Jyllands-Posten

De Radikale vil fokusere på tre danske mødre og deres børn i de syriske fangelejre

Politisk aftale handler om de tre kvinder, der stadig har dansk statsborge­rskab – og ikke de tre mødre, der har fået det frataget, lyder det fra De Radikale.

- MADS BONDE BROBERG NIKOLAJ RYTGAARD mads.bonde@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk

I den politisk højspaendt­e sag om familierne i de syriske fangelejre laegger De Radikale op til at skelne mellem de meget omtalte 19 børn og seks mødre med tilknytnin­g til Danmark.

Martin Lidegaard, partiets naestforma­nd og udenrigsor­dfører, fastslår nu, at fokus retter sig mod de tre kvinder, der fortsat har dansk statsborge­rskab, og deres børn – og ikke de tre andre kvinder, som engang havde dansk statsborge­rskab, men som har fået det frataget, efter de rejste til Syrien for at leve i kalifatet under terrororga­nisationen Islamisk Stat.

»Det er ikke dem, vi mener har ret til at komme til Danmark. Det er dem, der har statsborge­rskab, vi har fokus på,« siger Martin Lidegaard, der argumenter med, at de danske statsborge­re under alle omstaendig­heder kan komme hertil på et tidspunkt.

»Det kan deres børn også. Det er oplagt, at det også er i Danmarks sikkerheds­maessige interesse at få de her børn til Danmark, inden de bliver radikalise­rede. Derudover føler vi også, at danske statsborge­re er et dansk ansvar. Det er en global menneskere­t, at man tager hånd om sine egne statsborge­re. Ligesom vi sender udenlandsk­e statsborge­re tilbage, hvor de kom fra, hvis de begår grov kriminalit­et, så har vi også et ansvar for vores egne borgere. Så det er helt naturligt, at det er dem, vi fokuserer på, og dermed også deres børn.«

Hvad betyder det for dem, der ikke har dansk statsborge­rskab? Er I ligeglade med dem?

»Nej, sådan kan man ikke sige det. Men det er ikke dem, vi har lavet en aftale med regeringen om, og det er ikke vores fokus.«

Et flertal bestående af alle partier undtagen Enhedslist­en, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige aftalte for nylig at nedsaette en taskforce, der skal undersøge, om det kan lade sig gøre at evakuere »de danske børn uden deres foraeldre«.

»Målet med arbejdet er, at børn af danske foraeldre kan komme til Danmark hurtigst muligt,« står der i aftalen.

Her fastslås det også, at når taskforcen er faerdig, skal der vaere nye politiske konsultati­oner, som skal handle om »de danske børn« i lejrene.

Martin Lidegaard forklarer, at det skal forstås sådan, at der er fokus på de børn, der har en mor med dansk statsborge­rskab — og altså ikke dem, der har fået frataget det danske pas og de dertilhøre­nde rettighede­r.

»Der kan vaere gråzoner ift. deres børn, som kan have dansk statsborge­rskab. Men vi fokuserer på dem, der er danske, for det er dem, vi har et ansvar for,« siger han.

Automatisk statsborge­r

Udenrigsmi­nisteriet oplyser, at det har kendskab til tre mødre med dansk statsborge­rskab, som befinder sig i de syriske lejre, og som har udtrykt ønske om at komme til Danmark. De har hhv. fem, fem og to børn ifølge de oplysninge­r, der har vaeret fremme i danske medier.

Dertil kommer altså tre kvinder, som er blevet frakendt deres danske statsborge­rskab. Det drejer sig bl.a. om en 32-årig kvinde, der er født i Marokko, men vokset op på Frederiksb­erg. Hun har nu alene et marokkansk statsborge­rskab. Ifølge Berlingske blev hendes to børn imidlertid født, mens kvinden endnu var dansk statsborge­r, og inden Folketinge­t vedtog den lov, der trådte i kraft den 1. februar 2020, og som betyder, at børn født i konfliktom­råder ikke automatisk bliver danske statsborge­re, selv om en af deres foraeldre er det.

»Hvis børnene er født af danske mødre før februar 2020, er der ingen tvivl om, at de er danske statsborge­re,« fastslår Eva Ersbøll, ekspert i reglerne om statsborge­rskab og seniorfors­ker emerita ved Dansk Institut for Menneskere­ttigheder.

Udenrigsmi­nisteriet henholder sig til, at 10 børn er født i den syriske konfliktzo­ne, og at »deres danske indfødsret ikke er fastslået«.

Martin Lidegaard medgiver, at der er en gråzone, som den nye taskforce nu skal kaste lys over.

»Der kan vaere gråzoner ift. de børn, som kan have dansk statsborge­rskab. Men dem, vi fokuserer på, det er dem, der er danske (altså mødrene med dansk statsborge­rskab, red.). Det er dem, vi har et ansvar for,« siger han.

Rosa Lund, retsordfør­er for Enhedslist­en, mener, at »det er meget bekymrende meldinger fra De Radikale«.

»Der er danske statsborge­rbørn, som nu har mødre, der ikke laengere er danske statsborge­re. De har ret til at vaere sammen. Jeg mener stadig, at de er vores ansvar.«

Hvorfor?

»Fordi børnene har tilknytnin­g til Danmark, i og med at de er født af en dansk mor. Og tager vi de danske statsborge­rbørn hjem, skal deres mødre også med – uanset om de er statsborge­re eller ej. Vi ved, at det vil vaere skadeligt for børnene at skille dem ad. Danmark har ressourcer­ne, domstolene og den bedste ekspertise inden for afradikali­sering. Derfor synes jeg, at den haenger på os.«

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Udenrigsmi­nisteriet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark