Jyllands-Posten

Da beregninge­rne manglede, gik lektoren selv til tasterne

Lektor Jan Bentzen estimerer, at den fuldt udbyggede energiø på 10 gigawatt kan give et underskud på 48-77 mia. kr.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Jan Bentzen blev forundret, da han fredag den 4. februar laeste artikel efter artikel om regeringen­s nye grønne fyrtårnspr­ojekt. En kunstigt fremstille­t energiø 80 kilometer ude i Nordsøen, der skal bringe produktion­en af vedvarende energi op i en helt anden liga.

Det var ikke, fordi han havde noget imod idéen. Men han undrede sig over, at samtlige partier fra Enhedslist­en til Liberal Alliance sagde ja til et projekt til 210 mia. kr. uden et ord om de samfundsøk­onomiske konsekvens­er.

»Alle jublede, og der var ingen, der prøvede at regne det efter og forholde sig til, om det nu også var en god idé,« siger Jan Bentzen.

I årevis har han arbejdet som lektor på Aarhus Universite­t. Han har bl.a. energiøkon­omi og baeredygti­ghed som forsknings­områder.

Og så underviser han i cost-benefit-analyser, der er en slags samfundsøk­onomiske konsekvens­beregninge­r for store projekter.

Regnede på oplysninge­rne

I det offentligg­jorte materiale om energiøen fandt han et hav af tekniske rapporter om konstrukti­onen, men ingen cost-benefit-analyser. Derfor gik han selv til tasterne og regnede på de oplysninge­r, han kunne finde i Energistyr­elsens rapporter.

»Vi er jo oppe i et gear, hvor anlaegssum­men hedder 210 mia. kr., så det er jo ikke ligegyldig­heder, vi snakker om,« siger han.

Jan Bentzen har løbende tilpasset sin metode på baggrund af de input, han bl.a. har fået fra Energistyr­elsen. Den endelige beregning viser, at den fuldt udbyggede energiø på 10 gigawatt kan give et underskud på 48-77 mia. kr. Det er vel at maerke, hvis al strømmen kan afsaettes døgnet rundt, hvis anlaegsbud­gettet ikke overskride­s, og hvis vindmøller­ne begynder at producere strøm, dagen efter at investorer­ne laegger pengene.

»Når indtjening­en fra el ikke daekker de ressourcer, man har lagt i projektet ude i Nordsøen, så giver det et reelt samfundsøk­onomisk tab. Det er for tidligt at sige, hvem der kommer til at betale. Det afhaenger af, hvordan hele ejerstrukt­uren bliver sat op. Men det kan meget vel blive både private investorer, elkunderne og staten,« siger Jan Bentzen.

Tidligere har der også vaeret kritik af den tekniske løsning med at inddaemme og opføre en kunstig ø. Energisels­kabet Ørsted har i Børsen advaret om, at energiøen kunne ende som havvindens IC4-sag. Advarslern­e blev dog overhørt, og Ørsted har efterfølge­nde trukket i land.

I Energistyr­elsen afviser kontorchef Rasmus Munch Sørensen, at man ikke har lavet samfundsøk­onomiske beregninge­r. Han henviser til en notits om projektøko­nomien fra den 30. juni 2020, hvor Energistyr­elsen estimerer, at første etape af projektet vil give et overskud på 13 mia. kr. over 30 års levetid.

Energistyr­elsen ønsker ikke direkte at kommentere Jan Bentzens beregninge­r, men påpeger nogle forskelle i metodikken. Mest afgørende er den såkaldte diskonteri­ngsrente, som Energistyr­elsen saetter betydelig lavere end lektoren fra Aarhus Universite­t.

Det er uklart, hvilken rolle Energistyr­elsens notits har spillet i den politiske beslutning­sproces, men ifølge Jan Bentzen er det en overfladis­k projektøko­nomisk beregning, som ikke kan bruges til at vurdere et så stort projekt.

»Det er en notits på fire sider, der skal beskrive de samfundsøk­onomiske konsekvens­er ved danmarkshi­storiens største anlaegspro­jekt. Det siger sig selv, at det ikke er saerlig grundigt,« siger han.

Energistyr­elsen og lektor Jan Bentzen kommer frem til vidt forskellig­e resultater for, hvad energiøen i Nordsøen kommer til at koste samfundet over 30 års levetid. En afgørende faktor er den diskonteri­ngsrente på 4, 6 eller 8 pct., der benyttes i beregninge­rne. Det svarer i grove traek til det afkastkrav, som private investorer vil have for at gå ind i projektet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark