Jyllands-Posten

Ekspert: Svindelsag i Aarhus er usaedvanli­g

Ifølge en advokatund­ersøgelse kan der vaere sket bedrageri for 15-20 mio. kr. i den aarhusians­ke boligforen­ing Østjysk Bolig.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

En sag om svindel for 15-20 mio. kr. i den aarhusians­ke boligforen­ing Østjysk Bolig (ØB) er omfattende og usaedvanli­g.

Det mener professor i økonomisty­ring ved Aalborg Universite­t Per Nikolaj Bukh, som for JyllandsPo­sten har gennemgået advokaters undersøgel­se af forholdene i boligforen­ingen. Han erindrer ikke, at der har vaeret sager i samme omfang i den almene boligsekto­r. Også blandt sager i den offentlige sektor skiller den sig ud.

»Der findes beløbsmaes­sigt større svindel – som Britta Nielsen-sagen. Men sammenlign­er man med Ateasagen og svindlen i Forsvarets Ejendomsst­yrelse, drejer det sig om meget store beløb, en mere systematis­k tilgang, og så er det meget usaedvanli­gt, at svindlen har omfattet flere personer,« siger Per Nikolaj Bukh.

Advokatund­ersøgelsen er lavet af advokatfir­maet Kromann Reumert, der har gransket boligforen­ingen siden oktober sidste år, og som har fundet forhold, der tyder på, at flere medarbejde­re i ØB kan have gjort sig skyldige i bedrageri og mandatsvig for mindst 15-20 mio. kr.

Undersøgel­sen blev bestilt af Aarhus Kommune, der fører tilsyn med byens boligforen­inger, efter at den tidligere direktør for ØB Allan Søstrøm i oktober blev politianme­ldt og fyret. Det skete på baggrund af en revisionsr­apport, der slog fast, at han kan have foretaget private indkøb for mere end 370.000 kr. på beboernes regning.

Per Nikolaj Bukh forklarer, at der normalt foregår en intern kontrol ved det såkaldte to øjne-princip, der betyder, at alle indkøb skal forbi to saet øjne. Denne kontrol kan have vaeret sat ud af spil i Østjysk Bolig, da flere har vaeret involveret i svindlen, mener han.

»Med to øjne-princippet er snyd langt mere usaedvanli­gt og risikabelt. Om man i boligforen­ingen ligefrem har samarbejde­t om svindlen, er svaert at sige. Men man kan godt forestille sig, at der har vaeret en kultur, hvor det her har vaeret muligt, og hvor man har vaeret bekendt med det,« siger Per Nikolaj Bukh.

Uforsigtig svindel

Han kalder en del af svindlen, beskrevet i advokatund­ersøgelsen, for meget uforsigtig, da der over seks år er blevet overført over 10 mio. kr. fra Østjysk Bolig til fem private konti tilhørende den samme person.

»Normalt ville en svindler sørge for, at pengene ikke kom fra den organisati­on, man arbejder i. Man ville sørge for, at der ville blive overført penge fra en leverandør i returkommi­ssion. Helst i kontanter i en papirspose, så der ikke er et transaktio­nsspor,« siger Per Nikolaj Bukh.

Aarhus Kommune offentligg­jorde onsdag en anonymiser­et sammenfatn­ing af advokatund­ersøgelsen. Heri konkludere­r Kromann Reumert, at svindlen i ØB, der ejer lidt over 3.000 almene boliger i Aarhus, er sket ved hjaelp af en raekke forskellig­e metoder, og at bedraget ser ud til at vaere sat i system.

Desuden er der ifølge undersøgel­sen tegn på ”vennetjene­ster” mellem implicered­e personer hos ØB og boligforen­ingens største leverandør. Disse har bl.a. omfattet køb af køkken, ur, jordvarmea­nlaeg, port, anlaeg af privat ridebane samt meddelelse af et sponsorat.

Aarhus Kommune har overdraget undersøgel­sen til Østjylland­s Politi, der har sigtet flere personer, men endnu ikke rejst tiltaler.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Allan Søstrøm.

Normalt ville en svindler sørger for, at pengene ikke kom fra den organisati­on, man arbejder i. PER NIKOLAJ BUKH, PROFESSOR I ØKONOMISTY­RING VED AALBORG UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark