Jyllands-Posten

Landbruget har brug for langsigted­e løsninger

- RASMUS PREHN minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

Dansk landbrug står over for mindst to udfordring­er: den grønne omstilling og en sårbar økonomi. Begge udfordring­er kraever, at vi taenker os om. Både landbruget og os på Christians­borg. For vi skal gå forrest i klimakampe­n. Og vi skal vaere med helt fremme i opløbet om at vaere verdens bedste til at producere fødevarer. Derfor skal løsningen vaere balanceret og fornuftig, og den skal laves i faellesska­b.. For det kraever store investerin­ger at lave den grønne omstilling.

I forvejen skylder hver landmaend mere end 26 millioner i gennemsnit, og gennemsnit­salderen for landmaend på alle bedrifter er over 56 år. Og det er ikke en alder, der falder.

Samtidig bliver landbrugen­e i Danmark faerre, men større – og mere specialise­rede og effektive. Eksempelvi­s er antallet af heltidsbed­rifter gået fra 22.500 i 2000 til 8.800 i 2019. Men med større bedrifter skal der flere penge på bordet, når den unge generation skal overtage. Og hvordan sikrer vi så, at der også er rum til at investere i den grønne omstilling?

Den unge landmand kan have svaert ved at gå i banken og give de nødvendige garantier for at kunne overtage, og den afgående landmand ser måske ikke behovet for at investere i bedriften, når pensionen alligevel venter om hjørnet. Derfor er det vigtigt, at vi både lytter til den 65-årige og den 20-årige landmand.

Jeg har selv haft fornøjelse­n at høre den unge landmand Niels Skovgaard

fortaelle om sine bekymringe­r. Han er i starten af 20’erne og fuld af energi. Han er opvokset på en bedrift med 550 malkekøer og er klar til et generation­sskifte, når tid er. Men der er bump. For som Niels Skovgaard sagde: »Jeg oplever, at vi alle er enige om målet, men at vejen dertil deler os.«

Og det ikke relateret til mangel på vilje hos ham og de andre unge landmaend. De vil omstilling­en, men de er nervøse for at investere i landbrug. Det samme er banker og investorer, fordi fremtiden er usikker.

Det bedste vaern mod usikkerhed er klare linjer om fremtiden. Og det er regeringen­s mål at skabe klarhed for dansk landbrug og hermed forhåbentl­ig også optimisme og investerin­gslyst. Både hos etablerede og hos kommende landmaend. Og det er én af årsagerne til, at vi går til de kommende forhandlin­ger med et mål om brede, langsigted­e og fornuftige løsninger. Det skal sikre grøn omstilling af landbruget og traekke nye generation­er ind i erhvervet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark