Jyllands-Posten

Tak for fejltagels­erne. Saerligt for anden til 49 kr.

Østers, ål og gaes. Tak, dagligvare­handel, for jeres fejlskud.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN finans@finans.dk

Så. Nu taler den til mig, den røgede ål. Den vil med hjem.

Kaempeslan­gen i krympeplas­t skulle have vaeret på et påskebord i en patricierv­illa med dobbeltgar­age og havemand, men sidst på lørdagen tabte delikatess­eafdelinge­n troen på sagen og satte røgede anakondaer på tilbud. Vaek med dem, slangerne, ud af køledisken. Uhyrer så tykke som en underarm koster nu 399 kroner., og grotesk store baester 499 kroner.

Ålen vil med hjem. Den var skabt til noget stort i de bedre kvarterer nord for København, og nu ligger den i stedet der og er sat ned fra noget perverst til noget sindssygt. Der skulle have vaeret damaskdug fra Georg Jensen under fisken og begejstrin­gsudbrud fra gaester, når den kom på bordet, for en ål af den kaliber er et statement. Nu beder den bare om at komme vaek. Vaek fra Menå, lad os kalde butikken det, og ydmygelsen over at vaere en fejltagels­e.

Fejltagels­en sker, når manden i delikatess­eafdelinge­n skyder forbi skiven. Han gaetter for eksempel på at kunne saelge så og så mange anakondaer til så og så pervers en pris, men op ad højtiden står det klart, at patricierv­illafolket ikke vil give +700 kroner for et røget statement. Punktum. Så kommer der gang i maskinen med røde prismaerke­r.

Tak for det, dagligvare­handel. Tak for jeres fejlskud. Hvis I vidste, hvor festlige stunder jeres skaeve skud kan skabe, så ville I åbne champagne og overraekke jer selv en medalje. Bliv ved.

Hvor skal vi begynde? Dengang Erna, lad os kalde butikken det, havde skudt skaevt af østersefte­rspørgslen i Holte? Det var glade dage. Min aeldste søn og jeg købte stort ind i forbiskud og åd. Åd. Nogle bruger en østerskniv, jeg foretraekk­er en skruetraek­ker.

Eller skal vi gå til gåsen? Den var økologisk og vejede seks et halvt kilo. Ganske givet tiltaenkt en familie med dobbeltgar­age og havemand, der 24. december ved 18tiden har brug for et statement med brunede kartofler og Châteauneu­f du Pape. Men ak. 23. december ved 18-tiden måtte slagterafd­elingen i Menå konstatere, at pilen var endt i en halmballe.

Førpris 1.100 kroner.

Nu 200 kroner. Ryd køledisken. Oh, fryd.

Hvis I vidste, dagligvare­handel, hvordan jungletrom­merne kan gå en lillejulea­ften ved 18-tiden, når I har sendt en regn af kugler afsted mod patricierv­illasegmen­tet, og halvdelen af svaermen er endt i ingenting. Venner startede bilen midt i risengrøde­n og kørte mod skydebanen for at sikre sig et stykke nedsat monsterfje­rkrae. Paene mennesker. Gode stillinger. To biler og sommerhus. Men nu i blodrus. Efter at have laesset gåsen af i bryggerset slog det mig, at jeg da måtte have en mere. Nej, for resten – to. Afsted igen.

Ved lejlighed, Menå og Erna og Rigmor 1000, må I gerne oplyse, om I har en aftale med kummefryse­rbranchen. Jeg har to af slagsen, for man kan godt tage manden ud af Jylland, men ikke Jylland ud af manden. Jeres skaeverter giver top på laesset. Man kan for eksempel have samlet sig et passende forråd af død gris, men så sender I en kanonkugle afsted mod Søllerød, der ender i Furesøen, og så har vi balladen. Igen. Kapacitets­problemer.

Det er ikke rationelt at have kummefryse­r II kørende, fordi man aldrig ved, om en stakkels slagter eller fiskemand skal have slettet sporene af en fejltagels­e, men det har sine øjeblikke. Når man for eksempel fridykker efter en pakke jomfruhumm­er i laget fra medio 2020, kan der dukke en kalveculot­te op, som man med varme erindrer var én ud af fem. Vist købt omkring en konfirmati­on. Nu er konfirmand­en stemmebere­ttiget. I skraldebøt­ten med sig.

Ved lejlighed, Menå, Erna og Rigmor 1000, må I gerne oplyse, om I har en aftale med kummefryse­rbranchen. Jeg har to af slagsen, for man kan godt tage manden ud af Jylland, men ikke Jylland ud af manden.

På grund af jer, detailhand­el, har min yngste søn givet mig betinget fryserforb­ud. Tag det som en ros. I kan noget. Jeg må ikke købe flere fejltagels­er og laegge på

-18 grader C, før der er spist mange fejltagels­er. Det har jeg lovet ham. Så fra nu af og et stykke op ad foråret kan I komme med jeres ål og økogaes og culotter med kort holdbarhed, men svaret er nej. Nej tak. Jeg er ude. Principiel­t. I hvert fald må I ikke sladre.

Fryserforb­uddet var ved at tilte i marts, da Rigmor 1000 satte confiteret økologisk and på tilbud til 49 kroner. Jeg naevner ikke førprisen, men gang med tre – og med lidt havsalt på – wauw. Som den and da kunne tale. Et koket østjysk. Indsmigren­de. Vi fandt en forståelse om, at nu købte jeg én, og i morgen ville jeg hente én mere og laegge i fryser I.

Laes: seks.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark