Jyllands-Posten

Desperat laegemange­l tvinger regionen til at flytte psykiatris­ke funktioner til AUH

Pga. mangel på speciallae­ger i Regionspsy­kiatrien Vest skal en raekke specialise­rede funktioner varetages af personale fra AUH. »Situatione­n er i det hele taget traels,« siger regionsråd­smedlem.

- LUCAS STEVNS WIINGAARD lucas.s.wiingaard@jp.dk

44. Så mange ledige speciallae­gestilling­er i psykiatrie­n var der i Region Midtjyllan­d i november. Den desperate mangel på speciallae­ger har isaer ramt Regionspsy­kiatrien Vest, hvor manglen på det specialise­rede personale nu gør, at man ikke laengere lever op til Sundhedsst­yrelsen krav om at varetage en raekke specialfun­ktioner.

Sundhedsst­yrelsen har et krav om, at der skal vaere tilknyttet minimum tre speciallae­ger til hver specialfun­ktion, mens en laege dog godt må varetage flere funktioner. I skrivende stund er der dog kun to fuldtidsan­satte speciallae­ger ved Regionspsy­kiatrien Vest. Derudover er der nogle deltidsans­atte og en raekke speciallae­ger ansat på konsulent- og vikaraftal­e, men det er ikke en holdbar løsning ifølge Jacob Isøe Klaerke, der er regionsråd­smedlem for SF og formand for Psykiatri- og socialudva­lget i Region Midt.

»Situatione­n er i det hele taget traels. I Vest har vi en kritisk lav andel fastansatt­e speciallae­ger. Det gør, at vi skal benytte vikarer og konsulente­r for at give nødvendig behandling. Det er ikke stabilt eller sikkert nok til en specialfun­ktion, og det kan vi ikke bygge langsigtet på,« siger han.

I den vestjyske psykiatri har man tidligere både søgt i ind- og udland efter speciallae­ger, men uden større held. Pga. den store laegemange­l er regionen derfor nu nødt til at videregive ansvaret for de syv specialfun­ktioner til Psykiatrie­n på Aarhus Universite­tshospital (AUH). Sådan lyder det i et forslag, som forventes at blive stemt igennem i regionen i løbet af april. En nødvendig, men bestemt ikke optimal løsning, ifølge Jacob Isøe Klaerke.

»Vi prøver at se på det som en samlet psykiatri og en samlet patientgru­ppe, der kan få god behandling, uanset hvor man bor. Men der er udfordring­er. Havde vi frit valg, skulle vi ikke ned ad den her vej. Ønskescena­riet er tilstraekk­elige speciallae­ger,« siger han.

Laeger flyttes

Regionspsy­kiatrien Vest har lige nu cirka 2.500 patienter i behandling, hvoraf omkring 150 af dem hører under specialfun­ktionerne. Det er de patienter, som overdrages til personalet fra AUH. For at sikre at patientern­e dog maerker mindst muligt til aendringen, vil behandling­en fortsat vaere i Herning, mens det er personalet, som skal omstille sig det nye sceneskift­e. Det vides dog ikke endnu, hvor mange arbejdstim­er det vil traekke fra speciallae­gerne i Aarhus, oplyser Region Midtjyllan­d.

Forslaget laegger op til, at AUH skal have ansvaret for de syv specialfun­ktioner i totre år, mens man i perioden vil forsøge at genopbygge et solidt fundament med fastansatt­e psykiatere i Vestjyllan­d, så funktioner­ne atter kan vende tilbage.

»Vi skal se på, hvordan vi generelt kan skabe bedre forhold. Vi kigger bl.a. på at rekruttere speciallae­ger i Danmark og udlandet. Det har vi prøvet før, det skal vi blive ved med. Dem, der er ved at blive speciallae­ger i psykiatrie­n, skal vi give gode uddannelse­sog arbejdsfor­hold, så de bliver i psykiatrie­n. Dem skal vi bygge på i fremtiden,« siger Jacob Isøe Klaerke.

 ??  ?? Pga. den store laegemange­l er regionen nødt til at videregive ansvaret for syv specialfun­ktioner fra Regionspsy­kiatrien Vest til Psykiatrie­n på Aarhus Universite­tshospital. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Pga. den store laegemange­l er regionen nødt til at videregive ansvaret for syv specialfun­ktioner fra Regionspsy­kiatrien Vest til Psykiatrie­n på Aarhus Universite­tshospital. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark