Jyllands-Posten

Arkitekten Jan W. Hansen saetter både streger og ord på arkitektur

Arkitekt Jan W. Hansen har altid lagt vaegt på at kombinere teori og praksis, viden og evner i sit virke.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

De fleste arkitekter er kendt for de designede streger, som de kan slå, men Jan W. Hansen er også kendt for de ord, han saetter på designet.

Han har som professor i arkitektur på Arkitektsk­olen Aarhus i en årraekke fungeret som underviser og udvikler samt formidler af dansk og internatio­nal arkitektur­s teori og praksis. Desuden er han stadig en efterspurg­t oplaegs- og foredragsh­older.

Som leder af afdelingen for Bybygning var JWH sammen med bl.a. Jan Gehl og

Svein Tønsager i 1970’erne og frem med til at genoplive bybygning og urban design som en arkitekton­isk disciplin, man i dag ville kalde byarkitekt­onisk baeredygti­ghed.

Denne holdning til byudviklin­g og byformning har de unge generation­er af arkitekter taget til sig og gjort til et varemaerke for dansk arkitektur.

Desuden har Jan W. Hansen haft egen tegnestue med først Gøsta Knudsen og siden Hans Jørgen Vesthardt.

Til tegnestuen­s mere markante vaerker i den større skala hører eksempelvi­s ”Den Blå Plan for Københavns Havn”, masterplan­en til Ny Lisbjerg i Aarhus, Aarhus Centrale Havns byudviklin­g og Skejbyplan­en, Danmarks eneste dekonstrue­rede byplan.

Et markant byfornyels­esprojekt fra tegnestuen­s side er dispositio­nsplanen for Gelleruppl­anen i Aarhus, ligesom den selv gerne fremhaever fornyelsen af Borgporten­s Arkade i Aarhus – en af de sidste etablerede arkader i Europa.

Til tegnestuen­s øvrige blandede repertoire hører tillige erhvervsby­ggeri, bl.a. erhvervsdo­miciler ved Thisteds nye havnetorv, Aalborgs urbane havnebad og Vestforbra­endings affaldscon­tainere i alle Københavns omegnskomm­uner plus flere danske byer.

Jan W. Hansen er stadig aktiv på tegnestuen med udviklings­og idépraeged­e projekter og konkurrenc­er i samarbejde med sin kone Elisabeth Schmidt-Nielsen og sin datter, Julie SchmidtNie­lsens tegnestue, WE Architectu­re. Seneste har samarbejde­t resulteret i Lauritshøj, er alment boligbygge­ri i Skødstrup.

Jan W. Hansen, arkitekt, Aarhus

 ??  ?? Jan W. Hansen er stadig aktiv på tegnestuen med udviklings­og idépraeged­e projekter og konkurrenc­er. Privatfoto
Jan W. Hansen er stadig aktiv på tegnestuen med udviklings­og idépraeged­e projekter og konkurrenc­er. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark