Jyllands-Posten

IA-valgsejr giver dansk håb om politisk stabilitet i Grønland

Martin Lidegaard (R) håber, at udfaldet af valget i Grønland kan vaere med til at sikre flere investerin­ger.

-

Resultatet af det netop overståede grønlandsk­e valg bliver modtaget med tilfredshe­d blandt flere af de politiske partier i Folketinge­t.

Venstreflø­jspartiet Inuit

Ataqatigii­t (IA) bliver det største parti. IA får dermed mulighed for at danne regering. Det sker efter en periode med intern uro hos det mangeårige regeringsb­aerende parti, Siumut. Grønlandso­rdfører Martin Lidegaard (R) håber først og fremmest på mere stabilitet hos en kommende regering.

»Jeg håber for Danmarks vedkommend­e på, at vi får en regering, som er med på at udvikle samarbejde­t, sådan at vi forhåbentl­ig kan vaere med til at skaffe flere investerin­ger til Grønland og større indflydels­e på dansk udenrigsog sikkerheds­politik.«

»Sådan at Grønland kan opnå større reel selvstaend­ighed inden for det rigsfaelle­sskab, som jeg håber, at vi vil have i mange år endnu,« siger Martin Lidegaard.

Det vides endnu ikke, hvem IA vil forsøge at danne regering med. Partiet fik 36,6 pct. af stemmerne og sidder dermed på 12 af 31 mandater.

SF's grønlandso­rdfører, Karsten Hønge, er også tilfreds med udfaldet af valget.

»Ny stabil retning for Grønland, og fokus på klima, natur, miljø og social retfaerdig­hed,« skriver han på Twitter.

Enhedslist­ens politiske ordfører, Mai Villadsen, haefter sig ved, at IA har sagt, at Grønland skal med i Parisaftal­en om at saenke udledninge­n af drivhusgas­ser.

»Det her er et vigtigt skridt for solidarite­ten og ikke mindst klimaet og naturen,« skriver Villadsen på Twitter.

Også Venstres grønlandso­rdfører, Christoffe­r Aagaard Melsom, ser muligheder for, at samarbejde­t i rigsfaelle­sskabet kan blive taettere på en raekke områder.

»Vi har før oplevet IA gå forrest i forhold til at søge samarbejde om at hjaelpe udsatte børn. Der taenker vi, at hvis der er et ønske om det, så kan vi gå videre i den retning,« siger han.

Ordføreren peger også på, at der kan samarbejde­s yderligere om bl.a. sundhedsva­esnet i Grønland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark