Jyllands-Posten

Fra foregangsl­and til farceland

-

Som så mange andre politiske beslutning­er, der vedrører de basale forsynings­net, er konkurrenc­e ofte det sidste, man kan få øje på, selv om det er målsaetnin­gen. Det klassiske eksempel er liberalise­ringen af elsektoren, hvor forbrugern­e har frit valg mellem leverandør­erne. Den reelle økonomiske gevinst er imidlertid lig nul, da 90 pct. af forbrugerp­risen på en kWh de facto ikke er konkurrenc­eudsat. Derfor betaler danskerne de højeste elpriser i EU. Samme grundlaegg­ende fravaer af konkurrenc­e finder man omkring det bredbånd, der forsyner danskerne med internet.

Just nu er engrospris­erne for bredbåndsf­orbindelse­r til revision, og perspektiv­erne for de 2,5 mio. bredbåndsk­under tegner som omtalt i avisen mere end skidt, da de fire monopolnet­selskaber, Ewii, Norlys, Fibia og TDC, har fremsat krav om prisstigni­nger på op til 134 pct., hvilket vil gøre det surrealist­isk dyrere for de forsvarslø­se forbrugere.

For den gennemsnit­lige bredbåndsk­unde bliver der tale om prisstigni­nger på 1.200 kr. om året, viser beregninge­r fra rådgivning­sfirmaet Strand Consult, uden at kunden får nogen mervaerdi til gengaeld.

Selskaber som Telenor, Telia, Kviknet, Fastspeed m.fl., der lejer sig ind på bredbåndsn­ettet for at tilbyde forbrugern­e internet, havde ellers regnet med, at der ville blive tale om fald i engrospris­erne. Disse forventnin­ger synes båret af en tankevaekk­ende naivitet, al den stund at flere af deres konkurrent­er – Stofa, Boxer og Nuuday – er ejet af henholdsvi­s Norlys og TDC; altså de selvsamme monopolsel­skaber, der nu agter at gennemføre de ekstreme prisforhøj­elser. Absurditet­en understreg­es af, at internet sine steder leveres gennem gamle kobberkabl­er, som blev betalt af, årtier før internette­t blev opfundet. Forsynings­selskabern­e har i en årraekke vaeret genstand for afdaekning i denne og andre aviser på grund af bl.a. udygtige direktione­r og bestyrelse­r samt uigennemsi­gtige forretning­er og pengestrøm­me. Formelt er flere af disse selskaber forbrugere­jede på andelsbasi­s, men forekommer at befinde sig i et vakuum, hvor de reelt ikke synes at stå til ansvar for andre end sig selv.

Energistyr­elsen er den tilsynsfør­ende myndighed, og lakmusprøv­en bliver, om styrelsen accepterer de grundløse krav om engrospris­stigninger på bredbånd. Sker det, står forbrugern­e uden nogen form for beskyttels­e. Styrelsens primaere opgave er at sikre størst mulig konkurrenc­e, men i skrivende stund tyder det på, at denne gren af statsmagte­n overvejer at bøje sig for monopolsel­skaberne på forbrugern­es bekostning. Argumentet skulle angiveligt vaere begrundet i ønsket om forceret udrulning af bredbånd i hele landet, men dels ydes der store millionbel­øb i statstilsk­ud fra Bredbåndsp­uljen, dels laegges der allerede fiberkable­r i et tempo, som ikke kan begrunde højere engrospris­er.

Politisk har det i årtier vaeret en målsaetnin­g, at Danmark skal vaere et informatio­nsteknolog­isk foregangsl­and, og et element heri er de hurtigste bredbåndsf­orbindelse­r til de laveste priser.

Monopolsel­skabernes krav om engrospris­stigninger må derfor blankt afvises. Den seneste undersøgel­se fra EUKommissi­onen viser, at danskerne – også på dette felt – betaler mere end mange andre forbrugere. I forvejen har vi de højeste forbrugerp­riser og elpriser. Hvis Energistyr­elsen godkender de eksplosive engrospris­stigninger, ender vi med også at have noget naer de højeste internetpr­iser i Europa.

Det vil gøre enhver tale om foregangsl­and til en farce.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark