Jyllands-Posten

Danske familieeje­de firmaer overtrumfe­r de udenlandsk­e kolleger

De danske familievir­ksomheder er kommet bedre gennem krisen end deres globale kolleger. De har også klart højere forventnin­ger til vaeksten i 2021 og 22, viser en måling fra PWC.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Coronakris­en ramte også de danske familieeje­de virksomhed­er – men de red stormen af betydeligt bedre end deres globale kolleger.

Det fremgår af en analyse, som revisions- og rådgiverko­ncernen PWC har lavet på globalt plan, herunder med et saerligt kig på Danmark.

En tredjedel af de danske familieeje­de virksomhed­er måtte se deres omsaetning falde i 2020, men det gjaldt 46 pct. af de globale familieeje­de kolleger.

Fire ud af 10 danske virksomhed­er lykkedes med at skabe vaekst i 2020. Og kun hver 10. havde behov for at få kapital udefra – det måtte dobbelt så mange af deres globale kolleger gøre.

»Grunden til, at de danske virksomhed­er klarer sig relativt godt gennem pandemiåre­t, er, at de står på et solidt

Hurtig vaekst

Danmark Global

Jaevn vaekst finansielt fundament. De har haft vaekst gennem en årraekke inden krisen, og de har ikke vaeret presset på økonomien op til krisen,« siger Karina Hejlesen Jensen, der er partner i PWC.

Noget at stå imod med

At de danske virksomhed­er kom så relativt godt gennem krisen, gør dem også mere optimistis­ke for fremtiden.

Jakob Topsøe, som er bestyrelse­sformand i den højteknolo­giske virksomhed Haldor Topsøe Holding, er enig i, at de danske familieeje­de virksomhed­er generelt er økonomisk solide og velkonsoli­derede, så de har noget at stå imod med.

Han peger på, at der også kan ligge en forklaring i, at en relativt stor del af de danske virksomhed­er ligger inden for bl.a. medicin og medicinsk

Konsolider­ing

Nedskaerin­g udstyr, som ikke er blevet så hårdt ramt af krisen.

»Men jeg tror også, at danske virksomhed­er generelt har haft enorm gavn af en medarbejde­rskare, der er utroligt dedikeret og omstilling­sparat. Det er ikke noget, jeg umiddelbar­t kan måle, men jeg er overbevist om, at en del af den danske relative succes gennem krisen ligger her,« siger Jakob Topsøe.

Gode relationer til ansatte

Det er der faktisk forsknings­maessigt belaeg for, siger Morten Bennedsen, professor ved Insead og ekspert i familievir­ksomheder.

»Familieeje­de virksomhed­er har i gennemsnit bedre relationer til de ansatte. I en krise som pandemien er netop relationer­ne til medarbejde­re vigtige, fordi det handler om f.eks. at sende medarbejde­re hjem, tage vare på dem og stole på dem,« siger Morten Bennedsen.

Der ligger også en forklaring i selve ejerformen, tror Steen Haustrup, der er tidligere adm. direktør og nu naestforma­nd i bestyrelse­n i den familieeje­de emballagev­irksomhed Plus Pack.

Han er desuden formand i interesseo­rganisatio­nen for de danske familieeje­de virksomhed­er, Family Business.

Han henviser til talemåden, at når man i børsnotere­de selskaber taler om et kvartal, mener man tre måneder. I familievir­ksomheder opfatter man et kvartal som et kvart århundrede.

Mindre risikovill­ige

Tidsperspe­ktivet på forretning­en er med andre ord helt anderledes.

»Måske har det en betydning, at familievir­ksomheder som helhed ikke gaeldsaett­er sig så aggressivt, så de har normalt mere at stå imod med under en krise, og de står derfor generelt betragtet bedre fast på vej ud af en krise,« siger han.

Steen Haustrup siger, at man i en familievir­ksomhed måske i højere grad taenker på, at virksomhed­en skal bestå til naeste generation også, end om indtjening­en kan haeves med en million eller to.

»Derfor tager man ikke så høj en risiko,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark