Jyllands-Posten

EU-agentur: Vaccine fra Astrazenec­a er effektiv

Risikoen for blodproppe­r ved Astrazenec­avaccinen er meget lille, og fordelene er langt større, fastholder Det Europaeisk­e Laegemidde­lagentur.

- NICOLAI RAASTRUP KLAUS DOHM JESPER HØBERG nicolai.raastrup@finans.dk klaus.dohm@jp.dk jesper.hoberg@finans.dk

Det er en risiko for blodproppe­r, når man tager Astrazenec­as coronavacc­ine, men den er enormt lille, og fordelene er meget større.

Sådan lyder konklusion­en fra Det Europaeisk­e Laegemidde­lagentur (EMA) efter en måneds grundige undersøgel­ser af en stribe alvorlige sygdomsfor­løb hos Astrazenec­a-vaccinered­e, der har vakt dyb bekymring i mange EU-lande og fået de danske myndighede­r til at suspendere brugen af vaccinen.

»Fordelene ved at Astrazenec­a-vaccinen forebygger covid-19, er overordnet større end risikoen for bivirkning­er,« sagde EMA’s direktør, Emer Cooke onsdag på et pressemøde.

Ifølge EMA er risikoen for at blive ramt af blodproppe­r efter vaccinatio­n omkring 1 ud af 100.000.

»Baseret på den informatio­n er det så op til de nationale vaccinatio­nsmyndighe­der at beslutte, hvem de vil vaccinere med hvilken vaccine,« sagde Sabine Strauss, formand for EMA’s sikkerheds­komité onsdag.

Ingen fingerpeg

Meldingen harmonerer med, hvad EMA har sagt siden de første tilfaelde af blodproppe­r hos vaccinered­e dukkede op i starten af marts og giver dermed ingen nye, klare fingerpeg om, hvorvidt Sundhedsst­yrelsen kommer til at genoptage brugen af Astrazenec­a-vaccinen i Danmark.

»Når Laegemidde­lstyrelsen skal kigge på dette, er det en afvejning af risiko versus risikoen ved ikke at bruge vaccinen. Jeg taenker, at Sundhedsst­yrelsen formentlig vil komme frem til det samme som EMA, nemlig at risikoen ved ikke at bruge vaccinen er vaesentlig­t højere end ved at bruge den,« siger Rune Hartmann, professor i molekylaer­biologi på Aarhus Universite­t.

Sundhedsst­yrelsen oplyser, at den først i naeste uge vil offentligg­øre sin beslutning om Astrazenec­a-vaccinens fremtid i Danmark.

EMA har undersøgt 86 sager, hvor vaccinered­e personer har fået blodproppe­r, heraf 18 med dødeligt udfald. De fleste tilfaelde er kvinder under 60 år, men ifølge EMA giver undersøgel­serne ikke et billede af, at et bestemt køn eller bestemte aldersgrup­per har saerlig høj risiko for at få blodproppe­r. Årsagen, til at nogle får blodproppe­r, er uklar, men det kan skyldes en saerlig og sjaelden reaktion i immunsyste­met, vurderer EMA.

Svaer beslutning

Ifølge Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiolo­gi på Syddansk Universite­t, gør EMA’s udmelding det svaerere for de danske sundhedsmy­ndigheder at beslutte, hvad der skal ske med Astrazenec­a-vaccinen herhjemme. Den gør det også svaerere bagefter at kommuniker­e beslutning­en ud til danskerne, uanset om man vaelger at genoptage brugen eller stoppe den helt.

»For EMA siger, at der på den ene side er noget om mistanken, men på den anden side også at fordelene ved at

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark