Jyllands-Posten

NAVALNYJ I FAENGSEL

-

Aleksej Navalnyj er af Europaråde­t og Memorial, en ledende russisk menneskere­tsorganisa­tion, anerkendt som en politisk fange. Der er 377 på organisati­onens liste over fanger ifølge Kara-Murza. EU og USA har indført sanktioner mod russiske diplomater efter forgiftnin­gen af Navalnyj i 2020.

Amnesty Internatio­nal kraever ham løsladt øjeblikkel­igt. kilo siden sin ankomst til IK-2-lejren i Pokrov, berygtet for at vaere en af Ruslands hårdeste.

Langsom aflivning

Ifølge kritikeren­s tilhaenger­ne er Putin i faerd med langsomt at tage livet af sin rival, som han aldrig har vaeret i stand til at lukke munden på.

Selv da Navalnyj frivilligt vendte hjem til Moskva efter afgiftning på et hospital i Berlin og straks blev faengslet ved ankomsten, lykkedes det ham at udsende en video med en sønderlemm­ende kritik af, hvordan Putin har bygget sig et kaempemaes­sigt palads ved Sortehavet.

Tirsdag blev en gruppe demonstran­ter anholdt foran faengslet og kørt vaek. Blandt dem var en korrespond­ent i Moskva for CNN og flere laeger, heriblandt kritikeren­s personlige laege, Anastasia Vasiljeva, der ikke har fået lov til at undersøge sin patient.

Kritikeren Vladimir KaraMurza, der selv har overlevet et forsøg på forgiftnin­g, som han beskylder Putins efterretni­ngstjenest­e for at stå bag, opfordrer vestlige ledere til at laegge pres på den russiske praesident for at redde Navalnyj.

»Der er mange måder at draebe en modstander på. Nogle gange sker det åbent som med opposition­slederen Boris Nemtsov, der blev skudt ned uden for Kreml af en agent fra indenrigsm­inisteriet. Ofte sker det med teknikker, der gør det muligt for myndighede­rne at naegte alt. Som forgiftnin­g, en favorit for sovjetiske og russiske efterretni­ngstjenest­er i kampen mod modstander­e både ude og hjemme,« skriver Kara-Murza i Washington Post.

Russisk feriekolon­i

Offentligh­eden fik kendskab til Navalnyjs forvaerred­e situation, da hans forsvarere efter flere forsøg fik lov til at besøge ham. Efter at have set, hvordan han havde svaert ved at rejse sig, udtalte Olga Mikhajlova, at faengslet er i faerd med at reducere ham til en krøbling.

Flere hundrede russiske laeger betegner i et åbent brev behandling­en som bevidst tortur, og kritikeren­s kone, Julia, beskriver forløbet som Putins personlige haevn over en besvaerlig rival.

Lederen af menneskere­tsorganisa­tionen Amnesty Internatio­nal, franske Agnes Callamard, appellerer i et brev til Putin om øjeblikkel­ig løsladelse af kritikeren, så han kan komme under behandling.

Svaret fra Kreml har bl.a. vaeret at sende Maria Butina, der i 2018 blev dømt i USA for at vaere en russisk agent og efter udvisninge­n er forvandlet til en russisk tv-stjerne, på besøg i lejren. I sin reportage sammenlign­ede hun fangelejre­n med en feriekolon­i og beskyldte Navalnyj for at drive den af som en pasha hele dagen og ikke rydde op efter sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark