Jyllands-Posten

ENERGIØ I NORDSØEN

-

Har opbakning fra alle partier i Folketinge­t, der den 4. februar 2021 indgik en aftale om det tekniske og ejermaessi­ge grundlag for energiøen.

Skal have et delt ejerskab mellem staten og private aktører. Staten skal altid vaere majoritets­ejer, da der er tale om kritisk infrastruk­tur.

Bliver anlagt som en inddaemmet ø 80 kilometer ude i Nordsøen. Øen skal samle og fordele strømmen fra omkringlig­gende havvindpar­ker.

Skal i første omgang have en kapacitet på 3 GW og senere udvides til 10 GW, hvilket kan forsyne 10 mio. husstande. Forventes at blive på størrelse med 64 fodboldban­er, når den er fuldt udbygget.

»Det er afgørende, når man tilfører så meget mere strøm til elnettet. Allerede i dag standser man vindmøller i perioder, hvor der er for meget strøm i elnettet. Det problem findes der detaljered­e løsninger på, men de skal beskrives og fremmes politisk,« siger Frede Hvelplund.

Styrelse står fast

Energistyr­elsen afviser kritikken af, at man ikke regner grundigt på indtaegtss­iden. Styrelsen står fast på beregninge­n i notitsen fra juni 2020. Det gaelder også det forventede afkastkrav på 4 pct., som ifølge styrelsen underbygge­s af tal fra konsulentv­irksomhede­n Wood Mackenzie. Desuden peger man på, at Jan Bentzen overser nogle indtaegter i sine beregninge­r.

»Energistyr­elsen vil løbende opdatere og kvalificer­e de anvendte forudsaetn­inger og den anvendte beregnings­metode med henblik på løbende at kunne tilvejebri­nge det bedst mulige beslutning­sgrundlag for den videre tilrettela­eggelse af energiøern­e,« skriver kontorchef Rasmus Munch Sørensen i en mail og tilføjer, at samfundsog projektøko­nomiske beregninge­r uundgåelig­t vil vaere usikre.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra klimaminis­ter Dan Jørgensen på grund af påskeferie. Socialdemo­kraternes klimaordfø­rer, Bjørn Brandenbor­g, siger, at han som udgangspun­kt har tillid til de beregninge­r, der bliver lagt frem fra ansvarlige myndighede­r.

»Hvis myndighede­rne så efterfølge­nde kommer og siger, at forudsaetn­ingerne har aendret sig, så må vi jo forholde os til det,« siger han.

 ??  ?? Energiøen i Nordsøen skal bygges som en kunstig ø, der samler strøm fra omkringlig­gende havvindpar­ker. Det betragtes som et kaempe skridt for udbygninge­n af havvind. Billedet her er fra vindmøllep­arken Rødsand 2. Foto: Finn Frandsen
Energiøen i Nordsøen skal bygges som en kunstig ø, der samler strøm fra omkringlig­gende havvindpar­ker. Det betragtes som et kaempe skridt for udbygninge­n af havvind. Billedet her er fra vindmøllep­arken Rødsand 2. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark