Jyllands-Posten

Jens-Peter Bonde tog en lang politisk rejse

JensPeter Bonde har taget hele turen rundt om EU og var også landsforma­nd for Radikal Ungdom.

-

Tidligere europaparl­amentarike­r for først Folkebevae­gelsen mod EF og siden Junibevaeg­elsen Jens-Peter Bonde er død. Det skete søndag på Arresødal Hospice i Frederiksv­aerk, oplyser familien. Han blev 73 år.

I 1972 gik Bonde imod EF i Folkebevae­gelsen mod EF. Så kaempede han 1979-2008 mod unionen i EU-Parlamente­t – først for Folkebevae­gelsen, så for Junibevaeg­elsen.

Partipolit­isk har JensPeter Bonde også taget en lang rejse. I 1966 var han folketings­kandidat i Aarhus for De Radikale. Han trak sig som kandidat inden valget i september 1971 og kom ikke i Folketinge­t. I 1971-72 var han landsforma­nd for Radikal Ungdom. Da danskerne i 1972 stemte ja til EF med naesten to af tre stemmer, var han med i Folkebevae­gelsen mod EF. I 1975 meldte han sig ind i Danmarks Kommunisti­ske Parti (DKP). Han sad i partiets ledelse, centralkom­itéen, men blev aldrig opstillet som kommunisti­sk folketings­kandidat.

Han kandidered­e ved folketings­valget i 1990 for Enhedslist­en, som blandt andet blev stiftet af DKP og Venstresoc­ialisterne. Efter nej’et til Maastricht­traktaten i 1992 forlod Jens-Peter Bonde DKP og Folkebevae­gelsen mod EF. Han stiftede Junibevaeg­elsen med Drude Dahlerup, Niels I. Meyer og andre.

I 1974 grundlagde han avisen Det Nye Notat om EU. I 1979 kom han i EUParlamen­tet for Folkebevae­gelsen mod EF og repraesent­erede fra 1992 Junibevaeg­elsen. I 2008 trak han sig fra Parlamente­t.

Jens-Peter Bonde har ikke blot skrevet flittigt som journalist i Notat. Han har udgivet godt 60 bøger om EU.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark