Jyllands-Posten

»Det var med til at gøre mig mere tryg i graviditet­en«

I Grønland er der ikke samme test til gravide som i Danmark.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Morten Thrane Leth og Irene Uiloq Mulvad Jessen bor på Grønland og venter familiefor­øgelse til juli. De manglende tilbud til gravide i Grønland fik parret til selv at efterspørg­e yderligere testning, da de via en bekendt blev gjort opmaerksom på muligheden for i Aarhus at få en risikofri analyse af deres kommende barn.

Hun er 37 år og souschef i Grønlands Selvstyre i Departemen­tet for Udenrigsan­liggender og Energi, mens han er projektled­er ved Kalaallit Airports, der bygger lufthavne.

I Grønland havde Irene Uiloq Mulvad Jessen forinden fået den traditione­lle blodprøvet­est, som analyserer fem par kromosomer. Den viste ingen tegn på kromosomaf­vigelser. Men selv om parret udover alder ikke er i nogen saerlig risiko for at få et barn med alvorlige genetiske afvigelser, ønskede det alligevel en større sikkerhed.

I Grønland fik hun foretaget en blodprøve, som blev sendt med fly til Aarhus Universite­tshospital.

»Det var med til at gøre mig mere tryg i graviditet­en,« konkludere­r Irene Uiloq Mulvad Jessen i telefon fra Grønland.

»Vi har fået ivf-behandling (reagensgla­sbehandlin­g, red.) til begge graviditet­er, og når man har vaeret igennem den behandling, og det lykkes, er der nok endnu mere på spil,« siger Morten Thrane Leth og fortaeller, at parret, hvis man skulle have betalt for testen, nok også ville have tilvalgt den.

»I den situation, som vi var i, med de begraensni­nger, der er for os, så tror jeg vi havde sagt ja og betalt pengene. Men sidder du i en sofa i Ringkøbing, hvor muligheder­ne er nogle andre, og kan få foretaget en ekstra scanning, så vil valget måske vaere anderledes.«

Under deres første graviditet boede de i Bruxelles, hvor de igennem den private sundhedsfo­rsikring fik scanninger hver måned. Det er lidt anderledes i Grønland, hvor man kun tilbydes en misdannels­esscanning i uge 16. Kvinder over 35 tilbydes desuden en NIPT-test, der kan udelukke de mest almindelig­e kromosomfe­jl, men for parret har det altså givet en sikkerhed at få en bredere undersøgel­se.

Moderkageb­iopsi ville kun vaere en løsning, hvis der var en udtalt risiko for kromosomfo­randring, mens Evita-testen blev en slags forsikring om, at alt var godt på linje med en ekstra scanning.

»Jeg tror, at mange kvinder har det ligesom mig. Hvis jeg kan blive fri, så vil jeg meget nødigt have foretaget en moderkageb­iopsi. Selv om risikoen for ufrivillig abort er meget lille, så ønsker jeg bare ikke at få ført en nål ind i maven.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark