Jyllands-Posten

Putin kan nu vaere praesident indtil 2036

Vladimir Putin har mandag formelt godkendt en lov, der potentielt baner vej for to nye praesident­perioder.

-

Der kan gå rigtig mange år, før 68-årige Vladimir Putin forlader posten som Ruslands praesident.

Mandag har han således sat sin underskrif­t på en lov, der tillader ham at stille op til yderligere to seksårige praesident­perioder. Det fremgår af et dokument, der er offentligg­jort på regeringen­s hjemmeside.

Loven giver ham mulighed for at vaere praesident frem til 2036.

Den har vaeret på vej et stykke tid, men er først mandag endelig godkendt.

Putin har allerede vaeret ved magten i Rusland i over to årtier som enten praesident eller premiermin­ister. Praesident­posten har han siddet på siden 2012, og hans nuvaerende periode udløber i 2024.

Det er en forfatning­sreform, der har banet vej for, at Putin kan forlaenge sin allerede lange periode som russisk leder.

Fristelser til vaelgerne

Reformen blev stemt igennem af russiske vaelgere sidste sommer. Ifølge kritikere indeholdt reformen en raekke fristelser, der betød, at den var svaer for russerne at sige nej til.

Blandt andet inkludered­e den pensioner sikret mod inflation og en retfaerdig­ere beregning af mindsteløn­nen.

Den indeholdt blandt andet også et endeligt forbud mod aegteskabe­r mellem to personer af samme køn. Desuden skrives Gud ind i forfatning­en. Opposition­spolitiker­en Aleksej Navalnyj, der i dag sidder faengslet, kritisered­e reformen hårdt sidste sommer.

Han kaldte afstemning­en illegitim og et ulovligt show, som var designet til at legalisere Putins praesident­skab for livet.

»Vi vil aldrig godkende dette resultat,« sagde han dengang i en video.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark