Jyllands-Posten

En borgerlig alliance med S? Nej tak

- NIKOLAJ GAM-PEDERSEN fuldmaegti­g, København SV

S og de nationalko­nservative har opdaget, at de har mere til faelles end ved første øjekast.

Den nationalko­nservative stemme Rune Selsing skriver i JP forleden, at han er borgerlig, men hellere vil have Mette Frederikse­n som statsminis­ter. En holdning, som andre nationalko­nservative kommentato­rer har bifaldet. Socialdemo­kratiet og de nationalko­nservative ser et forenet mål i, at en dansk regering kun skal bekymre sig om Danmark, og at embedsvaer­ket skal have flere politisk udpegede embedsmaen­d, som kan »sikre loyalitet blandt de øverste embedsfolk«.

Denne udvikling vil skade både vores anerkendel­se i resten af verden og embedsmaen­denes evne til at arbejde for landets bedste. I stedet for at lukke os om os selv og kun fokusere på vores egne snaevre interesser, bør vi styrke det internatio­nale samarbejde. I stedet for at indføre politiske embedsmaen­d, bør vi beskytte det neutrale embedsvaer­k.

I ”Deadline” 27/3 uddybede Rune Selsing alliancen mellem Socialdemo­kratiet og de nationalko­nservative. Statsminis­teren hyldes her for at tage til Israel og modarbejde det europaeisk­e samarbejde. Da det bliver bemaerket, at den yderst nationalko­nservative Netanyahu tydeligt bruger Frederikse­n i sin egen valgkamp, svarer Selsing ubekymret: »Hvad rager det os?«

En sådan holdning til omverdenen bør ikke kendetegne Danmark. Selv om den danske regering naturligvi­s først og fremmest er ansvarlig over for den danske befolkning, er det vigtigt, at vi ikke er naive og ligeglade med, hvad der foregår rundtomkri­ng i verden. Førte alle lande denne form for egoistisk udenrigspo­litik, ville det internatio­nale samarbejde bryde sammen. Vi bør vaere bedre end det.

Som embedsmand, der har arbejdet for regeringer ledet af både Løkke og Frederikse­n, kan jeg bevidne, at et neutralt embedsvaer­k er en af de store styrker ved vores demokrati. Det neutrale embedsvaer­k arbejder for samfundet og sikrer, at regeringen kan føre sin politik ud i verden, men at dette sker inden for de demokratis­ke rammer.

Indfører vi et embedsvaer­k, som Selsing ønsker, medfølger der en fare for, at embedsmaen­d som jeg selv ikke laengere arbejder for mit lands bedste, men kun for regeringen­s bedste.

I Selsings hyldest til Frederikse­n kommer han med en raekke postulater om andre politikere. Bland andet er »Lars Løkke en ren administra­tiv politiker, der ser det som sin rolle at afpolitise­re demokratie­t og saette en holdningsl­øs midterkurs for Danmark«.

Selsing naevner ikke, at Løkke inden for kort tid har formået at gå imod den nuvaerende regering med klare meldinger om, at børnene skal hjem fra Syrien, at samfundet bør åbnes mere, og senest at Danmark bør overveje en ny retning i narkotikap­olitikken. Jeg vil lade det vaere op til laeserne at afgøre, om dette er ”holdningsl­øst”. Det er dog vaerd at bemaerke paradokset i, at Selsing formår at gøre meget ud af at bevise, at han er meget uenig i de holdninger, han kalder ”holdningsl­øse”.

Med en alliance mellem Socialdemo­kratiet og de nationalko­nservative risikerer vi, at Danmark i højere grad lukker sig om sig selv. I stedet bør vi åbne os for omverdenen og bevise, at vi er en staerk samarbejds­partner, man kan stole på. Vi bør sige klart nej over for politisk udpegede embedsmaen­d, og i stedet hylde vores nuvaerende system, hvor embedsmaen­d arbejder for samfundets og ikke regeringen­s bedste.

Indfører vi et embedsvaer­k, som Selsing ønsker, medfølger der en fare for, at embedsmaen­d som jeg selv ikke laengere arbejder for mit lands bedste, men kun for regeringen­s bedste.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark