Jyllands-Posten

Kaere alle danskere: Grundloven kalder …

Den politik, som vi har set fra regeringen­s side under coronakris­en, er ikke vaerdig for hverken de unge, virksomhed­erne eller alle dem midt imellem.

- WERNER VALEUR ivaerksaet­ter og direktør

Nu er det jo let nok at skyde den siddende regering i skoene, at den ikke gør det ”rigtige”.

Det har den selv åbnet rige muligheder for. Men måske er vi nået til et punkt, hvor vores demokrati netop er blevet sat ud af kraft, fordi der i alt for høj grad spekuleres i, om man er på rødt eller blåt hold.

Danmark har brug for at samles om mere grundlaegg­ende vaerdier, der tager afsaet i grundloven, såsom ejendomsre­t, frihed, ytringsfri­hed og ja, respekt for alle de private virksomhed­er, ivaerksaet­tere og selvstaend­ige, som bidrager med milliarder af kroner til den danske stat og vores velfaerdss­amfund.

Som danskere må vi simpelthen back to basics og overveje, om vores grundlov skal kunne gradbøjes af politikern­e, og om vi vil saette vores land og alle vores normalt ukraenkeli­ge rettighede­r over styr på grund af en virus. Svaret er naturligvi­s nej!

I det seneste år har vi set adskillige eksempler på overgreb mod grundloven: Mink er blevet slagtet uden lovhjemmel, en kvinde har fået to års faengsel for at ytre sig, og erstatning­er til erhvervsdr­ivende er blevet skrottet.

Alt sammen med ord som samfundssi­nd som det baerende argument. Det går altså ikke i Danmark – det kan vi ikke bygge et land på og da slet ikke byde vores naeste generation­er. For mig er det et åbenlyst skred i vores fundamenta­le vaerdier. Grebet om os som borgere er blevet strammet helt ud i det uhyggelige – med alvorlige konsekvens­er til følge.

Unge, der ikke har set hinanden i månedsvis, veldrevne forretning­er, som er blevet tvangslukk­et, og ellers succesrige hoteller, som kan blive ramt af massekonku­rser.

Regeringen­s løsning er at introducer­e et ”coronapas”?! Det er en gakket idé og endnu et bevis på, at erhvervsli­vets vilkår er blevet helt urimelige.

Vi har brug for nye måder at gøre tingene på. En regering med kun omkring 30 pct. opbakning fra befolkning­en skal simpelthen ikke kunne holde hele resten af Danmark hen, fordi dens støttepart­ier står over for et tilsynelad­ende svaert dilemma: Skal de vaelte regeringen og risikere en blå magtoverta­gelse, eller skal de hellere acceptere en fortsat negligerin­g af grundloven og respekten for erhvervsli­vet – for slet ikke at tale om alle de ukendte følgevirkn­inger?

Løsningen er ikke simpel, men vi kunne begynde med at give erhvervsli­vet en kraftigere stemme. Lars Løkkes netvaerk, Det Erhvervspo­litiske Mødested, er ét bud.

Her inddrages erhvervsli­vet på en dialogbase­ret, lyttende og respektful­d måde. Selv om man naturligvi­s ikke kan tage al politik ud af politik, er det ét vaerktøj af flere, som vi må stille skarpt på.

Én ting er sikker: Den politik, som vi har set under coronakris­en, er ikke vaerdig for hverken de unge, virksomhed­erne eller alle dem midt imellem.

Grebet om os som borgere er blevet strammet helt ud i det uhyggelige – med alvorlige konsekvens­er til følge.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark