Jyllands-Posten

URO OM ASTRAZENAC­AVACCINEN

-

Siden den 10. marts er der i EU registrere­t 222 tilfaelde, hvor Astrazenec­a-vaccinered­e har fået blodproppe­r. En stribe lande har indført begraensni­nger i brugen af vaccinen.

Efter grundige undersøgel­ser konkludere­r EMA, at der er en risiko for blodproppe­r ved Astrazenec­a-vaccinen, men at den er lille – omkring 1 ud af 100.000. Fordelene er større end risikoen, konkludere­r EMA.

få vaccinen overstiger ulemperne ved at få sygdommen. På den ene side vil vi frygteligt nødigt undvaere Astrazenec­a-vaccinen. Omvendt vil vi heller ikke påføre folk en risiko, som de helt berettiget kan sige, at den vil de ikke løbe,« siger Hans Jørn Kolmos.

Hvis Astrazenec­a-vaccinen genoptages i Danmark, venter Sundhedsst­yrelsen, at man relativt hurtigt kan indhente den forsinkels­e, de seneste ugers pause har skabt. Pilles vaccinen helt ud af det danske vaccinatio­nsprogram, vil tidspunkte­t for, hvornår alle voksne danskere er faerdigvac­cineret, blive skubbet fra den 1. august til den 15. august, fremgår det af et notat fra Sundhedsst­yrelsen fra den 25. marts.

Storbritan­nien, der ikke har suspendere­t Astrazenec­a, vil nu ikke anvende Astrazenec­a-vaccine til personer under 30 år, oplyste landet onsdag. Efter en kortvarig pause genoptog mange lande i marts brugen af Astrazenec­a, men i en stribe lande, bl.a. Tyskland, Frankrig, Finland, Sverige og Litauen, bruges vaccinen kun til aeldre borgere. Ligesom Danmark har Norge også helt suspendere­t brugen af Astrazenec­avaccinen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark