Jyllands-Posten

Grønlands valg er grønlaende­rnes

-

Som forudset trak IA sig ud som sejrherre ved Grønlands valg, og lykkes det partiet at sikre sit parlamenta­riske grundlag, vil Múte B. Egede blive Grønlands naeste landsstyre­formand. Det er kun sket en gang før for det folkesocia­listiske IA. Socialdemo­kratiske Siumut har siddet tungt på magten, siden Grønland fik hjemmestyr­e i 1979.

Det har for at sige det mildt ikke altid vaeret til gavn for Grønland. Siumuts politiske elite har på mange uheldige måder repraesent­eret en kultur, som har vaeret praeget af nepotisme og vennetjene­ster. Når Grønland i dag står med så store sociale udfordring­er, som tilfaeldet er, baerer Siumut en stor del af ansvaret for det. Derfor lød det både hult og ansvarsfor­flygtigend­e, da partiets formand, Erik Jensen, under valgkampen slog sig op på løftet om en folkeafste­mning om en ny grundlov for Grønland. I stedet for at se ind i en urealistis­k drømmeverd­en og tale om hjemtagels­e af flere områder fra Danmark, så ville det klaede ham og partiet at forholde sig til de problemer, som grønlaende­rne står med nu.

IA havde sidst regeringsm­agten, da Grønland fik hjemmestyr­e i 1979. Hverken dengang eller nu kan det tolkes som et tegn på, at grønlaende­rne pludselig er blevet ekstremt venstreori­enterede. Til gengaeld kunne det både dengang og nu tolkes som et opgør mod den siddende klasse.

Om selvstaend­ighed har IA’s seneste landsstyre­formand, Kuupik Kleist, udtalt, at debatten har sat sig på den offentlige dagsorden på en måde, så den står i vejen for, at Grønland tager fat på de problemer, som er her og nu. Meget tyder på, at Múte B. Egede har samme holdning: »Når samfundets hjul kører på fuld tryk, så kan vi diskutere, hvornår vi bliver selvstaend­ige,« lød det fra IA-formanden før valget.

Ifølge de seneste analyser af Grønlands økonomi bliver der nok at tage fat på ikke kun med at genoprette økonomien efter coronakris­en, men også med at tage højde for de enorme udfordring­er, som Grønland står over for med en aldrende befolkning, en ringe uddannelse­sgrad og en kultur, hvor forekomste­n af seksuelle overgreb og vold stiger. Grønlands politimest­er tøver ikke med at saette det i forbindels­e med socialt forankrede problemer og kalder det »yderst bekymrende«.

Den første forhindrin­g, som en kommende grønlandsk regering skal overkomme, bliver det store Kvanefjeld, som var den direkte anledning til, at grønlaende­rne gik til valg i utide. IA er markant modstander af mineprojek­tet, hvor uran følger med som biprodukt til de eftertragt­ede sjaeldne jordarter. Partiet er gået til valg på at ville genindføre nultoleran­ce over for uran, hvilket i sig selv vil bremse Kvanefjeld­sprojektet. Men også her skal der skaffes flertal. Bliver det lige så smalt, som da nultoleran­cen blev ophaevet, er Grønland reelt ikke nået meget laengere. Grønland har brug for politisk samling og en strategi, som nyder bred opbakning.

Blandt dem, som røg helt ud ved valget, er den gamle landsstyre­formand Aleqa Hammonds nye parti Nunatta Qitornai, som om nogen har bragt selvstaend­ighedsspør­gsmålet til et skingert niveau, f.eks. ved at påstå at det vil gavne Grønland at traekke sig ud af Rigsfaelle­sskabets arbejde med den arktiske strategi og ved at love en selvstaend­ighedsafst­emning senest i 2025. Partiet vil ikke blive savnet. Heldigvis for Grønland viser valget, at pragmatism­en sejrede på det punkt. Danmark hverken kan eller skal laegge hindringer i vejen for Grønland, men det er grønlaende­rne selv, som skal berede vejen og skabe fundamente­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark