Jyllands-Posten

Advokaturc­hef: Jeg kan godt forstå, at offeret kan mene, at det er ikke retfaerdig­t

Torben Nielsens overfaldsm­and skal ikke for retten – nu forklarer anklagemyn­digheden hvorfor.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Torben Nielsens overfaldsm­and på en psykiatris­k afdeling i Aarhus er skyldig. Det er anklagemyn­digheden i Østjylland­s Politi ikke i tvivl om. Det kan også bevises i retten, lyder vurderinge­n. Men der skal sagen ikke prøves, lød det i en endelige afgørelse den 15. marts.

JP Aarhus har spurgt advokaturc­hef hos anklagemyn­digheden ved Østjylland­s Politi Morten Holm, hvordan det kan vaere? Og hvorfor gerningsma­nden har fået tiltalefra­fald på grund af brug af »relativt begraenset vold«, »at der ikke skete betydelig fysisk skade på Torben Nielsen«, og at gerningsma­nden var i en »psykoselig­nende tilstand og havde forsøgt at tage sit eget liv«.

Morten Holm understreg­er, at han ikke kan tale om den konkrete sag, men vil gerne udtale sig om de generelle overvejels­er bag.

»Politikern­e har i retsplejel­oven givet os mulighed for at adskille personens skyld, og om personen skal straffes. Det er ikke samme kop te. Det er to forskellig­e vurderinge­r. I den pågaeldend­e situation, mener vi ikke, at sagen skal gennemføre­s og giver tiltalefra­fald, selv om vi mener, personen er skyldig,« siger Morten Holm og understreg­er, at forholdet ikke bliver pakket vaek, men kan indgå, hvis anklagemyn­digheden har en ny sag med samme gerningsma­nd.

Vil slippe for straf

Lørdag fortalte JP Aarhus Torben Nielsens historie.

Hvordan han i august blev truet på livet og slået 15-20 gange i hovedet af en patient, mens han var på job på psykiatris­k hospital i Skejby, og hvordan anklagemyn­dighedens beslutning har efterladt ham vred og med en følelse af at vaere til grin.

Beviserne er der, I ved, hvem gerningsma­nd er, og der er et offer, som gerne vil have retfaerdig­hed. Hvorfor skal anklagemyn­digheden og ikke retten vurdere, om overfaldsm­anden skal straffes?

»Jeg kan godt forstå, at offeret kan mene, at det er ikke retfaerdig­t, hvad det så end er for et begreb. Både når et offer ved, at en gerningsma­nd er skyldig, men vi ikke kan bevise det, og i denne situation, hvor vi siger, at skylden og beviserne ikke er til diskussion,« siger Morten og tilføjer:

»Man skal huske på, at i tilfaelde hvor gerningsma­nden er en psykiatris­k patient, og som af den grund udøver volden, vil vedkommend­e ikke blive straffet. De vil få en foranstalt­ning i det psykiatris­ke system og typisk blive dømt til ambulant psykiatris­k behandling.

Det er vel også en sanktion.

»Det kan vi kalde det. Men det er ikke straf i juridiske termer. Der skelner vi mellem straf og retsfølger. Retsfølger kan vaere behandling i det psykiatris­k system. For nogle vil det opleves som en straf. For andre gør det ingen forskel. Men diskussion­en er dybest set ikke interessan­t i denne sammenhaen­g. Offeret føler sig pikeret over, at der ikke er en straf til gerningsma­nden. Vores vurdering er, at med alle de elementer, der ligger i forholdene, så mener vi ikke, at gerningsma­nden straffes nu.« skal

Hvordan kan I af hensyn til offerets retsfølels­e, og at volden er sket på jobbet i psykiatrie­n bruge som argument, at gerningsma­nden var i en psykoselig­nende tilstand?

»Det er en del af et samlet billede, og enhver tanke om, at der hermed er sendt et signal om, at man ikke er beskyttet i sit job som medarbejde­r i det psykiatris­ke system eller på bosteder, må jeg helt afvise. Det her er en helt konkret vurdering i helt konkret sag. Er man udsat for vold i det offentlige som politimand, socialrådg­iver eller på en lukket psykiatris­k afdeling, så går vi ind og vurderer hver enkelt sag for sig.«

Hvad taenker du om, at Torben Nielsen føler, at hans overfald er blevet gjort til grin?

»Jeg kan godt forstå hans rationale. Vi mener, at manden har gjort sig skyldig i volden mod ham. Det er der ingen tvivl om. Men vi mener ikke, han skal straffes for det på grund af karakteren og omstaendig­hederne. Ikke på nuvaerende tidspunkt.«

Enhver tanke om, at der hermed er sendt et signal om, at man ikke er beskyttet i sit job som medarbejde­r i det psykiatris­ke system eller på bosteder, må jeg helt afvise. MORTEN HOLM, ADVOKATURC­HEF HOS ANKLAGEMYN­DIGHEDEN VED ØSTJYLLAND­S POLITI

En af grundene til et tiltalefra­fald er, at der er udøvet begraenset vold, og at Torben Nielsen ikke har taget betydelig skade. Kan du forklare mig vurderinge­n af skade?

»Det er sådan reglerne er formuleret. Vi laver en samlet vurdering, hvor der indgår en masse overvejels­er, hvor det indgår som et element, hvor voldsomt overfaldet var.«

 ??  ?? Torben Nielsen blev i august overfaldet på sit arbejde i psykiatrie­n. Anklagemyn­digheden kan bevise gerningsma­ndens skyld, men har lavet tiltalefra­fald. Torben Nielsen er dybt utilfreds. Foto: Marie Ravn
Torben Nielsen blev i august overfaldet på sit arbejde i psykiatrie­n. Anklagemyn­digheden kan bevise gerningsma­ndens skyld, men har lavet tiltalefra­fald. Torben Nielsen er dybt utilfreds. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark