Jyllands-Posten

Ukraine er de vestlige demokratie­rs yderste forpost mod russisk barbari

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Havde europaeern­e glemt, midt i en coronatid, at der foregår en krig på deres kontinent, en krig med foreløbig 13.000 døde og omfattende fysiske ødelaeggel­ser, blev de vaekket brat afvigte tirsdag, da Ukraines praesident Zelenskij opfordrede sine allierede til at fremskynde en igangvaere­nde proces, som skal ende med Ukraines medlemskab af Nato. Forinden havde Rusland anbragt store troppekonc­entratione­r på den ukrainske graense. Hvorfor? Ingen uden for Kreml ved, hvad praesident Putin tilsigter, men sporene skraemmer.

Ukraine, en koloni under Moskva indtil Sovjetunio­nens undergang i 1991, er allerede halvvejs inde i Nato. Alliancen traener ukrainske soldater, ukrainerne betjener sig af vestlig militaerud­rustning, forbindels­en Bruxelles-Kiev er intens. Danmark bidrager solidt. Vesten erklaerer regelmaess­igt Ukraine sin solidarite­t i den konflikt, der har stået på, siden Rusland i 2014 annektered­e Krim og besatte Donbas. Så hvorfor ikke tage skridtet fuldt ud?

Ukrainerne har samme ret til medlemskab af Nato og EU som balterne og andre folkeslag, der kom på fri fod med Sovjetunio­nens undergang i 1991. Ukraine, et af Europas største og potentielt rigeste lande, har meget at byde på, herunder en kampvant haer. Af 45 mio. ukrainere ser omkring 70 pct. ifølge de seneste meningsmål­inger deres fremtid i Vesten og Vestens institutio­ner.

Putins apologeter himler op om, at Vesten ikke må provokere Rusog land. De fortier, at det er Rusland, der provokerer og truer sine naboer. Ukraine er som suveraen stat i sin gode, internatio­nalt anerkendte ret til at formulere en egen sikkerheds­politik, uafhaengig af Moskvas sarte følelser. Nato hverken kan eller skal hindre en ukrainsk ansøgning.

Putin har angrebet Georgien, Moldova og Ukraine. Putin svindler med folkelige valg og er rede til – i spidsen for sine oligarker og sit sikkerheds­apparat – at sidde på sin magt, sine villaer og paladser til 2036.

Putin lader modstander­e og kritikere likvidere, forgifte eller faengsle, senest Aleksej Navalnij. Putin plejer hjertelig omgang med tyranner som Hviderusla­nds Lukasjenko og Syriens Assad, Kinas Xi

Nordkoreas Kim. Russisk førte styrker skød i juli 2014 et malaysisk passagerfl­y ned over Østukraine, alle 298 ombordvaer­ende omkom. Uden Rusland og Putin ville de såkaldte folkerepub­likker i Donbass, Donetsk og Luhansk bryde sammen.

Ukraine, forestået af den demokratis­k valgte Zelenskij, er ingen europaeisk duks, men Ukraine fornyer sig, Ukraine laerer, og Ukraine husker. Ukraine vil tilbage til Europa, som Ukraine tilhørte indtil det zaristiske Ruslands sejr i Store Nordiske Krig for 400 år siden. Et andet historisk minde vedrører Ruslands forsøg i 1930’erne på at udslette den ukrainske nation med en hungerkata­strofe. 10 mio. ukrainere mistede livet.

USA’s praesident Biden har offentligt meddelt, at han anser Putin for en morder, ikke specielt diplomatis­k, men rigtigt. Da EU’s rådsforman­d, Charles Michel, i sidste uge besøgte Donbass, lod han forstå, at Rusland saboterer de internatio­nale maeglingsb­estraebels­er. Statsrette­n er glasklar: Krim og Donbass tilhører Ukraine. Graenser og territorie­r kan kun aendres ved fredelig overenskom­st.

Ukraine er de vestlige demokratie­rs yderste, østlige forpost mod et statsstyre­t russisk barbari. Ukraines plads i Nato-systemet bør nyde fremme.

Ukraine vil tilbage til Europa, som Ukraine tilhørte indtil Ruslands sejr i Store Nordiske Krig for 300 år siden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark