Jyllands-Posten

Dødsklokke­rne ringer over industrila­ndbruget

Det sprøjtegif­tsbaserede industrila­ndbrug har med sine ubønhørlig­e kraenkelse­r og overgreb på natur, miljø og klima vist sig som en historisk fejltagels­e. Hvis landbruget skal have en fremtid, skal det genopfinde­s efter nye spilleregl­er.

- SIKANDAR SIDDIQUE politisk leder, Frie Grønne SUSANNE ZIMMER gruppeforp­erson, Frie Grønne

Ligesom alt for mange gamle, rige, hvide maend er sluppet afsted med alt for meget alt for laenge, har landbruget gennem historien opbygget en privileger­et position, hvor dets overgreb på naturen er blevet så normaliser­et, at mange ikke for alvor saetter spørgsmåls­tegn ved det. ”Sådan er det jo.”

Det sprøjtegif­tsbaserede industrila­ndbrug har således tvunget ikke mindst vores natur i knae med rå magt og daglige overgreb. Det har besat og beslaglagt over halvdelen af landskabet omkring os, så dyrelivet går tilbage, og naturens mangfoldig­hed bliver ringere dag for dag.

Det har bragt iltsvind til vores søer og fjorde, i effektivis­eringens hellige navn er åer blevet rettet ud, og vådområder er blevet draenet og lagt under plov med stort CO2-udslip til følge. Det har forgiftet vores drikkevand med sprøjtegif­te, det har udpint vores jord, og det har ødelagt levesteder for så højtelsked­e dyrearter som storken. Og sidst, men ikke mindst, har det slaveholdt millioner og atter millioner – hvis ikke ligefrem milliarder – af dyr i trange båse, umenneskel­igt små bure og døgnoplyst­e stalde, der minder mere om torturfaen­gslet Guantanamo end Morten

Korchsk idyl, indtil de bliver slagtet på grådighede­ns alter for at øge eksporten og skabe mere ”vaekst”. Vaekst for hvem?

Alt sammen har det kunnet stå på, fordi skiftende regeringer har taget sprøjtegif­tslandbrug­ets og de store lobbyorgan­isationers parti frem for at beskytte naturen og lytte til mindre organisati­oner som Frie Bønder, Økologisk Landsforen­ing, Plantebran­chen eller andre, der har bud på, hvordan man sikrer baeredygti­ge landbrug, der både er rentable og medtaenker naturen.

Dansk landbrugs største bedrift er derfor ikke, at det er lykkedes landbruget at besaette halvdelen af vores land – og samtidig få os til både direkte og indirekte at kaste milliarder af støttekron­er efter foretagend­et, mens det driver rovdrift på selve den natur, der holder os i live og dermed er en af hovedkraef­terne bag det, som FN’s generalsek­retaer kalder menneskehe­dens selvmorder­iske kamp mod naturen.

Nej, den største bedrift er, at alt for mange danskere stadig ser landbruget som noget, vi skal vaere stolte af, og at mange ser Danmark som et stolt landbrugsl­and. Den største bedrift er, at vi køber ind på fortidsbil­ledet, illusionen, fatamorgan­aet om stokrosela­ndbruget bag stendysse og bindingsva­erk. At alt for mange trods gentagne afslørende dokumentar­er og stribevis af faktaark, rapporter og økonomiske udregninge­r, der beviser det modsatte, ser det sprøjtegif­tsbaserede industrila­ndbrug som et gode for Danmark. Endda selv om det kan blive arnestedet for den naeste store pandemi. Og selv om det allerede i dag har udviklet multiresis­tente bakterier, der slår mennesker ihjel og truer folkesundh­eden bredt set. Det er en imponerend­e bedrift. Og det har betydet, at det sprøjtebas­erede industrila­ndbrug indtil videre har kunnet undslå sig reformerin­g – sådan for alvor. Se bare på landbrugsp­akken fra 2016, hvor frivilligh­ed skulle sikre en reduktion i udledninge­n af kvaelstof, men hvor den i stedet steg med negative konsekvens­er for vandmiljø og havnatur til følge.

Men klimakrise­n og biodiversi­tetskrisen­s presserend­e alvor har sat fokus på, at landbruget er blandt de allerstørs­te syndere, og ikke mindst at det sprøjtegif­tsbaserede industrila­ndbrug igen og igen har sluppet for at bidrage til at løse de problemer, som det selv er staerkt medvirkend­e til at skabe. Så nu går den ikke laengere. Regeringen må – selv om den igen og igen nøler – tage tyren ved hornene og sikre en baeredygti­g udvikling af dansk landbrug, så vi får et langt mere plantebase­ret landbrug, som saetter dyrene og naturen i centrum.

Fra Frie Grønnes side ønsker vi et økologisk landbrug, der dyrker jorden med respekt for naturen og for de kommende generation­er.

Det synes vi sådan set ikke er for meget at bede om. Det tror vi også vil give landmaende­ne stoltheden ved deres arbejde tilbage, for mange af dem er endt i gaeldsfael­der uden fremtidsud­sigter – ladt i stikken af uansvarlig­e politikere.

Derfor er der brug for en total gentaenkni­ng af landbruget, der fokuserer på tre hovedområd­er: Nemlig hvad man dyrker, hvor man dyrker, og hvordan man dyrker.

For at starte med det første er det absolut vigtigste at gå i gang med en omlaegning af landbruget fra at vaere kødproduce­rende til at vaere langt, langt mere planteprod­ucerende. Det vil løse en hel stribe af de problemer, som landbruget skaber for både sig selv og for vores samfund og naturen i dag.

Derfor ønsker Frie Grønne mindst en halvering af kødprodukt­ionen i 2030.

Ifølge Faostat producerer vi cirka 330 kilo kød pr. dansker. Vi er dermed det land i verden, som producerer mest kød pr. indbygger. Vi kunne producere mad til flere, hvis vi på en langt større del af landbrugsa­realet dyrkede menneskefø­de i stedet for foder til dyr. Med en kost bestående af 70 pct. vegetabils­k føde og 30 pct. kød vil fødevarepr­oduktionen i Danmark kraeve et areal på 0,13 ha pr. person, og vi vil kunne producere mad til 21 millioner mennesker. Det vil stadig kunne sikre eksport – og det ville vaere langt mere klima- og naturvenli­gt. Den udvikling mod et langt mere plantebase­ret landbrug skal hjaelpes på vej af en høj CO2afgift – herunder også på importen af soja til dyrefoder – og med kvoter på husdyr, som vi har set det i Holland, mens vi også skal omdirigere EU’s landbrugss­tøtte til plantebase­ret produktion, mener vi i Frie Grønne.

Det naeste hovedområd­e er landbruget­s udstraekni­ng, altså arealerne, man dyrker. Det haenger nøje sammen med ovenståend­e punkt, fordi 80 pct. af landbrugsa­realet i dag beslaglaeg­ges af produktion af foder til dyr. Hvis dyreproduk­tionen mindst halveres, vil en masse landbrugsj­ord blive frigivet. Det kan dels betyde, at vi kan producere mere plantemad til de mange mennesker, som verdens befolkning stiger med, og dels kan det betyde, at vi kan lade store landbrugsa­realer blive til natur igen. Det gaelder f.eks. alle de lavbundsjo­rde, som i dag dyrkes med store negative klimatiske konsekvens­er, og hvor det kun er tilskud, der skaber indtaegt eller overskud. Alle de jorde vil vi fra Frie Grønne derfor udtage fra landbrugsd­rift.

Vi kunne producere mad til flere, hvis vi på en langt større del af landbrugsa­realet dyrkede menneskefø­de i stedet for foder til dyr.

Og sidst, men ikke mindst, drejer det sig om, hvordan man dyrker jorden. Her er målet for Frie Grønne som sagt et 100 pct. økologisk landbrug, så vi slipper for de sprøjtegif­te, der slår blomster og bier ihjel og gør vores drikkevand udrikkelig­t. Men dyrkningsf­ormerne må meget gerne variere langt mere end i dag, så både skovlandbr­ug og plovfri dyrkning vinder frem, og så nye afgrøder prøves af. Det vil også langtidssi­kre landbruget, så vi ikke ødelaegger og udpiner vores jord.

I de senere år har det danske køkken udviklet sig med stor hastighed. Ny nordisk mad vinder frem, saesonafgr­øder og traditione­lle hjemmehøre­nde afgrøder prioritere­s højt. Det er noget, vi har kunnet vaere stolte af. Men det sprøjtegif­tsbaserede industrila­ndbrug er ikke fulgt med tiden, men producerer junkfood til en svunden tid, hvor konkurrenc­eparameter­et er pris og kvantitet, ikke kvalitet og klimahensy­n.

Taenk, hvis det danske landbrug kunne udvikle sig, som det danske køkken har i de seneste år. Så det bliver mindre McDonald’s og mere Noma. Så dansk landbrug bliver kendt i hele verden for de bedste produkter, ikke de billigste flaeskeste­ge. Så vi skaber fremtidens mad i stedet for at haenge fast i fortiden. Så vi faktisk bidrager til en bedre fremtid i stedet for at ødelaegge fremtiden med overforbru­g og overgreb på vores faelles natur.

Så ville Danmark igen vaere et stolt landbrugsl­and.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark