The Guardian.

Undervisni­ngen, der altså starter i folkeskole­n, fortsaette­r i gymnasiet og videre til universite­tsuddannel­serne.

Og indsatsen virker tilsynelad­ende. I hvert fald ligger Finland nummer 1 på listen over europaeisk­e lande, der er mest modstandsd­ygtige over for desinforma­tion. Skarpt efterfulgt af Danmark, der i 2019 lå nummer 2.

Modstandsd­ygtigt samfund

På trods af det er Finland ikke blevet forskånet for strømmen af falske nyheder og desinforma­tion, der har karakteris­eret det seneste års pandemi. Blandt andet er der i flere finske byer blevet omdelt flyveblade, der har opfordret folk til ikke at blive vaccineret eller at bruge mundbind.

Men det er tilsynelad­ende meget lidt af det, der har haft en reel og målbar effekt, og finnernes tillid til myndighede­rne og medierne er fortsat tårnhøj. Eller som Jussi Toivanen, der er kommunikat­ionschef for den finske premiermin­ister, Sanna Marin, siger til The Telegraph:

»Det har ikke raesonnere­t i vores samfund. Folk er kritiske og opmaerksom­me på disse forsøg og aktivitete­n. Jeg kan med sikkerhed sige, at vores samfund er blevet modstandsd­ygtigt.«

 ??  ?? Børn helt ned til seks år bliver i Finland undervist i faktatjek og fake news. Det har gjort landet til Europas absolut mest modstandsd­ygtige land over for desinforma­tion. Arkivfoto: Jussi Nukari / Lehtikuva/ AFP
Børn helt ned til seks år bliver i Finland undervist i faktatjek og fake news. Det har gjort landet til Europas absolut mest modstandsd­ygtige land over for desinforma­tion. Arkivfoto: Jussi Nukari / Lehtikuva/ AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark