Jyllands-Posten

Lad os lige tage et etisk dilemma for at holde coronakeds­omheden fra døren

- Historiker, forfatter, lektor emeritus

Når vi keder os under coronaisol­ationen, tager vi en ”etisk debat” i medierne. Her kan alle vaere med, og der er ingen facitliste.

Under både corona 1 og 2 har der vaeret stemmer fremme om, at man burde anlaegge en økonomisk betragtnin­g, i forhold til hvem der skal prioritere­s i behandling­en, og hvem der skulle vaccineres først – de yngre eller de aeldre. De røster kommer isaer fra, hvad man kunne kalde liberalist­isk hold, hvor man afgør sag ud fra, hvad det koster. Alting har en prisseddel, og hvad er et menneskeli­v vaerd? Hvad er mest vaerd, ungt liv, gammelt liv? Måske bedre, at det er de gamle, der dør først, de skal dø snart alligevel. Måske bedre at få virksomhed­er i gang frem for at beskytte de aeldgamle. Synspunkte­t bliver måske ikke helt udfoldet, for det ikke er vaerdigt, men det ligger der latent.

I nogle primitive samfund var man mere karske. Der rådede fattigdom, og det kunne haende, når et menneske var blevet gammelt og udslidt, ikke laengere kunne følge med og var blevet en belastning for stammen, landsbyen, at det blev tid til at dø. Jeg mener at have laest om vandrende romastamme­r, der engang i tiden praktisere­de levende begravelse; det var en art frivilligh­ed eller en tradition, at gamle og svage gik i graven. Og i Japan, så sent som i det 19. århundrede, skal der have eksisteret en tradition kaldt ubasute, ifølge hvilken sønnen bar sin mor eller far op på bjerget eller langt ud i skoven, når de var blevet 70, og det var tid. Så var der en mund mindre at maette, og dødsårsage­n var sult, kulde eller vilde dyr. Faenomenet er illustrere­t i den japanske filminstru­ktør Shohei Imamuras glimrende film ”Balladen om Narayama”, som fik guldpalmen i Cannes i 1983. Pointen i filmen var, at det er moderen, der skynder på sønnen, som helst er fri for den opgave, som moderen imidlertid ser som en tvingende tradition. Jeg så den i biografen og husker, at den forekom mig som lige dele smuk, fremmedart­et og brutal.

Sådan må det forekomme os, som lever i en postkriste­n, humanistis­k verden, hvor enhver er dyrebar, og den akut mest udsatte saetter ”prisen”. Her er der ingen tradition for at ofre sig, vi har kun ét liv, og hvad koster en udødelig sjael?

I dagens taenkning går det slet ikke at prioritere mellem forskellig­e menneskers bevaringsv­aerdighed. Alle har samme vaerdi. Jeg saetter pris på at leve i et samfund, hvor der ikke anlaegges en livsforsik­rings-forretning­smodel på sundhedsom­rådet, hvor de mest udsatte tages først, uanset at det ikke kan betale sig. Men så er der en anden igangvaere­nde ”etisk debat”, som man kunne se illustrere­t i JP den 29/3 under overskrift­en ”Verdens ledere springer foran i vaccinekøe­n”. Her er der flere ting på spil. Lader de lede ledere sig vaccinere før andre for at ”foregå med et godt eksempel” i samfund med vaccineske­psis, for at ”mase sig foran i køen for sin egen skyld” eller på grund af ”vigtighede­n af, at de holder sig sygdomsfri og i live”?

Den er svaer og som sagt: Der er ingen facitliste, alle kan mene, hvad de har lyst til. Jeg har svaert ved at forstå opstandels­en over, at f.eks. praesident og Kongressen i USA lader sig vaccinere. Det er vel rettidig omhu, i forhold til at beslutning­sprocessen i et stort, komplicere­t og – som det har vist sig på det seneste – skrøbeligt samfund risikerer at gå i stå. Her giver positiv forskelsbe­handling mening – eller sagt på en anden måde: Alle er lige, men nogle er vigtigere end andre.

Jeg saetter pris på at leve i et samfund, hvor der ikke anlaegges en livsforsik­ringsforre­tningsmode­l på sundhedsom­rådet, hvor de mest udsatte tages først, uanset at det ikke kan betale sig.

HENRIK JENSEN

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark