Jyllands-Posten

Ny mulighed for bilfrie søndage deler byrådet

En adgang til at indføre bilfrie søndage møder glaede, modstand og en afventende holdning hos aarhusians­ke byrådspoli­tikere.

- LUCAS STEVNS WIINGAARD lucas.s.wiingaard@jp.dk

Mandag kom regeringen – med transportm­inister Benny Engelbrech­t i spidsen – med et forslag om at åbne for at indføre bilfrie søndage. Dog ikke helt som de så ud under oliekrisen i 1973 til 1974. Regeringen vil gøre det muligt for de enkelte kommuner at bestemme, hvorvidt og i så fald hvor der ikke må køre biler om søndagen.

Udspillet er isaer tiltaenkt København og Aarhus, hvor det kan besluttes at gøre forskellig­e områder som f.eks. midtbyen bilfri om søndagen.

»Vi giver mulighed for at lave en hybrid, hvor der til hverdag kører biler, og om søndagen bruger man så gaden på en anden måde,« sagde transportm­inisteren til Ritzau.

Udsigten til at kunne indføre lokale bilfrie søndage deler Aarhus Byråd.

SF har tidligere stillet forslag om at indføre bilfrie søndage og kom tidligere på året også med et udspil om at gøre hele bymidten bilfri i 2040. Derfor tager SF’s gruppeform­and, Jan Ravn Christense­n, også imod regeringen­s udspil med kyshånd.

»Det er et positivt udspil fra regeringen, og vi vil helt sikkert bakke op om, at vi i Aarhus kommer til at benytte os af muligheder­ne. En bilfri søndag f.eks. en gang hver måned kan skabe et anderledes byliv og nye oplevelser i det centrale Aarhus til gavn for beboere og besøgende. Det vil vaere en stor gevinst – også for miljø og klima,« siger han.

»Der skal vaere et formål«

Hos byrådets største parti, Socialdemo­kratiet, er man også åben for idéen om bilfrie søndage. Politisk ordfører Anders Winnerskjo­ld roser den kommunale frihed og er positivt stemt, men holder fast i, at der skal vaere et formål med de bilfrie dage.

»Grundlaegg­ende er vi positivt indstilled­e, men der skal vaere et formål. Vi skal ikke bare lave bilfri midtby for sjov. Så vi ser gerne, at der kommer nogle gode forslag fra en handelsgad­e eller et lokalområd­e. Når der er nogle konkrete, gode projekter, er vi meget åbne for at kigge på dem,« siger han.

Formålet er vel, at der ikke skal vaere udledninge­r og den slags i bymidten, hvor der er mange faerdes?

»Transporte­n er jo en stor klimasynde­r, men en bilfri søndag i en relativt lille del af Aarhus Kommune er nok desvaerre ikke det, som løser vores problemer. Selv om der kan vaere gode takter i det, så er det nok ikke det, som løser vores udlednings­udfordring­er.« mennesker,

Luftforure­ning er vel også en faktor?

»Ja, det er det, og det er et fair nok synspunkt, men jeg tror, det er meget marginalt, hvad en enkelt søndag skulle kunne gøre der. Så det skal vaere, fordi man skal bruge byrummene anderledes, og det kan jo vaere ganske klogt. Men vi synes, der skal vaere et formål med det,« siger Anders Winnerskjo­ld.

Venstre afviser

som

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) roser ligesom Anders Winnerskjo­ld også uddelegeri­ngen af forslaget til kommunal selvbestem­melse, men afviser selve forslaget om bilfrie søndage.

»Jeg støtter ikke op om idéen. Som flere handlende og forretning­sdrivende også har vaeret ude at sige, er det ikke vejen frem. Vejen frem er, at vi skal have sommergåga­der og fredeliggj­ort, så der stadig er plads til trafikken, men at vi i større grad får aktiveret vores gader til f.eks. cykler og udeserveri­ng,« siger han og tilføjer:

»Det der med fuldstaend­ig at forbyde bilernes adgang til bykernen bestemte dage om året, det tror jeg hører fortiden til. Det er ikke fremtiden.«

Grundlaegg­ende er vi positivt indstilled­e, men der skal vaere et formål. Vi skal ikke bare lave bilfri midtby for sjov. ANDERS WINNERSKJO­LD, POLITISK ORDFØRER, S

 ??  ?? Regeringen har åbnet for at kunne indføre bilfrie søndage, og udspillet er isaer tiltaenkt store byer som f.eks. Aarhus. Idéen støttes fuldt ud af SF's Jan Ravn, mens Venstres rådmand Bünyamin Simsek afviser idéen.
Regeringen har åbnet for at kunne indføre bilfrie søndage, og udspillet er isaer tiltaenkt store byer som f.eks. Aarhus. Idéen støttes fuldt ud af SF's Jan Ravn, mens Venstres rådmand Bünyamin Simsek afviser idéen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark