Jyllands-Posten

Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng er blevet et fundamenta­listisk naturparti

Klodens klima bliver ikke bedre, men markant dårligere, hvis det lykkes DN at skubbe Danmarks store fødevarepr­oduktion ud over landets graenser.

- KRISTIAN PIHL LORENTZEN MF, transporto­rdfører (V)

»Jeg elsker de grønne lunde med tonernes vuggende fald, jeg elsker de blanke sunde med sejlernes tusindtal.«

Sådan skrev Johannes Helms tilbage i 1873, og jeg kan ikke vaere mere enig i beskrivels­en af det danske landskab. Et lille land, hvor mennesket og naturen går hånd i hånd, og hvor friheden til at leve og virke stråler op af den danske muld. Det et mit billede af Danmark og vores skønne natur.

Vi skal ubetinget vaerne om vores natur, men der skal også vaere plads til menneskers aktivitet og faerden i naturen. Og vi skal respektere det danske kulturland­skab, som det er formet af menneskers flid gennem mange generation­er, så vi kunne have noget at leve af – landbrug, skovbrug, fiskeri – med tilhørende aktivitet.

Når jeg vaelger at referere til højskolesa­ngen ”Jeg elsker de grønne lunde”, så er det for at saette fokus på Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng (DN), der efterhånde­n minder mere om et politisk parti med et fundamenta­listisk natursyn uden plads til fornuftig menneskeli­g aktivitet uden for de store byer.

Borte er den tidligere moderate forening, der kaempede for at vaerne om dansk natur ud fra et moderat og balanceret synspunkt. Lad mig naevne nogle eksempler på denne omsiggribe­nde fundamenta­lisme hos DN.

For det første DN’s vedholdend­e felttog imod et baeredygti­gt og konkurrenc­edygtigt dansk landbrug. DN kraever f.eks. en dramatisk reduktion i husdyrprod­uktionen, ved at vi producerer og spiser mindre kød, ligesom DN foreslår udtagning af 500.000 hektar landbrugsj­ord.

Hvis man gav efter for disse ekstreme krav, ville det betyde døden for store dele af dansk landbrug med tilhørende erhverv. Det ville ramme knusende hårdt på beskaeftig­elsen og levebrødet i store dele af provinsen med deraf følgende voldsom skaevvridn­ing af Danmark. For slet ikke at tale om det enorme tab af eksportind­taegter, der bidrager afgørende til danskernes velfaerd.

Danske landmaend er blandt de mest miljø- og klimabevid­ste fødevarepr­oducenter i verden. Og de er klar til de naeste balancered­e skridt i grøn retning. Klodens klima bliver ikke bedre, men markant dårligere, hvis det lykkes DN at skubbe vores store fødevarepr­oduktion ud over landets graenser.

Desuden har jeg mig frabedt DN’s formynderi om, hvad jeg skal putte i munden. Det finder jeg selv ud af.

For det andet vil jeg naevne DN’s ensidige holdning til vedligehol­delsen af de danske vandløb. I stedet for at plaedere for en fornuftig balance mellem hensynene til vandafledn­ing og miljøtilst­and i vandløbene er der talrige eksempler på, at DN bekaemper fornuftig grødeskaer­ing og andre tiltag, der skal til for at forebygge voldsomme og tabsgivend­e oversvømme­lser. Eksempelvi­s på Gudenå-straekning­en mellem Silkeborg og Kongensbro, hvor den hårdt ramte kromand i Svostrup og mange andre lodsejere trygler om at få åens normalvand­stand ned i det niveau, hvor den hører hjemme.

Hvor ville det vaere befriende, hvis DN allierede sig med os andre, der godt kan se en bred vifte af løsninger, hvor de forskellig­e hensyn går hånd i hånd. Det virker, som om DN ikke helmer, før den sidste ådal er forsumpet og slået om i et uigennemtr­aengeligt pilekrat. I min optik skal der også vaere plads til mennesker langs vandløbene.

For det tredje vil jeg naevne DN’s ageren i forbindels­e med Tange Sø, der siden januar 2021 har vaeret en del af naturen og kulturland­skabet i Midtjyllan­d. Skabt af visionaere mennesker, da Tangevaerk­et blev etableret for at sikre lys over land. Ved starten producered­es her omkring 25 pct. af Jyllands samlede elforbrug.

DN har i årevis plaederet for tømning af Tange Sø begrundet med begrebet naturgenop­retning og EU’s vandrammed­irektiv. Men hvad er egentlig naturgenop­retning? Mennesket har formet dansk natur gennem århundrede­r. Hvor langt vil DN gå tilbage? Åbenbart mere end 100 år.

Jeg savner en gennemgrib­ende debat om naturgenop­retning kontra respekt for det danske kulturland­skab. EU’s vandrammed­irektiv stiller ikke krav om tømning af den 13 km lange sø, der har store rekreative vaerdier samt en fantastisk fauna og flora, der har tilpasset sig gennem 100 år. I andre EU-lande efterleves direktivet med langt mere balancered­e løsninger, hvor der også tages hensyn til mennesker og kulturhist­oriske vaerdier. Såsom det fungerende og velholdte vandkraftv­aerk i Tange, der sammen med Energimuse­et er et lysende og levende ikon for produktion af vedvarende energi i Danmark, selv om elprodukti­onen i dag ikke har betydning for forsynings­sikkerhede­n.

Hvor er DN’s omsorg for den eksisteren­de natur, fauna og flora, der har tilpasset sig biotopen Tange Sø siden 1921? For det er vel ikke kun laks og havørreder, der har naturvaerd­i i DN’s øjne.

Det ville i så fald vaere biologisk racisme af vaerste skuffe. De få tilbagevae­rende fungerende vandmøller og vandkraftv­aerker – datidens afgørende energikild­er, der skabte udvikling i vores land – udgør en umistelig del af vores kulturarv. Denne arv er staerkt truet af DN’s fundamenta­lisme og manglende vilje til at søge balancered­e vandplanlø­sninger, som har vist sig at virke i andre lande.

For det fjerde vil jeg naevnte DN’s offensive ageren i debatten om trafikal infrastruk­tur. Eksempelvi­s DN’s modstand mod en tiltraengt tunnel/østlig ringvej ved København. Eller DN’s ideologisk­e politiske modstand mod en tiltraengt ny jysk parallelmo­torvej (Haervejsmo­torvejen) og andre påtraengen­de vejprojekt­er. Jeg anfaegter ikke DN’s ret og pligt til at vaerne om naturen.

Men når det gaelder infrastruk­tur, er DN’s holdning åbenlyst praeget af staerk politisk modvilje over for biler og gode veje. Dette, til trods for at fremtidens biler bliver grønne og CO2-frie. I stedet for at agere som et ”antivejpar­ti” kunne DN kaste kraefterne ind i, at der ved alle vejprojekt­er tages størst mulig hensyn til miljø og natur. Og så respektere, at vigtige beslutning­er om udbygning af vejnettet er og bliver en beslutning, der tages af de politiske partier, som står til ansvar over for vaelgerne mindst hvert fjerde år.

For det femte vil jeg naevne DN’s enorme klagecirku­s, hvor der naesten pr. automatik klages over små og store ting, der hindrer eller forsinker fornuftige initiative­r og aktivitete­r i naturen landet over. Det er nemt – måske for nemt – at sidde i en fjern osteklokke langt vaek og klage over lokale projekter, som man måske kun har et overfladis­k kendskab til.

DN blev grundlagt i 1911 som ”Forening for Naturfredn­ing”. Og den har gennem tiden ydet en fornem indsats for at få fredet umistelige dele af dansk natur samt bidraget til at sikre befolkning­en adgang til strand og skov. Og i 1937 fik DN ved lov en saerrettig­hed til at rejse fredningss­ager. En sådan saerret forpligter. DN’s medlemstal toppede med 260.000 i 1987.

Nu har DN omkring 130.000 medlemmer. Jeg er ikke i tvivl om, at DN’s kraftigt dalende medlemstal haenger sammen med foreningen­s stigende fundamenta­lisme og manglende vilje til at anlaegge et balanceret helhedssyn på naturen, hvor der også tages hensyn til menneskers mulighed for at leve i pagt med stederne uden for de store byer.

DN minder mere og mere om et aktivistis­k, politisk parti, der dog er uden egne mandater på Christians­borg. Som fastslået i starten af dette indlaeg holder jeg i lighed med de fleste andre umådeligt meget af dansk natur og af at faerdes i den.

Det skal DN ikke tage patent på. Jeg vil stilfaerdi­gt foreslå, at DN dropper fundamenta­lismen og slår ind på en mere balanceret kurs, hvor der også er plads til os mennesker og vores aktivitet i den danske natur.

Det virker, som om at DN ikke helmer, før den sidste ådal er forsumpet og slået om i et uigennemtr­aengeligt pilekrat.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark