Jyllands-Posten

EVITA TEST COMPLETE

- Kilde: Sundhed.dk og Arcedi

En udvidet udgave af en såkaldt NIPT-test (Non-Invasiv-Prenatal-Test), der bygger på, at der i gravides blod findes arvemateri­ale fra fostret. Analyserer fostrets dna og viser, om der er kromosomaf­vigelser, eks. Downs Syndrom. Tages fra uge 10-14. De NIPT-tests, der er på markedet i dag, analyserer fostrets fem kromosomer, og bruges til at finde de mest almindelig­e alvorlige kromosomaf­vigelser hos fostre. Hvis risikovurd­eringen ved 1. trimesters­canningen viser øget sandsynlig­hed for en kromosomaf­vigelse, bliver man som gravid tilbudt en moderkagep­røve. De kvinder, der ikke ønsker en moderkagep­røve, kan vaelge at få lavet en NIPT i stedet.

Til sammenlign­ing analyserer Evita-testen alle 22 kromosomer samt de to kønskromos­omer og kan dermed vise et bredere billede af fostrets arvemateri­ale end de eksisteren­de NIPT-tests på markedet. Baggrunden for testen er, at man opdagede fostercell­er i en leversyg prostituer­et i San Fransisco for mange år siden. Derfor har man laenge vidst, at fostercell­erne cirkulerer i moderens blod. Men at isolere dem, har hidtil vaere umuligt. bag udviklinge­n af metoden.

Forskerne bag er blevet grinet af på internatio­nale konference­r – »det kan ikke lade sig gøre« har det lydt. Nu står virksomhed­en efter egen vurdering på kanten til et milliard-marked i form af først Danmark og inden for de naeste år Europa og USA.

Nål i maven

Fra og med tirsdag den 6. april kan alle gravide i Danmark mod betaling bestille testen, som på baggrund af en almindelig blodprøve fra moderen isolerer og analyserer fostrets dna og laver en genetisk profil af alle 22 par kromosomer samt kønskromos­omer. Testen koster 12.000 kr. og købes hos fertilitet­sklinikken Aagaard Klinik i Aarhus, uanset om den gravide er i højrisikog­ruppe eller ej eller i behandling på klinikken i forvejen. Ca. 10 dage senere er der svar.

16 års arbejde kulminerer således tirsdag den 6. – et arbejde som begyndte med en enkelt mands vision om at revolution­ere fosterdiag­nostikken: Professor og overlaege Steen Kølvraas, der desvaerre døde, før metoden var endeligt udviklet. Allerede i 2014 fortalte han i JyllandsPo­sten, at »det, som vi har gang i nu, er videnskabe­ligt naesten umuligt, men jeg har altid vaeret en hund efter umulige opgaver. Hvis vi kommer i mål med det, taler vi om et marked på milliarder af dollars.«

Metoden til fosterdiag­nostikken er udviklet i samarbejde mellem det offentlige og det private, og det bliver også omdrejning­spunktet for fremtidens forretning. Det er genetikern­e på Aarhus Universite­tshospital,

der analyserer fostercell­erne i blodprøven, og det er det offentlige, der følger op over for den gravide i de tilfaelde, hvor der er afvigelser i kromosomer­ne.

»Fra privat side kommer vi med en teknologi og knowhow samt et faerdigt koncept og setup, der kan sikre udbredelse af testen til hele verden. Det er et staerkt match,« siger Palle Schelde, der i ugen op til påske viste rundt i laboratori­erne på Aarhus Universite­tshospital, hvor selskabet lejer sig ind i lokaler og til maskineri, og hvor de store gennembrud er sket.

Undervejs i processen er ca. 5.000 blodprøver, hovedsagli­gt fra gravide tilknyttet Aarhus Universite­tshospital, analyseret.

Erstatning for biopsi

Jeg vil ikke sige, den kan svare på alt, men den giver mulighed for at svare på rigtig, rigtig meget. PALLE SCHELDE, DIREKTØR, ARCEDI BIOTECH

Niels Uldbjerg, professor i klinisk medicin på Aarhus Universite­ts Institut for Klinisk Medicin, har vaeret en del af forsknings­projektet bag udviklinge­n af metoden, men er uafhaengig af virksomhed­en bag.

»Mange kvinder siger, at de

 ??  ?? Som ung studerende havde Palle Schelde, direktør i Arcedi Biotech, kaffesnakk­e med den nu afdøde professor og overlaege Steen Kølvraa om udviklinge­n af en metode til at identifice­re og analysere fostercell­er. Derfor er det en helt saerlig dag, når testen tirsdag tilbydes offentligh­eden. Foto: Kasper Heden Andersen
Som ung studerende havde Palle Schelde, direktør i Arcedi Biotech, kaffesnakk­e med den nu afdøde professor og overlaege Steen Kølvraa om udviklinge­n af en metode til at identifice­re og analysere fostercell­er. Derfor er det en helt saerlig dag, når testen tirsdag tilbydes offentligh­eden. Foto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark