Jyllands-Posten

Danmark får ikke 11 mia. kr. fra EU

-

I JP forleden haevder EU-parlamenta­riker Linea Søgaard-Lidell fra Venstre, at Danmark får 11 mia. i EU-hjaelp fra den nye EU-coronafond og efterspørg­er en plan for, hvad pengene skal bruges til.

Det er simpelthen noget skinbarlig­t vrøvl at kalde det EU-hjaelp. Det danske underskud på EU er tårnhøjt. Med det nye budget for de naeste syv år skal Danmark årligt betale mere end 24 mia. kr. til EU, og vi får kun godt 10 mia. retur i form af støtte og tilskud, som vi i øvrigt ikke har nogen demokratis­k indflydels­e på. Alene det årlige underskud er altså vaesentlig­t større end de 11 mia. fra EU’s hjaelpepak­ke. Meldte vi os ud af EU og erstattede medlemskab­et med en fornuftig handelsaft­ale med EU og øget nordisk samarbejde, så kan vi altså få markant mere velfaerd eller skattelett­elser for pengene og bevare samhandlen med Europa.

Selve EU’s coronafond er i øvrigt finansiere­t ved faelles gaeld, som vi alle haefter for, hvilket er et kaempe skridt i retning af ”Europas Forenede Stater”. I økonomisk teori er der et begreb, som kaldes Hamilton-øjeblikket efter den første amerikansk­e finansmini­ster Alexander Hamilton, som samlede de amerikansk­e delstaters gaeld under forbundsre­geringen i 1790 og derved tvang delstatern­e ind under en faelles føderal finans- og pengepolit­ik. EU’s bureaukrat­er og de mest føderalist­iske politikere har laenge presset på for noget tilsvarend­e i EU, og i ly af corona er det lykkedes. Det er en demokratis­k skaendsel.

Så nej, Linea Søgaard-Lidell, der er ikke tale om ”EU-hjaelp”, men om en brøkdel af de danske skattekron­er, som forsvinder i EU’s sorte hul hvert år. Det ville vaere befriende med en folkeafste­mning om EU-medlemskab­et, så vi kan få en demokratis­k debat om rimelighed­en heri.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark