Jyllands-Posten

Selvtest er på vej i flere lande, men ulemper truer

Europaeern­e vil kunne tjekke sig for covid-19, derhjemme. Men strategien kan give bagslag.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Ventetiden i telefonen, på hjemmeside­n eller foran testcenter­et kan springes over, hvis europaeern­e i fremtiden kan teste sig selv for covid-19 bag hjemmets fire vaegge og selv aflaese resultatet. Men selvtest er ikke nødvendigv­is det perfekte våben mod pandemien.

Sådan lyder vurderinge­n af EU’s agentur for forebyggel­se og sygdomskon­trol (ECDC), mens flere EU-lande tager skridt mod udbredelse af antigen-selvtest.

I en teknisk rapport fra marts anerkender agenturet, at selvtest vil give bedre adgang til testning og meget hurtigt resultat, »hvilket kan støtte den tidligere opdagelse af smitsomme tilfaelde og yderligere reducere smittespre­dning i samfundet«, som rapporten konstatere­r.

»Men at flytte ansvaret for at aflaese testresult­ater fra sundhedspr­ofessionel­le og laboratori­er til individuel­le personer kan føre til underrappo­rtering og gøre kontaktspo­ring og karantaene endnu mere udfordrend­e. Det kan påvirke de indikatore­r, der bruges til overvågnin­g af pandemiens intensitet og spredning, og det kan gøre det svaert at overvåge sygdommens udvikling over tid,« konstatere­r agenturet.

En yderligere udfordring er, at resultater­ne af selvtest »ikke bliver tilgaengel­ige for sekventeri­ng«, hvilket vil svaekke myndighede­rnes vigtige overvågnin­g af udviklinge­n af nye mutationer.

Test til folket

Selvtest er i disse uger på vej ud til forbrugern­e rundt om i Europa.

I Tyskland gav regeringen i begyndelse­n af marts grønt lys for selvtest, og da pakker med fem test for 25 euro blev sat til salg i supermarke­dskaeden Aldi, blev der hurtigt meldt om udsolgt. Lidl’s hjemmeside kollapsede midlertidi­gt, da brugerne løb stormløb for tests.

Østrig har åbnet for selvtest, ligesom der visse steder i Storbritan­nien er blevet gjort forsøg med at lade borgerne undersøge sig selv. Og i Holland har regeringen bedt producente­r om at arbejde på at få antigentes­ts gjort klar til hjemmebrug, hvilket kraever saerlig godkendels­e.

»Vi skal gøre tingene anderledes: Ikke få folk til testcentre, men få test ud til folket,« udtalte sundhedsmi­nister Hugo de Jonge, der dagen før påske købte en test på et apotek i Haag.

Også i Belgien bliver selvtest i princippet tilgaengel­ige fra apotekerne fra den 6. april, forudsat at de er godkendt, og på betingelse af, at ekspedient­en instruerer i, hvad man skal gøre, hvis resultatet er positivt: nemlig at kontakte en laege.

Trods det grønne lys for selvtest er de belgiske myndighede­r på vagt. Test i hjemmet ventes nemlig ikke at have samme samlede praecision som testcentre­nes.

»Jeg tror ikke, det er en god idé at bruge dem til koncerter, og de skal ikke blive en fribillet til at rejse,« sagde medlem af regeringen­s ekspertgru­ppe Herman Goossens før påske.

Hold afstand

I vurderinge­n af selvtest oplister EU-agenturet en raekke fordele og ulemper. På plussiden taeller, at smitterisi­koen reduceres, hvis borgerne tester sig selv inden mødet med andre. Presset på sundhedspe­rsonale, testcentre og laboratori­er vil falde, og det vil spare ressourcer.

På den anden side er der risiko for testresult­ater af ringere kvalitet, også fordi det overlades til ikke-profession­elle at gennemføre testen og aflaese resultatet. Falskposit­ive resultater vil give unødvendig selvisolat­ion, mens falsk-negative resultater vil øge smittespre­dningen i samfundet, fordi smittede borgere i god tro vil bevaege sig ud blandt andre.

På den baggrund når agenturet frem til, at selvtest ikke bør føre til, at folk opgiver forhåndsre­glerne som at holde fysisk afstand.

Vi skal gøre tingene anderledes: Ikke få folk til testcentre, men få test ud til folket. HUGO DE JONGE, HOLLANDS SUNDHEDSMI­NISTER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark