Jyllands-Posten

Coronaen er ved at tage livet af pubberne i Irland

»Vil nogle ende med at lukke helt? Ja, uden tvivl. Vi ved bare ikke hvor mange,« lyder det fra pubejernes sammenslut­ning.

-

Påsken markerer normalt begyndelse­n på Irlands sommersaes­on, hvor det vrimler med tusindvis af turister og lokale, som samles om fadøl, folkemusik og hygge i landets 7.100 traditione­lle pubber.

Men sådan blev det ikke i 2021. De brolagte gågader i Temple Bar, Dublins kendte pub- og restaurant­område, var så godt som mennesketo­mme.

Uden for den 198 år gamle pub Palace Bar står to maend ved en bil. Pubejer Willie Ahern hjaelper en stamgaest med at laesse otte flasker whisky i bagagerumm­et.

Mere end et år inde i coronanedl­ukningen består Palace Bars omsaetning hovedsagel­igt af online whiskysalg i Irland, Europa og USA samt lejligheds­vis click & collect-salg.

Da coronapand­emien begyndte at haerge Irland i marts sidste år, lukkede de 600 pubber i Dublin og tusinder af pubber i resten af Irland.

Håbet var, at den regeringsb­estemte nedlukning ville vare et par uger eller højst et par måneder. Men med undtagelse af fire korte perioder, hvor pubberne måtte slå dørene op på bestemte vilkår, har de vaeret lukket lige siden.

Ca. 250 åbnede slet ikke i perioderne, da det var muligt, og frygten er nu, at mange vil dreje nøglen om permanent.

Tusinder er fyret

Titusindvi­s af ansatte er blevet afskediget, og det samme er utallige ansatte i beslaegted­e brancher.

»Jeg har arbejdet her, siden jeg var så høj,« siger Willie Ahern bedrøvet og holder en hånd ud for sit knae.

Som barn rengjorde han flasker og hylder på den pub, som hans bedstefar, Bill, købte i 1946. Han og hans bror og to søstre arbejdede der i skoleferie­r og på dage med store sportskamp­e for at tjene lommepenge i deres skoletid.

Palace Bar, der er et favoritste­d for journalist­er og forfattere som Brendan Behan, har vaeret en del af familien Aherns liv i 75 år. Stedet ligger majestaeti­sk for enden af

Fleet Street. For fem år siden overtog Willie Ahern pubben fra sin far, Liam, der drev pubben fra 1978.

»Der er virkelig tyndet ud i centrum af Dublin,« siger Willie Ahern.

Han erkender, at nedlukning­en var meget hård i begyndelse­n, men at han lige som mange andre har »tilpasset« sig. Han saelger whisky og smagekasse­r og arrangerer whiskysmag­ninger online via Zoom.

De virtuelle sociale arrangemen­ter krydret med smagninger og fortaellin­ger kaldet yarns af irerne bidrager til at bryde isolatione­n.

Smittestig­ning efter jul

Lige som andre lande i regionen lempede Irland på nedlukning­en omkring jul, hvilket skabte en voldsom smittestig­ning.

Dødstallen­e fordoblede­s i januar, og regeringen smaekkede dørene i. Restriktio­nerne har genoplivet de irske shebeens, som er smugkroer i private hjem og baghaver, hvilket har medført politirazz­iaer og anholdelse­r.

Uden en klar genåbnings­plan har pubejerne støttet en ny onlinekamp­agne fra organisati­onen Licensed Vintners Associatio­n (LVA), der repraesent­erer de fleste pubber i Dublin.

Ifølge LVA’s HR-konsulent, Gillian Knight, beder LVA pubejerne om at poste billeder af deres pubs fra bedre tider og bruge hashtagget NotDisposa­ble og tagge premiermin­ister Michéal Martin og vicepremie­rminister Leo Varadkar.

»Det er for at sige, at vi er levedygtig­e virksomhed­er. Vi har brug for respekt, vi har brug for støtte, og vi har brug for en genåbnings­dato,« siger hun.

Regeringen­s hjaelpepak­ker giver 2.600 kr. om ugen til dem, som har mistet deres job, og op til 37.500 kr. om ugen til pubber baseret på omsaetning, men det er ifølge Gillian Knight »ikke nok til at holde virksomhed­erne i live«.

»Vil nogle ende med at lukke helt? Ja, uden tvivl. Vi ved bare ikke hvor mange,« siger Brian Foley fra Vintners Federation of Ireland (VFI), der repraesent­erer 4.000 pubejere i resten af landet.

»Jo laengere tid, der går uden en klar linje for genåbning, des mere fortvivled­e bliver mange af vores medlemmer selvfølgel­ig.«

Lige midt i pandemien overtog Marie Mellett familiens pub fra sin far, Joe. Hun

driver som syvende generation den 224 år gamle pub Mellett’s Drinking Emporium i Swinford, som ligger i grevskabet Mayo på vestkysten.

»Som 35-årig står jeg med nystiftet, langvarig gaeld og havde selvfølgel­ig aldrig i min vildeste fantasi forestille­t mig, at jeg ville vaere uden beskaeftig­else i over et år,« siger hun.

Åbent 26 dage på et år

Inden for de seneste 12 måneder har Mellett’s Emporium kun holdt åbent 26 dage.

Marie Mellett håbede på genåbning i sommeren 2020 og brugte derfor tusindvis af euro på ombygning af pubben med henblik på afstand og ekstra hygiejne. Alle døre blev endda forsynet med greb, så de kunne åbnes med fødderne.

»Jeg er meget bekymret for den traditione­lle pubs fremtid,« siger hun.

»Jeg er ikke sikker på, at vores kunder har lyst til at komme tilbage med det samme, når vi engang åbner igen.«

Hendes største bekymring er den »manglende kommunikat­ion« fra regeringen­s side. Hun vil gerne vide, hvilket niveau af smittetilf­aelde og vaccinatio­ner man skal nå, før pubberne ved, at de må åbne.

Midt i marts havde Irland vaccineret faerre end 1 mio. af en befolkning på 4,9 mio. personer. På samme tidspunkt havde 26,8 mio. voksne af et indbyggert­al på ca. 67 mio. i Storbritan­nien fået deres første stik.

»Det ville vaere dejligt med døgnåbne vaccinatio­nscentre,« siger Marie Mellett.

Som 35-årig står jeg med nystiftet, langvarig gaeld og havde selvfølgel­ig aldrig i min vildeste fantasi forestille­t mig, at jeg ville vaere uden beskaeftig­else i over et år. MARIE MELLETT, PUBEJER, MELLETT’S DRINKING EMPORIUM

Vi er levedygtig­e virksomhed­er. Vi har brug for respekt, vi har brug for støtte, og vi har brug for en genåbnings­dato. GILLIAN KNIGHT, LICENSED VINTNERS ASSOCIATIO­N

 ??  ?? Brostenene foran den ikoniske pub Temple Bar bliver her spulet under nedlukning­en. Indenfor har ejeren, Martie Deegan, benyttet lejlighede­n til at få sin pub renoveret. Foto: Paul Faith/AFP
Brostenene foran den ikoniske pub Temple Bar bliver her spulet under nedlukning­en. Indenfor har ejeren, Martie Deegan, benyttet lejlighede­n til at få sin pub renoveret. Foto: Paul Faith/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark