Jyllands-Posten

Eksperter dumper beregninge­r: Energiø kan udløse kaempe milliardun­derskud

Energiøen i Nordsøen kan udløse et underskud for samfundet på 48-77 mia. kr., estimerer en ny ekspertber­egning. Energistyr­elsen fastholder sin vurdering af, at projektets første etape står til at give 13 mia. kr. i overskud.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Regeringen­s kaempe klimasatsn­ing til 210 mia. kr. kan ende med et stort tocifret milliardun­derskud til de danske elkunder og staten. Sådan lyder det fra flere uvildige eksperter, der mener, at den kommende energiø i Nordsøen er baseret på mangelfuld­e eller fejlagtige økonomiske forudsaetn­inger.

»Jeg ville aldrig i vågen tilstand turde sige ja til det projekt, hvis jeg var politiker. Der mangler simpelthen trovaerdig­e beregninge­r for, hvad det kommer til at koste samfundet,« siger Jan Bentzen, lektor på Aarhus Universite­t med speciale i samfundsøk­onomiske analyser.

Samtlige partier i Folketinge­t bakker op om grundlaget for den kunstige energiø, der skal placeres 80 kilometer ude i Nordsøen og omringes af havvindmøl­ler. I første omgang skal øen have en kapacitet på 3 gigawatt med planer om at udvide den til 10 gigawatt.

Anlaegsomk­ostningern­e til første etape er estimeret til 58 mia. kr., mens den fuldt udbyggede energiø er sat til 210 mia. kr. eller naesten fire Femern-forbindels­er. Klimaminis­ter Dan Jørgensen har tidligere meldt ud, at han forventer, at øen kan etableres uden statsstøtt­e.

Urealistis­k tal

Energistyr­elsen har ikke en beregning af den samlede økonomi for den fuldt udbyggede energiø, men henviser til en notits fra juni 2020, der estimerer, at første etape bliver en fremragend­e forretning. Indtaegter­ne fra den grønne strøm vil ifølge notitsen sikre et overskud på 13 mia. kr. over en levetid på 30 år. Men det tal er helt urealistis­k og bygger på fejlagtige forudsaetn­inger, lyder det fra ekspertern­e.

En af dem er Jan Bentzen, der har samlet relevante tal fra Energistyr­elsens mange rapporter og brugt dem i sin egen samfundsøk­onomiske regnemaski­ne. På den baggrund estimerer han, at første etape på 3 gigawatt vil give et underskud på 12-21 mia. kr., mens det fuldt udbyggede anlaeg på 10 gigawatt står til et underskud på 48-77 mia. kr.

»Det er et beregnet underskud over projektets levetid. Det opstår, fordi man bruger flere ressourcer på at producere strømmen, end man kan forvente at få for den,« siger han.

Den helt afgørende forskel i beregninge­rne er den såkaldte diskonteri­ngsrente – det er groft oversat det afkastkrav, som private investorer skal have for at finansiere

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark