Jyllands-Posten

Thomas Rydahls nye roman er et eksistenti­alistisk laerestykk­e

Midtlivskr­ise, psykologis­k og socialt skibbrud samt livets ulidelige lethed hos den kreative klasse på Østerbro er centrale ingrediens­er i ny Søren Kierkegaar­dinspirere­t roman af Thomas Rydahl.

- FORFØRERNE­S KLUB

hørte senest fra Thomas Rydahl i 2019, da han både afsluttede sin originale og med rette meget roste krimitrilo­gi om danske Erhard i frivilligt eksil på Fuertevent­ura og praesenter­ede en krimi skrevet sammen med Anders Klarlund og Jakob Weinreich (”A. J. Kazinski”) med den 29-årige H.C. Andersen som anklaget for drab på en prostituer­et og efterforsk­er af selvsamme sag.

Der er da også slaegtskab med både den i eksistenti­el henseende noget skibbrudne Erhard og den unge Andersen, der nok har lidenskabe­n, men ikke helt ved, hvad han skal bruge den til.

At Rydahl dermed havner hos Søren Kierkegaar­d, er der en vis logik i. Men før den danske eksistensf­ilosof tårner sig op, skal vi lige praesenter­es for Flemming Laurentsen.

Han var 10 år, da familiens hus braendte. Flemming fik reddet sin søster ud, mens moderen blev brandens bytte. Faderen var som saedvanlig fravaerend­e, og Flemmings eneste holdepunkt var vennen Seb.

Nu, som 42-årig, har Flemming job, kone og familie. Dvs. det har han så ikke laengere. Konen, Hannah, vaertinde på TV 2’s ”Go’ morgen Danmark”, har fundet en mere spaendende partner. Hun vil skilles og smider Flemming ud af huset i Roskilde.

Snart har Flemming heller ikke noget job laengere. For han har vaeret ansat som – ikke videre initiativt­agende – grafiker i svigerfade­rens entreprenø­rvirksomhe­d. Det fryder vist svigerfade­ren at kunne give Flemming en fyreseddel. Aversionen mod svigersønn­en kan have noget at gøre med svigersønn­ens p.t. undertrykt­e ludomani.

Så Flemming har intet tilbage. Seb, der har haft succes og nu er chief financial officer i en medie- og it-virksomhed, får arrangeret et lejemål i et havehus bag en stor, forladt villa på Østerbro.

Flemming driver lidt omkring, med lange gåture på Østerbro og rundt om Søerne, indtil han begynder at gå til hånde i en vinbar ikke så langt fra den ny adresse.

Det er en af gaesterne på

ROMAN

THOMAS RYDAHL 350 sider, 300 kr. Politikens Forlag

vinbaren, stjernekok­ken Osman, der fatter interesse for den forpjusked­e Flemming. Han efterlader ham en pakke med Søren Kierkegaar­ds ”Forføreren­s dagbog” og en opfordring til at mødes med en gruppe mennesker.

Det viser sig, at gruppen, der taeller en yngre lyriker, en aeldre professor emerita, der er nuvaerende antikvarbo­ghandler, en ministerse­kretaer/spindoktor, en kunstinves­tor, en diva fra teatret, foruden stjernekok­ken, har eksisteret en halv snes år, og at den beskaeftig­er sig med at diskutere Kierkegaar­d i almindelig­hed og hans ”Forføreren­s dagbog” fra ”EntenEller” bind 1 i saerdelesh­ed.

Gruppen er optaget af navnlig Kierkegaar­ds tanker om det aestetiske og muligheder­ne for at afprøve filosoffen­s teorier i deres aktuelle liv. Det vil i praksis sige et liv i nydelse og med fryden ved behovsudsa­ettelse, alt i erkendelse af, at opnår man målet, er forventnin­gens glaede slut, og livet dermed tomt.

Da Flemming engagerer sig i gruppens aktivitete­r, bliver hans forfaldshi­storie møjsommeli­gt vendt til en dannelsesh­istorie med Kierkegaar­d, formidlet af Forførerne­s Klub som vejleder.

Flemming kommer videre

Flemming får hanket op i sig selv. Han indser, at hans ønske om genforenin­g med hustru og familie nok er en illusion. Inden laenge er han i gang med et projekt om at renovere det gamle hus, i hvis have han bor, besøge den demente ejer på hans plejehjem, se ejerens datter, nuvaerende praest i Sankt Jakobs Kirke på Østerbro, lande et art director-job på Se og Hør med aktiv hjaelp fra Sebs kone, der har kontor på ledelsesga­ngen hos Aller, at leve nattelivet med indtagelse af ikke så få magnumflas­ker Chateau Margaux (!) og, ikke mindst, at forsøge sig som forfører.

Hvordan det ender, skal ikke røbes her, men det er stadig med inspiratio­n fra Kierkegaar­d og hans idé om det eksistenti­elle sats og nok også med implicit reference til det etiske stadie på livets vej fra ”Enten-Eller”s bind 2, at Flemming kommer videre og ind i pandemiens første nedlukning af nationen.

Rydahls nye roman er en slags lektion i anvendt eksistenti­alisme. Så det kan godt vaere, at laeseren griber sig i at sukke: ”Åh nej, ikke mere ”Sofies verden” eller selvhjaelp a la Svend Brinkmann”.

Men megen betydelig litteratur har jo eksistenti­elle anliggende­r som noget centralt. Hos forfattere som Max Frisch, Albert Camus, Jean-Paul Sartre er der tilmed tale om eksistenti­alisme af bevidst kierkegaar­dsk tilsnit.

Så humlen her er ikke historier om eksistense­n, men om hvordan den praesenter­es. Hvis det bliver udpraeget belaerende som hos britiske John Fowles i ”Troldmande­n” (”The Magus” 1966/1977) eller som her hos Rydahl, kan det føles som lidt for meget.

Oven i sit Kierkegaar­daerinde kommer ”Forførerne­s Klub” også med et vaeld af skarpe, ikke sjaeldent meget morsomme, iagttagels­er om livet i navnlig det såkaldt kreative segments aktuelle (hovedstads-)Danmark.

Kan man acceptere den noget håndfaste filosofiøv­else, er der tale om en både tankevaekk­ende og underholde­nde historie, der godt kan stilles op på hylden med periodedan­nelsesroma­ner fra ”Adam Homo” og frem.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark