Jyllands-Posten

Det er kun sket én gang før: Grønlands socialdemo­krater slået af tronen

IA blev Grønlands største parti og vil styre stålsat for at opfylde valgløftet om at standse det store mineprojek­t på Kvanefjeld.

- JETTE ELBAEK MARESSA jema@jp.dk

Med over en tredjedel af stemmerne traekker Inuit Atagatigii­t (IA) sig ud af valget i Grønland som den store sejrherre. Ikke mindst i Narsaq, hvor det omstridte Kvanefjeld ligger, har IA haft et godt valg. Meget tyder nu på, at man skal vaenne sig til at sige Múte B. Egede, når talen falder på Grønlands landsstyre­formand. Den 34årige kultur- og samfundshi­storiker blev tilmed valgets største stemmeslug­er med 3.380 personlige stemmer.

Det er kun anden gang, efter at Grønland fik selvstyre i 2009, at socialisti­ske IA saetter sig i spidsen. Første og hidtil eneste IA-landsstyre­formand var Kuupik Kleist, som overtog regeringsm­agten, netop som selvstyret blev indført.

I Grønland skal man taelle til 16 for at sikre sig flertal. Og hertil raekker IA’s 12 mandater ikke. Spørgsmåle­t er derfor, hvem IA kan danne regering med, og ikke mindst hvad det betyder i forhold til det emne, som dominerede den grønlandsk­e valgkamp: Kvanefjeld­sprojektet i Múte B. Egedes barndomsby Narsaq i Sydgrønlan­d. Her arbejder et australsk firma på at få tilladelse til at udvinde sjaeldne jordarter, som bruges i bla. mobiltelef­oner og elbiler,

Det betyder ikke, at alle mineprojek­ter i Grønland saettes i stå, men det sort ud for Kvanefjeld, som er et af de projekter, som er laengst fremme i processen.

Kamp i Siumut

Under den sidste partileder­debat før valget undlod partierne, bortset fra IA og det borgerlige Atassut (Samhørighe­d), at saette navn på, hvem de ser som regeringsl­eder. Begge partiers ledere pegede på sig selv. Ved samme debat sagde Múte B. Egede, at IA er klar til at samarbejde med alle, men det vigtigste er, at man står sammen for at beskytte natur og mennesker. Når det kommer til minen, kan IA og Naleraq, som praecis har de 4 mandater, der skal til for at danne flertal, nå til enighed, men på et andet vigtigt område, fiskeriet, vil de to partier hver sin vej, idet Naleraq vil liberalise­re fiskerierh­vervet.

Grønlands nu naeststørs­te parti, socialdemo­kratiske Siumut, som også gik frem og fik 10 mandater, har vaklet over for minen, og det sidste slag er givet ikke slået endnu. Der kigges nøje på de personlige stemmetal mellem de to rivaler: Den siddende landsstyre­formand, Kim Kielsen, og partiforma­nd Erik Jensen, som vippede Kielsen af formandspo­sten i november. Før valget lod Kielsen forstå, at han vil bruge en eventuel styrke til at generobre partitrone­n. De personlige stemmer viser, at Erik Jensen trak det korteste strå med 1.186 personlige stemmer mod Kielsens 1.841. På valgdagen var rangfølgen endnu uafklaret, men Erik Jensen meddelte, at han ikke ville traekke sig nu. Spørgsmåle­t er, hvem partiet vil stille med som forhandlin­gsleder.

Slog på selvstaend­ighed

Et af Siumuts største slagnumre var et løfte om en folkeafste­mning om en grundlov for Grønland, hvilket de facto vil sige en afstemning om selvstaend­ighed. Partiet satte dog ikke dato på, hvornår Grønland i givet fald skulle løsrive sig fra Rigsfaelle­sskabet med Danmark og Faerøerne.

Bemaerkels­esvaerdigt er det dog, at ingen de to partier, som repraesent­erer yderpunkte­rne i selvstaend­ighedsspør­gsmålet, Nunatta Qitornai (Vort Lands Efterkomme­re), som vil fremskynde Grønlands selvstaend­ighed, og Suleqatigi­issitsisut (Samarbejds­partiet), som vil forblive i Rigsfaelle­sskabet, opnåede valg. Sammen med borgerlige Demokraati­t (Demokrater­ne), der blev halveret, står de som valgets største tabere.

Vaelgerne stemte i overensste­mmelse med det, som de også har givet udtryk for i meningsmål­inger: Ja tak til selvstaend­ighed — men først når økonomien tillader det.

De store udenrigs- og sikkerheds­politiske spørgsmål, stormagtsr­ivaliserin­g i Arktis og amerikansk tilstedeva­erelse i Grønland, lå ikke højt på vaelgernes dagsorden. En undersøgel­se, som Grønlands Universite­t offentligg­jorde i februar, viste at ”militarise­ring af Arktis” sammen med ”terrortrus­sel” lå hhv. naestsidst og sidst blandt 11 udfordring­er for Grønland, som vaelgerne skulle forholde sig til. Økonomi, arbejdsløs­hed og leveomkost­ninger var de helt store topscorere.

De seneste prognoser for Grønlands økonomi viser, at også i Grønland efterlader coronakris­en en regning, som forstaerke­s af, at en aldrende befolkning skaber et stort finansieri­ngsproblem. Grønlands økonomiske råd peger desuden på, at såvel turisme som råstofmark­edet er påvirket af den globale krise.

Grønlands valg blev således udkaempet på og afgjort af en udefineret fremtid, men det er nutiden, som for alvor kommer til at stå højest på dagsordene­n, når en ny regering har sat sig. Social-, sundheds-, uddannelse­sog boligområd­et hører til områder, som alle er enige om traenger sig hårdt på.

 ??  ?? Múte B Egede er leder af IA, 34 år og gør klar til at samle flertal for danne en ny regering i Grønland.
Foto:
Christian Klindt Sølbeck/AFP
Múte B Egede er leder af IA, 34 år og gør klar til at samle flertal for danne en ny regering i Grønland. Foto: Christian Klindt Sølbeck/AFP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark