Jyllands-Posten

Politikere foreslår borgerfors­lag indført i Aarhus

SF og Venstre foreslår, at der indføres borgerfors­lag i Aarhus.

-

Borgerfors­lag er en ordning, som man kender fra f.eks. Folketinge­t og nabokommun­en Odder, hvor borgere kan fremsaette et forslag og samle støtte hertil via en hjemmeside. Man registrere­r sin støtte med NemID, og opnår forslaget det fornødne antal stemmer, bliver det konvertere­t til et beslutning­sforslag, som kommer på byrådets dagsorden.

»Vi har et faelles mål om, at vi vil have mindre system og mere borger, men den demokratis­ke proces kan vaere svaer at påvirke for borgerne i Aarhus Kommune. Der er rigtig mange gode idéer blandt borgerne, som ikke bliver hørt, fordi det kraever enormt meget overskud, vilje og tid, hvis en borger vil nå hele vejen ind i byrådssale­n med sit forslag,« siger SF’s byrådsmedl­em og politiske leder i Aarhus, Thomas Medom, i en pressemedd­elelse.

Nemt for borgerne

I dag skal en borger finde sin egen vej at gå i systemet og ramme de rigtige embedsfolk eller byrådspoli­tikere – endvidere skal disse få udvalgte personer overbevise­s om, at forslaget er vaerd at gå videre med.

Venstres byrådsmedl­em Louise Louring ser også positivt på at indføre borgerfors­lag i Aarhus Kommune:

»Processen fra borgerens idé til byrådssale­n ønsker vi at gøre kortere og mere simpel. Det skal vaere nemt for vores borgere at stille forslag og komme med de gode idéer – og tilsvarend­e nemt for os politikere at kunne gribe dem. Vi har dels rigtig mange borgere, som ikke lige kender en embedspers­on. Det skal vaere nemt for dem at gøre opmaerksom på deres behov og de gode løsningsfo­rslag,« siger hun i pressemedd­elelsen.

De to forslagsst­illere foreslår, at byrådet skal forpligte sig til at forholde sig til et borgerfors­lag, hvis det opnår mere end 3.000 støtter på under 180 dage.

I Odder blev borgerfors­lag indført i november 2018. I Odder skal politikern­e i byrådet forholde sig til forslaget, hvis det møder opbakning fra mindst 358 andre borgere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark