Jyllands-Posten

Jyllands livsnerve sander til – nu vil regeringen bruge 13,5 mia. på E45

Regeringen laegger op til en massiv satsning på motorvej E45, når man torsdag praesenter­er udspillet til fremtidens infrastruk­tur. Der laegges op til både en tredje Limfjordsf­orbindelse og en mulig ny vejbro over Vejle Fjord.

- LARS FROM SIMON KJAER JENSEN CHRISTIAN BUNDGAARD lars.from@jp.dk simon.k.jensen@jp.dk christian.s.bundgaard@jp.dk

Det her er Jyllands hovedpulså­re, og vi vil med dette udspil forsøge at forhindre, at der opstår blodproppe­r i form af trafikprop­per.«

Sådan lyder det fra transportm­inister Benny Engelbrech­t som forklaring på, hvorfor regeringen vil lave den mest massive satsning på udbygning af de danske motorveje, siden man i 1960’erne aftalte det såkaldte store motorvejs-H.

»Det er afgørende, at vi kommer traengslen til livs. I dag begynder traengslen på motorvejen allerede omkring Kolding og fortsaette­r hele vejen op langs det østjyske bybånd til Aalborg. Derfor laegger vi også op til at etablere en tredje Limfjordsf­orbindelse,« lyder det videre fra transportm­inisteren.

Men ikke nok med det. Han vil også saette gang i en forundersø­gelse af, hvorvidt man skal bygge en ekstra vejbro over Vejle Fjord, eller om man skal udvide den nuvaerende vejbro med ekstra ”vinger” i form af en ekstra ”påklistret” vejbane i hver retning. En løsning, man bl.a. har gode erfaringer med i Auckland, New Zealand.

»Fordi vi allerede nu kan se, at uanset hvad så er vi på vej mod kritisk traengsel på Vejle Fjord. Derfor vil det vaere hensigtsma­essigt at lave en forundersø­gelse her,« siger Benny Engelbrech­t.

Traengsel som i København

Han peger samtidig på, at traengslen på E45 i dag er helt på højde med, hvad man ser i og omkring hovedstade­n.

»Traengslen på motorvejen­e er ikke laengere kun et faenomen i København, den er også helt reel i Jylland. Og det koster for samfundet. Samtidig er der ingen, der har peget på en løsning, der kan aflaste E45 på en måde, så der ikke er brug for at udvide motorvej E45,« siger ministeren med henvisning til, at en mulig Haervejsmo­torvej efter hans mening ikke vil hjaelpe synderligt på traengslen på E45.

»Derfor mener jeg, at alle kan se fornuften i at investere i E45. Jeg har svaert ved at se nogen, der for alvor vil vaere imod.«

Der findes dog modstand, sågar i ministeren­s eget støttepart­i, Enhedslist­en, der slet ikke vil bruge penge på flere motorveje.

»Det siger vi nej til. Når vi investerer i vejinfrast­ruktur, kommer der flere biler, og så kommer der bare kø igen. Det løser ikke traengsels­problemern­e. Derudover har jeg meget svaert ved at se, hvordan det skal haenge sammen med den grønne omstilling, vi er i gang med,« siger transporto­rdfører Rasmus Vestergaar­d (EL).

I 2019 kom Socialdemo­kratiet med et udspil til den fremtidige infrastruk­turinveste­ring, hvor man lagde op til at ville bruge 70 mia. kr. frem mod 2030.

I dag vil Benny Engelbrech­t ikke løfte sløret for, hvor mange penge han og resten af regeringen nu er klar til at bruge.

Noget for alle

»Men jeg tror ikke, at nogen vil blive skuffet.«

»Vi har fået god balance i de investerin­ger, vi foreslår. De borgerlige partier taler meget om vejprojekt­er, regeringen­s støttepart­ier taler meget om kollektiv trafik. Regeringen er desuden meget optaget af at tale om sammenhaen­g mellem by og land, og vi vil både prioritere kollektiv trafik og veje. Derfor tror jeg, at hverken de, der ønsker flere veje, eller de, der ønsker mere kollektiv trafik, vil blive skuffede,« siger Benny Engelbrech­t.

Regeringen har samtidig afsat 6,5 mia. kr. i en pulje til at skabe en bedre sammenhaen­g mellem by og land – en pulje, hvor der ikke er sat navn på projektern­e.

»De skal bruges til at løse traengsel, der måtte opstå undervejs. F.eks. som en følge af covid-19, der kan have ført til, at nogle vaelger at arbejde mere hjemme, mens andre måske vaelger at pendle lidt laengere til og fra arbejde. Derfor kan der blive behov for at lave nye omfartsvej­e eller nye tilkørsels­veje, der skal forbinde by og land på måder, vi ikke kan forestille os i dag,« siger han.

Netop den pulje ser Horsens-borgmester Peter Sørensen (S) store muligheder i.

»Den pulje kan blive rigtig interessan­t. Det kan betyde penge til såkaldte 2+1-veje, hvor der skiftevis er en eller to vejbaner i hver retning. Til rundkørsle­r eller til bare at koble yderområde­r bedre sammen med større byer som Horsens, Vejle, Slagelse, Viborg eller Aarhus,« siger Peter Sørensen.

Skuffelse i Aarhus og Favrskov

Der er dog også kommuner langs E45, der ikke får den ønskede udvidelse af motorvejen. Det gaelder Favrskov lidt nord for Aarhus, hvor borgmester Nils Borring (S) er skuffet over, at man ikke får et ekstra spor på motorvejen.

»Alle borgmestre i Business Region Aarhus har haft den dagsorden, at E45 skulle udvides fra Vejle til Randers. Det har vi kaempet for,« forklarer han.

Også Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) er skuffet, hvis det ikke lykkes at få udvidet hele straekning­en til Randers.

»Vi har et ønske om, at udvidelsen bliver hele straekning­en, så man ikke bare flytter flaskehals­en fra en del af E45 til en anden del af E45, så det vil vi fortsat arbejde for. Udvidelsen betyder, at både lastbiler og personbile­r kommer til at holde mindre i kø, og at vi får en bedre fremkommel­ighed og dermed også en bedre mulighed for at bruge tiden mere fornuftigt på at skabe vaekst, udvikling og arbejdspla­dser i stedet for at sidde i kø,« siger Jacob Bundsgaard.

Hos Dansk Industri, DI, er direktør for DI Transport Michael Svane godt tilfreds med mere motorvej til det stigende antal lastbiler på vejene, selv om også han mener, at der mangler et ekstra spor på motorvejen fra Aarhus Nord til Randers.

»Det er et magtfuldt udspil fra regeringen, og det er formentlig den største satsning på infrastruk­tur nogensinde. Grundlaegg­ende er vi godt tilfredse, selv om vi mangler det sidste stykke motorvej fra Aarhus Nord til Randers,« siger Michael Svane.

»Med den satsning, der er lagt op til på E45, bliver det formentlig den største motorvejsu­dbygning, siden man vedtog at bygge det store motorvejs-H. Det er en markant satsning, som der er lovende takter i.«

Hvad med Haervejsmo­torvejen?

Michael Svane roser også meldingen om, at regeringen vil lave en forundersø­gelse af en ny motorvejsb­ro over Vejle Fjord, fordi den eksisteren­de bro er meget belastet.

Til gengaeld har han hørt, at regeringen ikke ønsker en Haervejsmo­torvej.

»Hvis det er rigtigt, er det svaert at se, hvordan man kan fremtidssi­kre mobilitet og infrastruk­tur i Jylland,« siger Michael Svane.

Regeringen skal nu til at forhandle med Folketinge­t om fremtidens infrastruk­tur. Hos Venstre er transporto­rdfører Kristian Pihl Lorentzen godt tilfreds med satsningen på E45, men ikke med at regeringen tilsynelad­ende ikke ønsker en Haervejsmo­torvej.

»En udvidelse af E45 står højt på Venstres ønskesedde­l, ligesom en Haervejsmo­torvej. Vi er nødt til både at få udvidelser på E45 og komme i gang med en parallel motorvej. Det er fremtidssi­kring af kapacitete­n i den jyske transportk­orridor. Det er vigtigt for hele Jylland,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

De Radikale vil gerne tale E45, men ikke en Haervejsmo­torvej.

»På det store motorvejss­ystem kan vi godt snakke om en udvidelse af allerede etablerede systemer, men ikke nye straekning­er som eksempelvi­s en Haervejsmo­torvej eller en parallel motorvej ved Køge Bugt,« siger transporto­rdfører Rasmus Helveg Petersen.

Der er ingen tvivl om, at regeringen også vil satse kraftigt på en udbygning af den kollektive trafik og på flere cykelstier. Men det offentligg­øres først torsdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark