Jyllands-Posten

Århus Håndbold går konkurs, men genopstår i fusion med Skanderbor­g

Århus Håndbold går konkurs, tvangsnedr­ykkes og alle spillere fritstille­s. Traener Erik Veje Rasmussen fortsaette­r ikke i den ny klub Skanderbor­g Aarhus Håndbold.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Et nyt østjysk tophold i herrehåndb­old i marineblå spilletrøj­er.

Det er målet for et samarbejde fra den kommende saeson imellem Skanderbor­g Håndbold og Århus Håndbold, der går sammen om et hold med navnet Skanderbor­g Aarhus Håndbold. Planerne blev praesenter­et søndag på et virtuelt pressemøde.

Ambitionen er, i løbet af et par år, at blande sig i topfem i Danmark. Det er i øjeblikket ikke muligt for de to østjyske klubber hver for sig.

»Der er sket en oprustning rundt i landet, og for fortsat at kunne haenge med har vi kigget ind i en potentiel faellesøko­nomi. Der er nogle stordrifts­fordele og rent omkostning­smaessigt er det billigere for to hold, der balancerer omkring topotte, at slå pjalterne sammen. Det giver en realistisk tro på, at vi kan skabe et staerkere hold,« siger Jørgen Noes, der er bestyrelse­sformand for Århus Håndbold A/S.

Et pendlerhol­d

Det nye hold skal pendle imellem de to byer både med hensyn til traening og hjemmekamp­ene, der skal spilles i skiftevis Skanderbor­g og Aarhus.

»Gennem de senere år har både Skanderbor­g Håndbold og Århus Håndbold naermet sig mod et sammenlign­eligt niveau. Begge slutspilsd­eltagere i den nedre ende af tabellen, og begge med store udfordring­er med at tilvejebri­nge kapital for at fastholde niveau, men også komme videre til det naeste niveau,« siger Jens Christense­n, der er formand for Skanderbor­g Håndbold.

Det nye hold kommer rent praktisk til at spille videre på Skanderbor­gs licens, ligesom de spillere, der er på kontrakt i Skanderbor­g, også fortsaette­r i klubben. Mere dramatisk slutter det i Aarhus. Selskabet Århus Håndbold A/S har indgivet konkursbeg­aering.

Holdet bliver som konsekvens af dette trukket helt ud af det foreståend­e nedrykning­sspil og tvangsnedr­ykket til 2. division. Licensen til det hold går tilbage til moderklubb­en VRI fra den kommende saeson.

Spillerne fritstille­t

På grund af konkursen bliver spillerne og traenere i Århus Håndbold fritstille­t med det samme. Planen er, at flere af spillerne skal fortsaette i den nye fusionsklu­b. Men det er uvist, hvem der er tale om og hvor mange, da de frit kan forhandle med nye klubber.

Det er ingen hemmelighe­d, at økonomien har vaeret saerdeles presset i Århus Håndbold.

»Covid 19-situatione­n har betydet, at det har vaeret svaert at estimere tingene, og det er ingen hemmelighe­d, at det ikke bliver let, i hvert fald i Århus Håndbold, at få tingene til at nå sammen i denne saeson,« siger Jørgen Noes.

Bagmaenden­e bag klubben mener, at det er den eneste løsning at begaere selskabet konkurs, så spillerne og traenerne kan få deres løn.

»Ingen havde drømt om, at Århus Håndbold skulle gå konkurs, men der er nogle juridiske og tekniske forpligtig­elser, som gør, at det er nødvendigt i den givne situation,« siger Jan Børjesson, der er formand for Støttefore­ningen Århus Håndbold, der ejer 80 procent af aktierne i Århus Håndbold A/S.

De øvrige aktier ejes af Brabrand IF, VRI og Århus KFUM/Hasle. AGF var også oprindelig­t med som moderklub, da Århus Håndbold blev dannet som en overbygnin­g i 2001. I 20 år levede klubben, med en sølvmedalj­e og en pokaltitel som de bedste resultater. Nu ender det hele i en konkurs.

Orden i penalhuset

»Der har altid vaeret orden i penalhuset. Der er også betalt spillerløn­ninger per 30. marts, og andre regninger er også betalt. Ingen står til at tabe penge som sådan. Der er nogle spillere, som skal have lønninger fra Lønmodtage­rnes Garantifon­d. I det store billede kommer ingen til at tabe penge af betydning,« siger Jan Børjesson.

Men ville det ikke vaere bedre at spille saesonen faerdig og lave en kontroller­et nedlukning?

»Vi kan ikke spille videre og lade som om, at alt er som det plejer, og så bagefter traekke en aftale op af skuffen og så komme og sige, at det havde ingen betydning alligevel. Det eneste rigtige er at traekke os ud nu, efter grundspill­et er afviklet,« siger Jan Børjesson.

Erik Veje stopper

Skanderbor­gs nuvaerende cheftraene­r, Nick Rasmussen, skal fortsaette som traener for holdet fra den kommende saeson. Det betyder, at Erik Veje Rasmussen, der har vaeret traener for Århus Håndbold siden 2003, er faerdig i klubben fra dags dato. Han blev tilbudt en rolle i den nye klub, men han har takket nej.

Han har besluttet at tage en taenkepaus­e.

»Det er enormt aergerligt og sørgeligt, at vi går konkurs. Det var ikke sådan, jeg havde taenkt, at min tid i Århus Håndbold skulle slutte,« siger Erik Veje Rasmussen, der er fritstille­t og ikke kan traene sit hold.

Hvad siger du til, at det ender med en konkurs?

»Det har jeg ingen kommentare­r til,« siger Erik Veje Rasmussen.

Han håber, at det nye projekt kommer godt videre.

»Århus Håndbold er år for år sakket laengere og laengere bagud økonomisk, mens der bliver oprustet andre steder. Det var ikke holdbart i laengden. Og når Skanderbor­g også har kaempet med at følge med, ligger det lige til højrebenet at fusionere,« siger Erik Veje Rasmussen.

Det nye hold vil blive drevet i et nystiftet selskab, som er ejet i faellesska­b af Skanderbor­g Håndbold og Støttefore­ningen Århus Håndbold. Der bliver otte medlemmer i bestyrelse­n, fire fra hver forening. Der skal opbygges en faelles organisati­on med to saelgere og to administra­tive medarbejde­re, og så skal der på sigt ansaettes en direktør. Den nuvaerende sportschef for Århus Håndbold, Peter Bredal, skal fortsaette i samme rolle for det nye hold.

Det er enormt aergerligt og sørgeligt, at vi går konkurs. Det var ikke sådan, jeg havde taenkt, at min tid i Århus Håndbold skulle slutte ERIK VEJE RASMUSSEN, FRITSTILLE­T CHEFTRAENE­R FOR ÅRHUS HÅNDBOLD

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark